StoryEditorOCM
Splitsporna odluka

Hoće li iseljavanje štandova iz Podruma potpisati smrtnu presudu životu u Dioklecijanovoj palači? Ivošević nema dilema

Piše Sandi Vidulić
30. rujna 2023. - 22:42

Ovih dana burne reakcije izazvala je odluka gradske vlasti o iseljavanju štandova iz Dioklecijanovih podruma. Dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević na svojoj je Facebook stranici objavio službeni dopis koji je uputio onima što su zakupili štandove u Podrumima.

U njemu se Ivošević poziva na dopis Ministarstva kulture od 26. svibnja 2023. u kojem se traži da se štandovi uklone jer je sadašnji način korištenja Dioklecijanovih podruma suprotan konzervatorskim smjernicama i mjerama danima prilikom izrade Odluke o komunalnom redu Grada Splita.

Ujedno je dogradonačelnik najavio kako je, sukladno dopisu Konzervatorskog odjela i planovima Muzeja grada Splita, ovo zadnja godina za štandove u Podrumima. Također, Ivošević je najavio da će se na budućem natječaju za gradske poslovne prostore dio njih predvidjeti za otvaranje atelijera.

Tradicija i kič

Već danima slučaj s Podrumima izaziva žučne polemike. Jedni tvrde da su Podrumi neuvjetni zbog vlage i da se u njima prodaju bezvrijedne drangulije, dok drugi uzvraćaju da su štandovi postali dio tradicije, da se kič može zamijeniti umjetninama, a da će iseljavanjem štandova još više opustjeti život u Palači.

U polemiku se, kako prenosi “Dalmatinski portal”, uključila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ona je podržala uvođenje reda, ali ne i da se stvari rade preko koljena.

– Pogotovo ne podržavam da navode kako je ono što rade po nalogu nekoga drugoga. Neka budu hrabri i kažu da je to njihova vizija i cilj. Ono što je sigurno je da Ministarstvo ne bi ništa radilo nauštrb umjetnika – izjavila je ministrica očitujući se o Ivoševićevu dopisu u kojem se poziva na konzervatore.

image

Ministrica Nina Obuljen Koržinek

Ivana Grgic/Cropix

Na ovu objavu reagirao je na svojem Facebook profilu Bojan Ivošević, koji je optužio ministricu da zbog politikantstva gazi stručne ljude koji rade na zaštiti naše baštine. Upitao je ministricu je li pročitala konzervatorski dopis “prije nego je odlučila zagovarati podrume kao suvenirnicu jer umjetnosti dolje gotovo pa više nema”.

Međutim, Ivošević je objavio samo zaglavlje tog dokumenta, a ne i njegov sadržaj. Zanimalo nas je što je Konzervatorski odjel tražio, odnosno na što se odnosi dopis od 26. svibnja koji dogradonačelnik Ivošević navodi u Obavijesti o iseljavanju zakupcima štandova u Dioklecijanovim podrumima.

image

Bojan Ivošević

Vojko Basic/Cropix

Pronaći smještaj

Poslali smo upit o tome Ministarstvu kulture, ali odgovor koji smo dobili zapravo predstavlja njihov stav prema rješavanju situacije s Podrumima. Donosimo ga u cijelosti. U osnovi se poklapa s onim što je ranije ukratko o Podrumima rekla ministrica, ali odgovor Ministarstva je ipak blaže intoniran kad je u pitanju odnos prema umjetnicima u Podrumima, u njemu se apelira na to da Grad nađe smještaj za samostalne umjetnike ako ih se iseli iz Podruma.

“Slijedom Vašeg upita, ponajprije Vam moramo ponoviti osnove koje u slučaju uprave Grada Splita, ponavljamo od kada je gospodin Puljak sa svojim timom na vlasti, a to je da je Ministarstvo kulture i medija sa svojom konzervatorskom službom zaduženo za provedbu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a gradske uprave, pa tako i ona Grada Splita za komunalna pitanja.

Podsjećamo nadalje da je upravo u mandatu sadašnje Vlade, Ministarstvo kulture i medija potaknulo da se nakon dulje od stotinu godina riješi pitanje vlasništva i uknjižbe Dioklecijanovih podruma. Nakon što je izmijenjen zakon i potvrđeno vlasništvo Republike Hrvatske, Vlada je Dioklecijanove podrume dala na upravljanje Gradu Splitu koji ih je predao na upravljanje Muzeju grada Splita. Time smo stvorili preduvjete za pripremu dokumentacije i pristupanje cjelovitoj obnovi Dioklecijanovih podruma, na što se čekalo desetljećima.

image

Gradska uprava donijela je odluku o iseljavanju štandova iz podruma Dioklecijanove palače 

Paun Paunovic/Cropix

Poznato Vam je da je prema Planu upravljanja i Studiji procjene rizika utvrđeno da je potrebno uložiti u sigurnost i sanaciju podruma. Jednako tako, Grad je preuzeo upravljanje podrumima, što uključuje pitanja kako i gdje će se njima prolaziti, gdje će se postaviti štandovi, tko će time upravljati, naplaćivati ulaznice i tako dalje. Sva ta pitanja su u nadležnosti Gradske uprave, a Ministarstvo kulture i medija gradskoj će upravi rado pružiti bilo koji oblik stručne pomoći.

Svjetska baština

Podrumi Dioklecijanove palače jedan su od najvrjednijih lokaliteta svjetske kulturne baštine za kojeg su Vlada i Ministarstvo ostvarili temeljne preduvjete za održivo upravljanje, a to je bilo rješenje njihovog pravnog statusa. Zato očekujemo od Grada Splita da upravlja lokalitetom vodeći računa o njegovoj vrijednosti, sigurnosti, odnosno procjeni rizika.

Ujedno, apeliramo na splitsku Gradsku upravu da s posebnom pažnjom pristupi rješavanju pitanja samostalnih umjetnika, članova Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split i u slučaju da donesu odluku o njihovom izmještanju zbog sanacije podruma, da im pronađe odgovarajuće rješenje, uključujući smještaj, kako obnova vrhunskog kulturnog dobra ne bi ugrozila djelovanje splitskih umjetnika”, zaključuju u odgovoru iz Ministarstva kulture.

Može se reći da se Ministarstvo nije zauzelo za to da u Podrumima ostanu štandovi sa suvenirima, ali zagovaraju da u slučaju izmještanja Grad samostalnim umjetnicima omogući drugi smještaj kako se ne bi ugrozilo njihovo djelovanje. U svakom slučaju, na štandovima u Podrumima ima puno kiča, ako su se neki od onih koji takve stvari prodaju nadali da će Ministarstvo stati na njihovu stranu da i dalje zarađuju u Podrumima, ovaj službeni odgovor ne ide im u prilog.

image

U polemikama koje su se razvile jedni tvrde da su Podrumi neuvjetni zbog vlage i da se u njima prodaju bezvrijedne drangulije, drugi uzvraćaju da su štandovi postali dio tradicije, da se kič može zamijeniti umjetninama
 

Vojko Basic/Cropix

Prolaz bez naplate

Ipak sve što se prodaje u Podrumima nije kič i uvozna bižuterija. I tu bi mogao biti problem za one koji ne prodaju đinđuve, nego autentične suvenire. Ministarstvo spominje da samostalnim umjetnicima iz HULU-a treba osigurati smještaj, a Grad da će umjetnici moći konkurirati za atelijer, ali ni jedni ne spominju zamjenska prodajna mjesta za one umjetnike (ne kičere) koji će ostati bez štandova u Podrumima.

Također, na društvenim mrežama razvila se rasprava o tome da se nakon što odu štandovi u budućnosti namjerava naplaćivati ulaz u Podrume, odnosno prolaz kroz središnji dio. Poslali smo pitanja o tome Ivoševiću, kao i o sigurnosti Podruma, ali još nismo dobili odgovore.

No zato smo od ravnateljice Muzeja grada Splita Vesne Bulić Baketić na pitanje hoće li se naplaćivati ulaz u Podrume dobili nedvosmislen odgovor.

– Središnji prolaz kroz Podrume (od južnih vrata do izlaza na Peristil) te njegovi bočni izlazi su javne površine. Korištenje toga prolaza kao ulice koja spaja Peristil i Rivu uopće nije predmet rasprave niti je dovedeno u pitanje – kategorično je ustvrdila ravnateljica. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:33