StoryEditorOCM
SplitSVAKA RUKA VRIJEDI

Hoće li glas SDP-a na kraju biti presudan za dizanje kredita? ‘Matijević: Imamo svoje uvjete, ovo je najpoštenije‘

Piše B. L.
4. srpnja 2023. - 19:09

Gradski vijećnik i predsjednik SDP-a Split Davor Matijević na današnjoj konferenciji za medije komentirao je prijedlog o zaduživanju Grada Splita putem kredita Europske investicijske banke (EIB).

- Bez zaduženja nema ni projekata, no je li ovo pravi trenutak za dugoročne zajmove? U javnom diskursu u zadnje vrijeme od stranaka HDZ i Centar bilo je neprofesionalne komunikacije gdje se nije vodilo računa o bitnim stvarima, nego je ispalo sve jeftino politikantstvo kao što je uvijek do sada slučaj u Gradu Splitu, neovisno tko je vlast, a tko je oporba.

Ova kreditna linija ima dobru kamatnu stopu jer se država danas zadužuje po većoj kamatnoj stopi od 4,15 posto na 17 godina, ovdje imamo mogućnost 3,45 posto na 25 godina.

Nije točno što je rekao kolega Skoko da su projekti pred realizacijom, jer nisu. Mi ni Žnjan nismo spremili, iako je bilo govora da će početi s radovima do ljeta, a upitno je hoćemo li početi s radovima početkom 2024.

To znači da nam projekti nisu u ovoj fazi spremni, stoga ćemo tražiti od gradonačelnika prvo da nam prezentira faze svih tih projekata koje je on naveo s konkretnim datumima, fazom u kojoj se trenutno nalaze i rokovima izvršenja.

image
Joško Šupić/Cropix

Od ovih 300 milijuna eura koji su najavili za ovaj investicijski ciklus, Grad Split nema gdje te novce potrošiti i da dobijemo novce, što se kaže od bogate tetke iz Nigerije da nam ostavi jer nemamo nove projekte, nema novog GUP-a. 

Bez novog GUP-a, nemamo gdje plasirati takva sredstva da ih i dobijemo. U svim projektima koji su navedeni što je po meni najveći problem je da nema projekta POS-a niti stanova za dugotrajni najam. Neshvatljivo je da uzimamo zajam na 25 godina na 6 mandata, 6 gradonačelnika, a da nismo predvidjeli problem kao što je POS i kao što su stanovi za najam - kazao je Matijević.

Također je kazao kako će SDP imati uvjete da bi podržali ovu točku dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak.

- Ovaj kredit ne može se potpisati kao draft verzija u kojoj piše da Europska investicijska banka može mijenjati uvjete i da mi nemamo finalnu verziju tog ugovora. Tražit ćemo finalnu verziju tog ugovora na Gradskom vijeću. Svaka tranša, svako povlačenje bi išlo preko Gradskog vijeća koje bi dalo suglasnost na svakoj tranši.

Ovaj gradonačelnik u ovom mandatu neće moći potrošiti ta sredstva jer nema dovoljno projekata. Ovo je po meni najpravedniji način da jednostavno ne možemo omogućiti jednom gradonačelniku ili gradskoj službi da raspolaže sa 71 milijun eura.

Ova kreditna linija je takva da ako nema povlačenja, nema ni penala. Dugoročnim kreditima se realiziraju projekti kapitalne važnost. Tu je Žnjan, ali gdje je Istočna obala, Kopilica i POS-ovi stanovi i stanovi za dugotrajan najam?

 Ako ćemo sva sredstva potrošiti na sitnije projekte koje možemo financirati kroz tekuća ulaganja realizirati, onda gradske vlasti u budućnosti se neće moći zadužiti za projekte poput Istočne obale jer će Grad Split biti prezadužen grad.

Po povlačenju sredstava, 5 godina plaćamo kamatu onda glavnicu.Regularan način osiguranja svake banke je knjiženje na nekretnine za koje povlačimo sredstva što ne smatra spornim.

Europska investicijska banka je jako fleksibilna. Oni Vam daju sredstva i možete dopisom javiti da ćete ih prenamijeniti u neki drugi projekt i tako svaki projekt do 20 milijuna eura.

image
Joško Ponoš/Cropix

Ono što je besmislica koju je rekao zamjenik Kuzmanić da Europska investicijska banka kontrolira plasman sredstava usporedivši to s fondovima. Fondovi jesu pod tom kontrolom. Ovo je komercijalna banka komercijalni kredit i ovo apsolutno nema veze.

Plasiraju se dezinformacije, Antonio Kuzmanić je čovjek iz sustava i netko to zna što govori i takve dezinformacije samo služe za nekakve medijske spinove i pritisk da bi se podržalo ovo. Ovo je kredit kao i svaki drugi. Oni su vrlo fleksibilni i njima je najvažniji plasman sredstava i kako ćemo mi to trošiti to je na nama i upravo iz tog razloga želimo imati osigurač i da gradsko vijeće ima kontrolu - izjavio je Matijević

Novinari su nakon izjave za medije pitali vijećnika iz redova SDP-a o kritikama Europske unije prema Europskoj investicijskoj banci zbog netransparentnosti o čemu je u Slobodnoj Dalmaciji pisao naš kolega Sandi Vidulić.

- Podatak mi je bio poznat i prije, no ovdje ne bih ulazio u ocjenjivanje u Europske investicijske banke u cijelosti. Ovdje ću se referirati na kreditnu liniju koja ima prednosti ali i mane - komentirao je Davor Matijević.

Na pitanje novinara kako će glasati političke opcije Matijević im je odgovorio:

- HDZ će protiv i oporba će biti protiv, ne znam kako će se postaviti MOST, ali ovo će biti naš stav koji ćemo danas predstaviti gradonačelniku. Ako ne pristane gradonačelnik, mi nećemo podržati zaduženje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:49