StoryEditorOCM
Split‘Dugo ih nije bilo‘

Gradonačelnik Puljak će napokon dati uskrsnice splitskim umirovljenicima: ‘Sljedeći tjedan ćemo izaći s detaljima‘

Piše Split SD
4. ožujka 2024. - 10:24

Bliži se Uskrs, a s njim i uskrsnice. Dnevnik Nove TV kontaktirao je desetak tvrtki u čijem je vlasništvu i država te većina njihovih zaposlenika može računati na nekadašnjih 1000 kuna, odnosno oko 133 eura. Riječ je o HEP-u, Ini i JANAF-u.

Nešto više, oko 140 eura dobit će oni koji rade na željeznici, 150 eura djelatnici Hrvatskih cesta sukladno Kolektivnom ugovoru kao i Hrvatske autoceste čije su uskrsnice najizdašnije, 200 eura.

Uskrsnice za građane pripremaju gradovi i općine. Njih 60-ak izdvojit će od 30 do 150 eura za umirovljenike s najnižim mirovinama. Nisu svi jednako zadovoljni jer neki neće dobiti ništa.

U Zagrebu umirovljenici s najnižim mirovinama dobit će iznos od 50 eura.

"50 eura, da je 100 bilo bi super za nas umirovljenike, ali s 50 je malo kad dođeš u dućan. Nije ti dovoljno 100 eura da si napuniš košaricu", upozorio je umirovljenik Ivica.

Nezadovoljnih je mnogo. "Prema socijalnim statusima, recimo, visina jedne prosječne plaće bi bila dobra jer Uskrs je samo jednom u godini", rekao je Branko.

Najizdašnije uskrsnice u Biogradu na Moru

Uskrsnice će isplatiti više od 60 gradova i općina, neki će dobiti i više od 100 eura. Neki zbog cenzusa neće dobiti ništa.

"Ja je neću dobiti. Ako sam odradio svoj staž, svi smo trebali dobiti jednako. Je li to 10, 15, 20 eura, ali svi jednako", kazao je Vlado iz Rijeke.

Da bi uskrsnice pomogle, smatra Davor iz Lovrana: "Pomogla bi u svakom slučaju da se kupi dva kilograma mesa. U Lovranu mi to ne dobivamo. Valjda je proračun takav da ne mogu dati.‘‘

U Slavoniji se uskrsnice kreću od 35 do 80 eura, značilo bi im kada bi svi dobili.

Najčešći iznos je do 50 eura. Neki su bili široke ruke pa će građanima dati i više od stotinu eura, poput Velike Gorice, Karlovca, dijela Kvarnera.

Rekorder je zasad Biograd na Moru. Uz umirovljenike, uskrsnica ide nezaposlenima od 154 eura, a za djecu s posebnim potrebama čak 400.

Nakon njih slijedi Sinj. "Roditeljima njegovateljima 130 eura i svim nezaposlenima 70 eura. To je 3500 ljudi koji će dobiti uskrsnicu od 70-130 eura", pohvalio se gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

I Velika Gorica priprema znatnu novčanu naknadu za svoje građane.

"Mirovinu do 200 eura dobit će 110 eura uskrnice. Od 200 do 300, 55 eura uskrsnice kao i korisnici nacionalne naknade koji će dobiti 110 eura", rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Za razliku od njih, neki još ne znaju kolike će biti uskrsnice. Uz Dubrovnik, tu je i Split.

"Dugo ih nije bilo. Ove godine ćemo uvest uskrsnice. Sljedeći tjedan ćemo izaći s detaljima", izjavio je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

Građani imaju svoje želje.

"Nema šta ispod 500 eura. S tim bi bio zadovoljan, normalno", tvrdi jedan stanovnik Splita.

O tom iznosu uskrnice mogu samo maštati, a kakav god on bio trebao bi se isplatiti prije blagdana - piše Dnevnik Nove TV.

Podsjetimo da su oporbeni gradski vijećnici u više navrata upozoravali kako ova splitska vlast pokazuje socijalnu neosjetljivost, pa tako ne isplaćuje ni uskrsnice umirovljenicima. 

Tako je i HDZ-ova Zrinka Mužinić Bikić prije godinu dana upozorila kako se sadašnja splitska vlast hvalila ušteđenim novcem u gradskoj blagajni, a da je pred Uskrs ta ista Puljkova administracija branila stav da uskrsnice za umirovljenike nisu mogle biti isplaćene jer nisu bile predviđene u proračunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:19