StoryEditorOCM
Splitnitko ne reagira

Igra životom na opasnoj splitskoj prometnici: učenice Zdravstvene doslovno nose glave u torbi! ‘Upozoravamo, ali...‘

Piše Božidar Lončar
14. ožujka 2024. - 17:47

Šesterotračna prometnica na Poljičkoj cesti između bolnica na Firulama i Križinama česta je tema naših članaka. Nekada zbog prometnih nesreća ili svakodnevnog pretrčavanja Splićana preko ceste. Prekršaji se mogu zabilježiti valjda svaki minut, u danu bi se stotinu kazni moglo napisati i dobro napuniti blagajnu. O tom redovitom kršenju zakona i propisa ali i igranju sa životom smo pisali prije nekoliko godina. 

Izazov: kako pretrčati šest traka i ostati živ? Nedavno je na istom mjestu poginula pješakinja, ali oni se nadaju da će biti bolje sreće. Ili uopće ne razmišljaju...

Slika objavljena na Facebook stranici "Prometne zgode i nezgode" iznenadila je građane, ali ona, nažalost. predstavlja uobičajen prizor. Fotografirana je grupa djevojaka, rekli bi tinejdžerki koje mrtve-hladne usred bijela dana prelaze preko svih šest traka prema autobusnoj stanici. Neke od njih s ruksakom na leđima zbog čega se logično nameće zaključak kako je riječ o učenicama Zdravstvene škole.

image
Zdravstvena škola

Komentari su se ispod fotografije "užarili" od strane zgroženih građana iako bi se kao što smo rekli, mogao napraviti album svakog dana od "najboljih trkača" preko Poljičke:

- Treba početi pisati dobre kazne za ovakve stvari -

- Ovo je dionica između dvije bolnice i tu treba postaviti ogradu u dijelu zelene površine ili napraviti metalni nathodnik iznad ceste i to u ovoj razini di je srednja ”medicinska” škola -

- Živim u blizini Poljičke. Nagledao sam se gadnih prometnih nesreća. I to svega par metara od pješačkog. Lijenost prošetati do zebre, a bilo je izlijetanja u autobusnu stanicu i ulijetanja u plastenike gdje su sada zgrade – samo su neki od komentara.

Sanja Perić, ravnateljica Zdravstvene škole Split nam je odgovorila kako u ove tri godine od kada je na čelu ustanove nije bilo prometnih nesreća i da je u više navrata traženo stavljanje zaštitne ograde, ali su umjesto ograde postavljeni dodatni prometni znakovi koji upozoravaju na blizinu škole.

- Ovaj sam problem istaknula na Vijeću roditelja dok djecu upozoravamo na satovima razrednika. Uvijek na početku godine učenike i roditelje savjetujemo da ne pretrčavaju i da je to opasno. U nekoliko smo navrata tražili postavljanje zaštitne ograde, ali to se nije dogodilo. Stavljeni su znakovi da je škola u blizini i sada smo na Vijeću roditelja dogovorili slanje još jednog dopisa prema odgovornima. Pretrčavaju jedino da bi išli na autobus, za marende imaju u blizini trgovinu ili ponesu od kuće - odgovorila je.

image

Sanja Perić, ravnateljica Zdravstvene šskole u Splitu

Joško Šupić/Cropix

Iako su ovog puta na djelu vjerojatno uhvaćene učenice, one su daleko od iznimki. Da samo odete i stanete na Poljičku cestu dokumentirali bi i mlade i stare i radnike i umirovljenike, nema tko ne krši zakon.

Poljička cesta je državna cesta DC 410 i u nadležnosti je Hrvatskih cesta ali je postavljanje zaštitne ograde u nadležnosti Banovine, kažu nam iz ove državne tvrtke.

Kako otkrivamo, u Gradu još razmišljaju što napraviti i ne bi htjeli popustiti svim onim Splićanima kojima je teško zbog vlastite lijenosti prošetati tridesetak metara do najsigurnijeg rješenja - semafora. Zašto bi svi građani plaćali 6-7.000 eura za ogradu samo da bi jedan "Mate" prestao kršiti zakon i riskirao život, zar ga nije bolje kazniti pa da nauči, u šali će nam.

Izvori iz Banovine nam kažu kako bi se ograda nalazila nasred zelene površine i uređene ceste, što nije neko urbanističko rješenje i može se shvatiti kao znak da će se na svim četverotračnim kolnicima morati postaviti ograde. Kao da to nije dovoljno, samo se sjetite koliko ste puta vidjeli ljude koji su pretrčali cestu i potom šetali zelenim otocima do raskrižja jer se ogradi nalazi između prometnih traka suprotnog smjera.

Za prijelaz preko kolnika na mjestu gdje nema pješačkog prijelaza i ugrožavanje prometa tom radnjom predviđena je kazna od 30 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:47