StoryEditor
Split‘OTVORENI GRAD‘

Implementirane aplikacije iTransparentnost i mojProračun: Splićani sada vide sve isplate tvrtkama iz gradskog proračuna

Piše N. L.
12. rujna 2020. - 13:15
Grad Split

Nakon predstavljanja gradskog projekta "Otvoreni grad – digitalno, transparentno, dostupno", koji Grad Split razvija u suradnji s tvrtkom "Libusoft Cicom" iz Zagreba, u međuvremenu su implementirana i poglavlja iTransparentnost i mojProračun.

Preko online aplikacije ITransparentnost (https://transparentno.moj.split.hr/) mogu se dobiti uvidi u sve isplate iz proračuna počevši od 1. siječnja ove godine prema svim pravnim osobama. Za dobivanje informacija o isplatama dovoljno je u tražilicu iTransparentnost upisati podatak o nazivu primatelja ili OIB.

Nakon pretraživanja prikazuju se podaci o svim isplatama za proračunsku 2020. godinu, a klikom na pojedinu uplatu daju se dodatne informacije o stavci uplate. U idućoj fazi obuhvatit će se i isplate prema fizičkim osobama u skladu s odredbama Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti osobnih podataka. Ovom je aplikacijom Split postao prvi veliki hrvatski grad koji je sve isplate iz proračuna u potpunosti učinio vidljivima javnosti.

Aplikacija mojProračun (http://stproracun.curiouscat.hr/moj_proracun) omogućuje građanima aktivnije sudjelovanje u participativnom planiranju proračuna.

Funkcionira tako da korisnik ima mogućnost smanjenja ili povećanja iznosa kod određenih proračunskih stavki, a postoji i mogućnost njihova potpunog ukidanja. Ukupan iznos proračuna ne može se mijenjati, tako da je prije slanja prijedloga stavki potrebno obratiti pažnju na proračunsko načelo uravnoteženosti. Također, građani mogu samostalno predlagati projekte koji nisu dio proračuna i za njih nema financijskog ograničenja.

Podsjetimo, Grad Split je 2018. prvi put omogućio građanima participativno budžetiranje, kada je pristiglo gotovo 240 prijedloga građana, od kojih se većina odnosila na komunalno održavanje poput uređenja zelenih površina, izgradnje dječjih igrališta i slično. Grad je, sukladno prijedlozima građana, u budžet za 2019. godinu povećao sredstva za 20,66 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 17:02