StoryEditorOCM
Split(ne)osjetljivost?

Grad Split opet pod nadzorom zbog odavanja osobnih podataka! Socijalno ugroženim građanima objavili detalje statusa

Piše split sd
10. travnja 2023. - 14:23

Dana 19. rujna Grad Split je objavio dokument imena "Konačna lista reda prvenstva za davanje stanova socijalno ugroženim građanima Grada Splita". Lista se sastoji od 75 imena, odabranih od ukupno 186 zahtjeva. Riječ je o prvoj ovakvoj listi od 2004. godine.

Pored imena "dobitnika", na popisu su izlistani i ime oca, adresa, datum rođenja i OIB. Dakle, puna oprema osobnih podataka.

Nadalje, tu su koeficijenti ugroženosti iz kategorija kao što su "invaliditet", "samac i radno nesposobna osoba", "samohrani roditelj", "broj članova domaćinstava" ili "stariji od 55 godina". Također, navedeni su i "stambeni status", "godine prebivanja u Splitu", "godine staža u RH" i "status branitelja". 

 – Ovo je jedna od vrlo važnih socijalnih mjera kojom želimo pomoći našim najpotrebitijim sugrađanima. Uvodeći red u gradsku imovinu, stvaramo pretpostavke da se ona stavi u službu javnih, prvenstveno socijalnih potreba. Ovo je jedan u nizu koraka u tom smjeru. Nadam se da će našim sugrađanima koji su ostvarili pravo ova mjera olakšati životne uvjete i poboljšati kvalitetu života – rekao je tom prigodom gradonačelnik Ivica Puljak.

image
grad split

Zatim, krajem ožujka, pročelnica za gradsku imovinu Maja Đerek je, po reviziji korištenja kadrovskih stanova, javnosti podastrla četiri imena koja su se ogriješila o Pravilnik, zbog čega su prestala ostvarivati uvjete za najam pa su im ugovori otkazani. To je bila svojevrsna demonstracija uvođenja reda u lokalnu nekretninsku administraciju.

Nakon javne objave imena, dobar dio Splićana je po javnim mrežama prokazane okarakterizirao kao "parazite" i "ološ". Među difamiranima su bile i osobe u sumraku života, s teškim oboljenjima i granično poslovno sposobne, kao i oni koji su bili "krivi" što su radno mjesto dobili 30-ak kilometara van rodnog mjesta. 

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Slijedom navedenoga, nameće se pitanje: Jesu li prekršitelji - kada se sve okolnosti uzmu u obzir - na ovaj način izloženi linču javnosti trajnom urušavanju ugleda? Također, je li bilo razborito u bespuća interneta pustiti evaluaciju socioekonomskog stanja onih sa dna (u smislu imetka) klasne ljestvice lokalnog društva?

- Agencija za zaštitu osobnih podataka će po službenoj dužnosti pokrenuti nadzorno postupanje nad Gradom Splitom, kako bi utvrdila sve okolnosti u oba slučaja - objavili su iz AZOP-a.

Kada predmetna agencija završi svoj postupak, izvijestit će zainteresiranu javnost o utvrđenom. I onome čemu služi GDPR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 19:44