StoryEditorOCM
Split‘zataškavanje?‘

Hrvatsko novinarsko društvo premijeru Plenkoviću predalo zahtjev za smjenom ministra zdravstva te nezavisnom istragom smrti Vladimira Matijanića: ‘Nećemo odustati!‘

Piše SPLIT SD
3. listopada 2022. - 15:06
Hrvatsko novinarsko društvo neće odustati od traženja istine o smrti Vladimira Matijanića te kažnjavanja odgovornih - porčio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.Duje Klarić/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo poslalo je u petak 30. rujna premijeru Andreju Plenkoviću peticiju koju je potpisalo 4695 građanki i građana koji su podržali zahtjev HND-a za nezavisnom istragom okolnosti smrti Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr, i smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u obraćanju premijeru Plenkoviću naglašava kako se ministar Beroš od prvog dana slučaja ponio krajnje neprofesionalno zataškavajući ga.

- Nije se postavio kao osoba koja radi u interesu građana koji ga plaćaju, nego kao zaštitnik sustava koji je odgovoran za smrt našega kolege, a sustav je tu da štiti zdravlje građana, ne da ga ugrožava. Budući da kao predsjednik Vlade odgovarate za rad svojih suradnika, od Vas tražimo da uvažite argumente koji stoje u tekstu peticije. Svaki dan ostanka na dužnosti ministra Beroša, gospodine predsjedniče Vlade RH, ujedno je i Vaša odgovornost.

image
Duje Klarić/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo neće odustati od traženja istine o smrti Vladimira Matijanića te kažnjavanja odgovornih. Tragedija koja se dogodila našem kolegi i prijatelju više se nikad ne smije dogoditi nijednom građaninu Republike Hrvatske.  Ponavljamo, ministar Beroš je od prvoga dana zataškavao slučaj i odbijao odgovoriti na dopise koje smo mu slali u ime HND-a, valjda računajući da će vrijeme učiniti svoje i da će slučaj pasti u zaborav.

Vili Beroš nije se ponio kao čovjek koji će i po svojoj funkciji odgovorno i savjesno istražiti sve okolnosti slučaja. Ponio se kao zaštitnik sustava odgovornog za smrt jednoga građanina kojem je taj isti sustav trebao pružiti svu moguću zdravstvenu skrb, stoji u pismu koje je s peticijom poslano premijeru Plenkoviću, a koje potpisuje predsjednik HND—a Hrvoje Zovko. 

Tekst peticije s potpisima nalazi se na linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2022 18:05