StoryEditor
Splitinicijativa marka gaja

Hoće li Split dobiti ‘Sokak panonskog mornara‘? U Banovinu stigao prijedlog da se jedna ulica u gradu nazove po Đorđu Balaševiću

28. veljače 2021. - 10:37

Nakon što su se Splićani emotivnim okupljanjem na Peristilu oprostili od kantautora Đorđa Balaševića, u Banovinu je u petak stigao prijedlog da jedna splitska ulica nosi ime novosadskog pjevača.

Prijedlog je podnio splitski aktivist Marko Gaj koji je pozvao Igora Stanišića, predsjednika Gradskog vijeća, da na sljedeću sjednicu stavi na raspravu mogućnost da u Splitu jedna ulica nosi ime "Sokak panonskog mornara Đorđa Balaševića".

image
Jakov Prkić/Cropix

- Vjerujem da će Splićani lijepo reagirati, jer Balašević je nositelj ljudske priče prije svega. Politika je čudna stvar, bilo bi lijepo da rat konačno završi, i da u prvom planu bude činjenica da je Balašević prije svega bio čovjek. Po stotine kilometara smo prelazili da bismo bili na njegovim koncertima, obilježio je živote mnogih - kaže Gaj.

Neki komentiraju kako bi prednost trebao imati Oliver Dragojević. On, potvrđuje, nema ništa protiv toga, dapače, takvu inicijativu podržava.

- Mislim da je obrazlaganje samog prijedloga suvišno i da bi moglo zauzeti više stranica pa ću se zadržati samo na par činjenica, po mom mišljenju, najbitnijih za Split i Hrvatsku. Na Splitskom festivalu 1979. osvojio je prvo mjestu i nagradu publike za pjesmu "Panonski mornar". Odbio se 1991. odazvati pozivu vojnih vlasti za sudjelovanje u ratu na području bivše Jugoslavije. Zbog svog antiratnog stava proglašen je ambasadorom dobre volje Ujedinjenih naroda. Održao je veliki broj koncerata u Splitu i Hrvatskoj posljednjih 40 godina. Vjerujem da ćete dobiti još ovakvih prijedloga i da će Split i njegovi građani biti u prilici da se ponose što jedna od ulica njihovog grada nosi ime ovog velikog čovjeka i umjetnika - stoji u Gajevom dopisu Gradu Splitu.

Dao je i prijedlog da se poginulom ročniku JNA Sašku Gešovskom postavi pročelje na Banovini. Prije dvije godine obratio se Komisiji za imena ulica i trgova, a sada predlaže Stanišiću da stavi prijedlog na raspravu, budući da se navršava 30 godina od tužnog događaja, pa, smatra Gaj, trebalo bi ga dostojanstveno obilježiti postavljanjem spomen ploče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 16:06