SplitU SVIJETU IH IMA SAMO DVIJE - I TO BAŠ U SPLITU

Gradonačelnik Kerum donirao pola milijuna kuna: časne anakorete dobit će samostan

Piše Joomla\CMS\User\User
24. siječanj 2013. - 16:25

Gradonačelnik Željko Kerum odlučio je donirati 500 tisuća kuna za izgradnju samostana za sestre anakorete – klanjateljice Presvete euharistije, koji bi se trebao graditi na Lokvama, sjeverno od konkatedrale sv. Petra u Stepinčevoj ulici.

U aktu iz prosinca koji potpisuje poteštat stoji da je novac za donaciju osiguran u proračuna za 2012. godinu iz Ureda gradonačelnika kroz program sponzorstva, pokroviteljstva i donacija korištenjem sredstava rezerve. Kako smo doznali u Upravnom odjelu za financije, proračunska rezerva za proteklu proračunsku godinu iznosila je 700 tisuća kuna, i ona ovisi o ostvarenim prihodima tekuće godine.

Kapitalna donacija

Iznos od pola milijuna kuna za gradnju samostana u proračunu je još od 2009. godine, kada je u Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu zaveden pod kapitalne donacije. Inače, široj javnosti malo poznate sestre anakorete, što u prijevodu znači pustinjakinje, osnovao je kao red 1982. godine mons. Frane Franić, tadašnji splitsko-makarski nadbiskup, a priznao ih je pokojni papa Ivan Pavao II. Njihovo je glavno poslanje molitva za posvećenje svećeničkog reda i hrvatski narod.

Trenutno red broji samo dvije sestre u cijelom svijetu, koje žive i djeluju baš u našem gradu. Prema pouzdanim informacijama s kojima raspolažemo, s obzirom da ove samozatajne i karizmatične sestre ne žele javno istupati, doznajemo da one već više od 25 godina žive u prostoriji od 20 kvadrata bez prozora u konkatedralnoj kući, u kojoj se nalazi kapela Ranjene Gospe, gdje se pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom klanjaju svakodnevno barem osam sati.

Također vode Euharistijsku molitvenu zajednicu za mlade i za sve ostale koji žele doći i klanjati se. Izgradnja samostana glavni je preduvjet širenja reda i njegova gradnja bit će financirana jedino donacijama, s obzirom da sestre nemaju nikakvih vlastitih prihoda, nego žive jedino od milodara dobrih ljudi.

Objekt koji je projektirao Nenad Mikulandra sastojao bi se od dviju etaža. Na prvoj bi bila kapela za vječno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu na dvije visine, koji bi svima bio izložen 24 sata, dok bi na drugoj etaži bio prostor za smještaj sestara – sobe, kuhinja i blagovaonica.

Lokacijska dozvola

Samostan bi se gradio na dijelu gradskog zemljišta koje je zajedno s parcelama koje su u postupku povrata dobile obitelji Ferić, Nižetić, Kovačić i Jakaša, a sve kako bi se sukladno GUP-u mogla formirati građevinska parcela. Osim samostana, na spomenutoj parceli planirana je gradnja stambeno-poslovnog objekta i dječjeg igrališta.

U tijeku je trenutno postupak ishođenja lokacijske dozvole, a nakon dobivene potvrde glavnog projekta, mogla bi uskoro početi i gradnja samostana. Grad Split je spomenutim obiteljima, kao i sestrama anakoretama kao investitoricama gradnje samostana, dao u listopadu ove godine suglasnost u postupku ishođenja lokacijske dozvole. Suglasnost se odnosi na zemljište koje je u sastavu novoformirane građevne čestice.

Piše Nikolina Lulić 
Snimio Nikola Vilić/ Cropix

Donacije

Svi koji svojim donacijama žele pomoći gradnju ovog samostana, evo računa na koje se to može izvršiti.

Za uplate u zemlji otvoren je račun kod PBZ-a, a broj žiroračuna je: 2340009-1110412749 Za uplate iz inozemstva: HR66 23400091 1104 1274 9 Privredna banka Zagreb d.d. 1000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia SWIFT CODE: PBZGHR2X

#ANAKORETE