StoryEditorOCM
Splitprekipjelo joj

Hrabra Splićanka odlučila stati na kraj bahatim sugrađanima; jednog je natjerala da smeće vrati u auto. Sve je snimila

Piše Božidar Lončar
6. ožujka 2024. - 22:43

- Evo, sada je bacao smeće i upravo sam ga snimila! Natjerala sam ga da skupi smeće, ide ća i da ne baca ovdje - ponosno je kazala Renata K. s Kamena dok je snimala muškarca kako crne vreće s otpadom bačene po putu vraća natrag u automobil marke ”Škoda”. Iako splitskih registracijskih oznaka, Renata K. nam je kazala kako je riječ o strancu za kojeg pretpostavlja da radi za nekog domaćeg. Muškarac je srednjih godina, u crnoj odjeći nalik kombinezonu i s kišnim čizmama na nogama.

image

Nakon što je uhvaćen na djelu, muškarac, za kojeg Splićanka tvrdi kako nije iz Hrvatske, vratio je vreće s otpadom bačene u travu natrag u vozilo.

Screenshot/Slobodna Dalmacija/

Videosnimka je napravljena sinoć oko 19 sati na zemljanom putu prema TTTS-u na skretanju za golf igralište u Stobreču i šetnici uz rijeku Žrnovnicu. To je prečac prilikom šetnji ili izvođenja kućnih ljubimaca i vozača koji poznaju lokalne puteve. Sa strane je izrasla trava, grmlje, zelenilo, ima i zasađenih poljoprivrednih kultura, ali čitav teren se počesto pretvara u ilegalni deponij.

image

Prečac kojeg koriste šetači ili vozači prema golf terenu u Stobreču ili šetnici uz rijeku Žrnovnicu, a koji se, prema riječima Splićana, koristi i kao ilegalni deponij...

Screenshot/Google Karte/

- Išla sam prošetati psa ovom prečicom. Vidjela sam ugašen automobil i krenula snimati. Muškarac mi je motirao i dao znak kao ”Čekaj da izbacim”. Pričekala sam još minutu. Učinilo mi se kako je bacio kolica za dućan, vidjela sam dasku. Tamo je uvijek bačeno smeće, žalosno je što se i sada tu baca. Cilj mi nije bio medijski izlazit a ovim, nego upozoriti ljude – objašnjava Renata T. koja je revolitrana događajem odlučila sve snimiti i stati na kraj ovakvoj bahatosti.

Snimka je s fotografijom registracijskih oznaka poslana komunalcima, kazao je predsjednik Mjesnog odbora Kamen Petar Varvodić.

- Takvih je 100 lokacija, osobito prema TTTS-u. Imamo problema s otpadom i njegovim ostavljanjem posvuda. Zovemo ”Čistoću” i Grad, ali očito je kažnjavanje nikakvo jer bi se manje bacalo. Imaju reguliran odvoz glomaznog otpada, pa komunalnog otpada, toliko mogućnosti, a oni se ovako ponašaju – govori predsjednik MO.

image

Petar Varvodić, predsjednik Mjesnog odbora Kamen.

Joško Šupić/Cropix

Kako su granice kotareva i mjesnih odbora na istoku grada još nejasne, susjedska suradnja se pokazala kao dobro rješenje za rješavanje problema poput ovog. Žena iz Kamena, lokacija u Stobreču, prijava iz Kamena - samo da se ne ponovi!

Vlado Tandara, predsjednik MO Stobreč zaziva veće kazne kako bi se opametili građani:

- Nekoliko puta smo čistili ovo područje, tražili od komunalaca video nazor, ophodnju navečer, ali ništa. Imali smo situaciju da je netko došao s iznajmljenim kombijem i ispraznio pun prtljažnik drva na zelenu površinu. Video nadzor je kod ”Ribole”, ljudi snimaju, slikavaju i šalju komunalnom redarstvu, ali nažalost, male su kazne.

image

Vlado Tandara, predsjednik Mjesnog Odbora Stobreč

Paun Paunović/Cropix/

Poslao nam je i fotografiju za koju kaže kako je napravljena preko puta streljane, na drugom dijelu Stobreča.

image

Snimljeno prije tjedan dana preko puta streljane te poslano komunalnom redarstvu, kazao je Tandara.

Vlado Tandara/Slobodna Dalmacija/

Videozapis događaja možete vidjeti ovdje. Ono što je možda ironično u cijeloj ovoj situaciji jest kako je Splićanka ovim činom zapravo ostavila komunalce - bez osnove za postupanjem! Otpad je pokupljen, svrha je ispunjena, a za cilj ili nakanu ne može se nikoga kazniti. Ovaj put upozorenje, a idući put... Nadamo se da ga neće biti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:03