StoryEditorOCM
SplitRADOVI BRŽI OD PAPIRA

Hajdukov mural se uskoro više neće vidjeti na najvećem neboderu u Hrvatskoj: na vrhu West Gatea osvanule su dvije konstrukcije, doznali smo o čemu je riječ

Piše Sandi Vidulić
5. svibnja 2022. - 19:59

Nakon duže pauze nastavljaju se radovi na Westgate Tornju B u Ulici Domovinskog rata. Na samom njegovu vrhu, ako se pogleda s dobre pozicije, može se vidjeti crna metalna konstrukcija.

A postavlja se i bijela konstrukcija za veliku 20 metarsku antenu. Za toranj od 27 katova je najavljeno da će biti visok 135 metara od čega 115 metara bez antene.

image

Snimio čitatelj

Poslali smo upit investitoru koja je svrha crne konstrukcije. Je li riječ o ogradi, ili je riječ o nadgrađu? Zanimalo nas je također zašto nje nije bilo na prvoj simulaciji Tornja B po projektu arhitekta Otta Barića koju je tvrtka "Westgate Tower" prije nekoliko godina objavila u javnosti.

image

Snimio čitatelj

Upitali smo i Grad o čemu se radi. Od Tea Vojkovića, pročelnika Upravnog odjela za prostorno planiranje uređenje i zaštitu okoliša, doznali smo da je tvrtka podnijela zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole, ali da on nije potpun, pa im je Upravni odjel poslao Zaključak da kompletiraju dokumentaciju.

- To nije ograda, nego oglasni pano. Bio je predmet prethodnog izdanog akta, ali drugačijeg oblikovnog rješenja, tj. u projektu koji je dobio dozvolu je manji. Ovakav kakav se izvodi je sadržaj izmijenjenog projekta, koji je u postupku izmjene i dopune građevinske dozvole - odgovorio nam je Vojković.

Budući da smo doznali kako za konstrukciju na Tornju B još nije dobivena dozvola, poslali smo investitoru novo pitanje. Tražili smo objašnjenje vezano uz odgovor pročelnika Vojkovića po kojem ispada da su izvodili radove na postavljanju oglasnog panoa prije nego su dobili izmjenu i dopunu građevinske dozvole.

image
Vojko Bašić/Cropix

Odgovor smo prvo potražili od Davora Pavlova, direktora tvrtke "Westgate Tower", no on nas je uputio na adresu za PR Westgate Groupa.

- Nastavno na vaš upit o radovima koji se odvijaju na građevini Westgate B Split/Dalmatia tower možemo vas informirati da se ne radi o ogradi, nadgrađu ili novoj namjeni prostora koji i dalje ima isključivo tehničku svrhu.

Radi se o nosivoj konstrukciji buduće media fasade koja će u konačnici, kada bude dovršena, izgledati kao na renderu kojeg dostavljamo u prilogu - odgovorila nam je Laura Visković iz "Promo plana" koja se kratko osvrnula i na izmjene građevinske dozvole.

- Nastavno na izmjene i dopune građevinske dozvole koju smo zatražili radi se o uobičajenom postupku usklađenja sitnijih izmjena koje se dešavaju tijekom gradnje, a dozvoljene su bez zadiranja u postojeće lokacijske uvjete sukladno članku 106. Zakona o gradnji. Za takve izmjene investitoru je ostavljeno ishoditi izmjene akta za građenje do podnošenja zahtjeva za tehnički pregled - stoji u odgovoru.

image

Konstrukcije za reklame na vrhu tornja West Gate

Vojko Bašić/Cropix

Prema novoj simulaciji koja nam je poslana, na vrhu Tornja B nalazit će se natpis "AC Marriot Split". U svakom slučaju, mural "HST", koji je oslikan najvjerojatnije u čast Hajduku, a za kojeg se ne zna kako je na vrhu tornja osvanuo u siječnju prošle godine, uskoro se više neće vidjeti, iako je investitor Josip Komar kazao: "Kad je Hajduk, može ostati vječno što se mene tiče!"

Poslali smo Vojkoviću fotografiju s upitom je li bijela antena koja se postavlja dio izmjene i dopune građevinske dozvole koja je u postupku, ili je za nju već izdana građevinska dozvola.

- Antena je bila sastavni dio projekta za koji je izdan prethodni akt za građenje. Naravno, u ovom trenutku, samo temeljem slike, a bez tehničke dokumentacije, ne mogu sa sigurnošću reći je li ugrađena antena odgovara dimenzijom i ostalim tehničkim karakteristikama onoj koja je bila sastavni dio projekta za kojeg je izdan akt. To će se utvrditi u postupku izdavanja uporabne dozvole, kroz postupak tehničkog pregleda, kad se za to ostvare uvjeti - odgovrio nam je Vojković.

image
Vojko Bašić/Cropix

Upitali smo investitora je li antenu izvode prema dozvoli koju očekuju ili po onoj koju su već dobili.

- Antena je predviđena glavnim projektom-izmjene i dopune 2 prema kojemu je izdana važeća izmjena i dopuna građevinske dozovole - odgovorili su iz tvrtke investirora.

Ukratko, radovi na vrhu trornja koji će svojom visinom od 135 metara postati najviši u Hrvatskoj su opet pokrenuti, toliko da čak idu "brže" od papira, za antenu se ima dozvola, a oglasna konstrukcija se radi dok se čeka izmjena i dopuna građevinske dozvole.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 18:04