StoryEditor
Split'Strahota'

Gradski činovnici opet 'na tapetu': u Dioklecijanovoj palači osvanuli novi grafiti, poruke vise i na tiramolima

27. listopada 2019. - 09:56

Noć je donijela nove poruke na zidu u Dominisovoj ulici, a ponovo su "na tapetu" gradski činovnici.

- Od sad konzerviraš samo srdele! - osvanulo je jutros na svježe prebojanom zidu, na kojem je do prije dva dana bio mural slavnim košarkašima "Jugoplastike".

Grafit je usmjeren Radoslavu Bužančiću, pročelniku Konzervatorskog odjela u Splitu, po čijem je nalogu prebrisan mural s imenima slavnih igrača "Jugoplastike", a koji je ujedno i stanar te ulice. Spomenuli su ga anonimci i u poruci na susjednom zidu.

- Škorić, Buža, Babić, Opara i Kerum, nabrojite svoje uspjehe - ispisano je u obližnjem prolazu, a strelica ukazuje i na oštećenja koja se godinama nisu sanirala, uz komentar - "Strahota".

Osim toga, u poznatom vrtu u Getu, na jednako osporavanim tiramolima, obješena je natpis – "Ajmo žuti" i "Slavna povist ne da se pribrisat. Vole vas vaši Getani!".

Poruke su simbolično osvanule na dan kada se održava promocija knjige "Prvoplastika" i obilježavanje 30 godina od osvajanja titule prvaka Europe na kojem će prisustvovati Božidar Maljković, Dino Rađa i ostali sudionici veličanstvenog događaja iz Münchena 1989. godine.

No, očito je da anonimci koriste i neradni vikend u Banovini kako bi ispisali što je više poruka moguće, a očekuje se da će one "nestati" tek sutra, s prvim radnim danom u tjednu.

Doduše, važno je napomenuti da se spomenuti zid s kojeg je uklonjen mural nalazi unutar zaštićene Dioklecijanove palače i na njemu ništa ne bi smjelo biti ispisano, a kako smo doznali i od stanara Geta, nisu imali dozvolu za oslikavanje spornog murala.

Dodaju kako nije postojala dozvola niti za brojne druge murale koji se nalaze unutar tri zaštićene gradske zone, a godinama nisu prebrisani, za razliku od ovog zida na kojem se promptno reagiralo. Inače, već idući mural godinama se nalazi na zidu koji je tek nekoliko koraka od prebrisanog spomena na veliki uspjeh "Jugoplastike".

Međutim, Getani su dobili podršku javnosti, a Košarkaški klub "Split" ponudio im je zid dvorane na Gripama. Od srijede 30. listopada, novci za novi mural prikupljat će se deset dana u kafiću "Marun" na Mažuranićevu šetalištu, a donacije su ograničene na simboličnu svotu.

Nakon što im je izbrisan mural u Palači, KK 'Split' pozvao stanare Dominisove ga u čast  'Jugoplastikine' titule prvaka Europe ponovno oslikaju i to na zidu dvorane na Gripama; Bit će nam čast, poručuju Getani

- Dragi ljubitelji košarke i velike nan "Jugoplastike", ajmo stavit balun na pod, smirit tenzije i pokazat da možemo opet skupit šolde za obljetničarski mural žutog giganta, bez obzira šta su nan ovaj svirepo i bezrazložno, samo dva dana prije dolaska Bože, Dina i ostalih laureata u Split dali izbrisat, tako da se naši slavljenici baš "mogu slikat" i to, namisto isprid obljetničarskog murala u Getu posvećenog njima, isprid narančastog zida, valjda posvećenog uspjesima "Šibenke"... Za*ebanciju na stranu, ovaj put ga nećemo radit kod nas u Getu već u dogovoru s KK Spliton na dvorani. Nema obijesti ka ni zadnji put, niko ne smi dat više od 30 kuna. Zato, svitu, ako van pritiče dajte "Most"-u, nezbrinutoj dici ili drugin potribitima, ovde se nije potriba pivčit "ko je više da" nego pokazat zajedništvo ka i zadnji put. Napravit ćemo ga opet u suradnji s malin Dinon iz Trogira ali i s drugim street art umjetnicima ako skupimo za nešto pinku veće, fala Bogu ima zapuštenih fasada oko dvorane. Ajmo žuti!!! - poručili su stanari Dominisove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. listopad 2020 19:36