StoryEditorOCM
Splitteški bauštel

Nastava ide, a radnici s duvanom šetaju po gradilištu splitske škole. Profesor javlja: ‘Puno je prašine, buka, užas...‘

Piše Lucija Vujnović
14. rujna 2023. - 07:34

Počela je nova školska godina, a situacija u Teslinoj ulici i iza nje je zabrinjavajuća. U ovoj je ulici smješten veći broj učenika svih uzrasta, od onih najmlađih koji pohađaju OŠ Spinut preko srednjoškolaca do studenata Sveučilišta u Splitu. 

U zgradi I. i II. Gimnazije učenike se upozorava da ne koriste sjeverni izlaz zgrade jer može biti opasno. Tamo se, svjedočili smo i sami, kroz prozor škole velikom dizalicom iznose daske u kontejneru za glomazni otpad.

image
Joško Šupić/Cropix

Na posljednjem katu zgrade se preuređuje prostor koji će biti dodijeljen Umjetničkoj akademiji, a radove provodi Sveučilište u Splitu. Osobito upečatljiva scena koja bi se urezala u pamćenje svakom posjetitelju škole je ona koja u kojoj jedan od radnika prolazi školskim hodnikom i, s cigaretom u ustima, nosi dva velika balvana u svakoj ruci. To se dogodilo u vrijeme odmora kad su se učenici iz školskog dvorišta vraćali u razrede, čemu smo i sami svjedočili tijekom posjeta školi. 

image
Josko Supic/Cropix

Lupanje, bušenje i prašina su uvjeti u kojima će učenici u Teslinoj provesti veći dio ove školske godine jer su, kažu, radovi planirani do travnja. Ni ravnateljica II. Gimnazije Ivanka Kovačević nije oduševljena situacijom, no nema izbora. 

- Trenutno su u tijeku radovi koje provodi Sveučilište i sretni smo da se radi hidrant u školi, moramo to izdržati za opće dobro - poručila je. 

Činjenica je da je ove investicije nužno pretrpjeti kako bi se dugoročno stvorili bolji uvjeti za djecu, no svejedno su uvjeti za rad jako loši. Ni zamjenskog prostora za veliki broj učenika u ovom području, očito, nema. 

Učitelji moraju vikati kako bi nadglasali bušilice, a kontaktirao nas je i jedan od njih. 

- Ovo nije normalno. Radovi na početku nastavne godine. Djeca u razredima kašlju, kišu, a profesorima u usta ulazi prašina. Ne može se normalno raditi...

Prašina ulazi u učionice, pogotovo u ove smještene u podrumu koje nije moguće ni adekvatno prozračiti. Tko je ovo odobrio? Kako i zašto? - kaže. 

No, to nisu jedini radovi koji se provode u ovom kvartu. Obrtno tehnička škola također je odabrala ovaj period kako bi, navodno, napravili 17 parkirnih mjesta za djelatnike i nova dva kata prostorija.

image

Obrtno tehnička škola

Snimio čitatelj

Bagerom je iskopan cijeli teren oko ove škole, a buka koju proizvodi dopire do svih zgrada u blizini ometajući pri tom izvođenje nastave. 

Ravnatelj Obrtne tehničke škole Milivoj Kalebić objasnio je što se tamo trenutno događa. 

- U okviru nadogradnje školskih radionica dignut će se još dva kata. U dvorištu će se iskopati podzemne garaže koje smo obavezni izgraditi. Dobit će se prostor od 1200 metara kvadratnih.

Parkirna mjesta će biti u službi škole, a kad nema zaposlenika, u popodnevnim satima, parking će moći koristiti regionalni centar koji je u izgradnji - objasnio je.

Iako parking nije namijenjen stanarima okolnih zgrada barem će se, kaže, osloboditi parking u Gradskom kotaru Spinut. 

- Prema projektu, ovaj "ružni" dio radova trebao bi biti završen do sredine ili kraja studenoga, a nakon toga slijedi onaj manje bučni dio koji bi se trebao finalizirati do travnja iduće godine. 

Za razliku od prethodno spomenute zgrade, Obrtno tehnička škola je relativno nova zgrada, izgrađena 2012. godine, koja je dobro opremljena. 

- Što da vam kažem... Imamo dozvolu i sad radimo ono što moramo. Suosjećam s onima koje radovi ometaju, žao mi je i vjerujem da kolegama nije lagano.

Ova je zgrada nedavno izgrađena i dobro je opremljena, zatvorimo prozore i upalimo klime. Gradilište smo maksimalno osigurali, a bager radi tri do četiri puta tjedno po 10-ak minuta. 

Dakle, ovdje je trenutno nekoliko različitih gradilišta, a kako to izgleda pogledajte na snimkama koje nam je poslao ljutiti profesor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:00