Splitsporni dio ceste

Hoće li slučaj 'Dr. Knežević' ipak biti riješen u korist Banovine? Grad je upravo srušio odštetnu tužbu poznate građevinske tvrtke za istu pravnu situaciju, evo kako je Visoki trgovački sud obrazložio svoju odluku

Piše Nikolina Lulić
Dio prometnice oko koje se vodio pravni spor

I dok Gradu nad glavom još uvijek opasno visi sudska presuda, s kamatama "teška" 150 milijuna kuna, u sporu s dr. Nebojšom Kneževićem i ostalim tužiteljima, barem mali tračak nade da bi se cijela situacija ipak mogla riješiti u korist građana dolazi s Visokog trgovačkog suda u Zagrebu.

Naime, gradska uprava je prije nekoliko dana zaprimila odluku spomenutog pravosudnog tijela za istu pravnu situaciju, samo što je umjesto dr. Kneževića u ovom slučaju tvrtka "Lavčević inženjering" u statusu tužitelja i umjesto iznosa od 150 milijuna kuna, ovdje poznata građevinska tvrtka traži od Banovine da joj plati 588.480 kuna sa zateznim kamatama na ime naknade štete za korištenje nerazvrstane ceste.

Radi se o dijelu Puta Plokita, i to pedesetak metara u blizini raskrižja s Dubrovačkom, koja se našla u vlasništvu "Lavčevića" nakon što je ta tvrtka od "Brodosplita" otkupila zemljište za izgradnju stambeno-poslovne zgrade. Kako doznajemo u pravnoj službi Grada, radi se o površini od 192 četvorna metra koja se odnose na spornu cestu.

Kako su pojasnili u pravnoj službi gradske uprave, Visoki trgovački sud je preinačio međupresudu Trgovačkog suda u Splitu iz listopada 2016. godine, te je odbio tužbeni zahtjev tvrtke "Lavčević inženjering" za isplatu spomenute naknade. Kako doznajemo iz Banovine, žalba Grada je presudom drugostupanjskog suda prihvaćena kao osnovana, odnosno njezin glavni argument - prigovor po pitanju zastare, jer je riječ o nekretnini koja se koristila za javni promet, te je oduzeta iz posjeda građevinskoj tvrtki znatno prije samog utuženja.

Prema obrazloženju drugostupanjske odluke proizlazi da od trenutka kada je izgrađena cesta i od trenutka oduzimanja posjeda, što se dogodilo prije 2002. godine, počinju teći rokovi zastare potraživanja naknade štete. Dakle, zastara u ovom predmetu nastupila je još prije nego što je građevinska kompanija, tijekom 2015. godine, podignula tužbu protiv lokalne vlasti.

Nadalje, u obrazloženju također stoji da činjenica što je "Lavčević inženjering" i dalje uknjižen kao vlasnik u zemljišnim knjigama, ne daje za pravo toj tvrtki da traži naknadu štete za korištenje spomenutog dijela splitske prometnice.

Ova presuda, smatraju u gradskoj upravi, potvrđuje i dosadašnji stav Vrhovnog suda u istovrsnim predmetima, čime je, kako tvrde, jasno da je spor dr. Kneževića i ostalih s Gradom izolirani predmet, svojevrsni pravni presedan sa zaključkom sasvim suprotnim dosadašnjim rješenjima prema kojima rok zastare počinje teći od dana stupanja na snagu Zakona o cestama, a ne od dana kada se pojedina nekretnina počinje koristiti kao nerazvrstana cesta.

Brojke

192

kvadrata površine zauzima dio gradske prometnice koja je predmet višegodišnjeg spora s lokalnom vlašću

2002.

godine izgrađen je taj dio ulice, a 'Lavčević inženjering' je tek 2015. podigao tužbu, pa se govori i o zastari

Odluka samo na dio spora

Iz gradske Službe pravne zaštite smatraju kako je Banovina zatražila da sud donese tzv. međupresudu koja se odnosi samo na dio spora, u ovom slučaju na dio koji se odnosi na zastaru, a ne na cjelokupan predmet.

 

#LAVčEVIć# PRESUDA# GRAD SPLIT# PUT PLOKITA