StoryEditorOCM
Splitgradsko vijeće

Grad za pola milijuna eura kupuje stan na Peristilu? Vijećnici će o tome sutra odlučiti, na dnevnom redu je još i ovo...

Piše Tanja Gattin
11. veljače 2024. - 21:41

U ponedjeljak će splitski gradski vijećnici raspravljati o prijedlozima gradonačelnika Ivice Puljka radi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Splita i GUP-a, a sve radi preispitivanja smanjenja građevinskog područja unutar park-šume Marjan.

Raspravljat će i o prijedlozima za pomoć splitskim poduzetnicima, ali i ukidanju Upravnog odjela za gradsku imovinu kojim je upravljala na natječaju izabrana pročelnica Maja Đerek, koja je kasnije udaljena s dužnosti, te se na posao pokušava vratiti putem Službeničkog suda, koji postupak je u tijeku. Na dnevnom redu je i prijedlog radi kupnje nekretnine na Peristilu za pola milijuna eura, te prodaja gradske čestice zbog formiranja građevinske čestice radi izgradnje trgovačkog centra Kaufland na Trsteniku.

image
Jakov Prkić/Cropix

No, krenimo redom. Kako se navodi u obrazloženju, usporedbom obuhvata građevinskih područja sa stanjem na terenu, uočeno je da površine građevinskih područja obuhvaćaju znatan dio zaštićenog područja park-šume Marjan, te ih je potrebno preispitati s ciljem usklađenja s granicama park-šume.

- To zaštićeno područje je osjetljivo jer se nalazi unutar zaštićenog obalnog pojasa mora u kojem se prostornim planiranjem moraju očuvati i sanirati ugrožena područja prirodnih, kulturno-povijesnih i tradicijskih vrijednosti obalnog i zaobalnog krajolika, te poticati prirodnu obnovu šuma i  autohtone vegetacije.

Predimenzioniranje građevinskih područja unutar park-šume Marjan može dovesti do preizgrađenosti ovih površina, što je u koliziji s osnovnim uvjetima uređivanja park-šume Marjan, kao posebno vrijednog i osjetljivog područja. Prostor unutar park-šume prvenstveno je javni prostor na dobrobit građana Splita i posjetitelja, te ima kulturnu, socijalnu, odgojno-obrazovnu i rekreativnu namjenu... - navodi se dalje u obrazloženju.

Predloženim izmjenama također će se "preispitivati mogućnosti dopune namjena (stanovanje) u sklopu športskog centra Park mladeži".

image

Ivica Puljak

Vojko Bašić/Cropix

Nadalje, prijedlog poticaja razvoja poduzetništva u Splitu odnosi se za razdoblje do 2030. godine, a navodi se kako su ciljevi programa jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, povećanje investicijskih ulaganja poduzetnika uz rast zaposlenosti, poboljšanje uvjeta za financiranje poduzetnika, poticanje ulaganja u aktivnosti doprinosa okolišnim ciljevima, poticanje digitalne  transformacije, te podizanje razine poduzetničkih znanja i vještina.

image
Vojko Bašić/Cropix

Tako uz dodjelu poslovnih prostora u Tehnološkom parku Splitu u subvencionirani ili komercijalni  zakup, poduzetnike iz Splita i one koji to žele postati čekaju edukacije i savjetovanja u sklopu Tehnološkog parka Split, centra u Višeslavovoj ulici ili u drugim prostorima.

Radi jačanja konkurentnosti poduzetnika, Grad Split im želi ponuditi korištenje paketa INCUB u sklopu poduzetničko-potporne infrastrukture Tehnološkog parka Split po subvencioniranoj cijeni, a intenzitet potpore bi bio do 50 posto. Paket obuhvaća pružanje podrške poduzetnicima u početnim godinama razvoja poslovanja, a usluga podrazumijeva mogućnost korištenja infrastrukture, uključujući poslovne prostore po povoljnijim cijenama, specijaliziranu opremu i širokopojasni internet. 

Također, u paket je uključeno pružanje poslovnih usluga – administrativna, pravna, savjetodavna i ostala operativna pomoć, informiranje o mogućnostima financiranja, pristup seminarima i edukacijama o poduzetništvu kroz usluge poduzetničkog centra).

Tu su i potpore jačanju međunarodne konkurentnosti, zatim potpore uvođenju i unaprjeđenju standarda - certificiranje proizvoda i procesa, zatim sredstva za troškove uvođenja i implementacije sustava upravljanja kvalitetom, okolišem i energijom, kao i postupka recertifikacije, potpore uvođenju novih zelenih poslovnih modela i digitalizacija...

image

Ivica Puljak

Vojko Bašić/Cropix

Nekretnina za koju gradonačelnik predlaže da je Grad kupi koristeći pravo prvootkupa kulturnog dobra nalazi se stan na prvom katu na Peristilu 5, u palači Skočibučić-Lukaris, te propadajuće dvorište „do bunara i crne jame”, kako to piše u zemljišnoj knjizi. Vlasnica nekretnine Svjetlana Luisa Karlović iz Australije, prema dostavljenim materijalima, nema drugog kupca, već je njen odvjetnik obavijestio Grad da će nekretninu staviti na tržište za pola milijuna eura.

Gradonačelnik predlaže ukidanje Upravnog odjela za gradsku imovinu, a oformili bi se novi upravni odjeli za imovinsko-pravne poslove i izgradnju, te onaj za stanovanje i poslovne prostore koji bi preuzeli službenike koji su na dan stupanja na snagu te odluke zatečeni na radu. Postavlja se pitanje: Znači li to da se očekuje da će Službenički sud Maju Đerek vratiti u Banovinu, pa se splitski gradonačelnik želi osigurati kako se ona ne bi vratila na pročelničku funkciju? 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:14