StoryEditor
Splitprivatni iznajmljivači uređuju ponudu

Goste u sobe neće vabit zimmer babe

Piše PSD.
1. kolovoza 2008. - 12:44
 
Nova udruga pokušat će oko sebe okupiti sve privatne iznajmljivače soba i apartmana, kojih je oko tisuću, te pružiti pomoć onima koji rade na crno da se legaliziraju, a gostima unaprijediti ponudu

U namjeri da poboljšaju kvalitetu usluge iznajmljivanja u privatnom smještaju te na taj način unaprijede turističku ponudu grada, splitski iznajmljivači soba i apartmana odlučili su se formalno udružiti

Njihova Udruga nosi naziv “Spalato” i za sada broji tek pet članova, no cilj im je okupiti sve iznajmljivače u Splitu koji uredno posluju. Onima koji rade na crno spremni su pomoći da legaliziraju posao jer je, prema njihovu mišljenju, potrebno uvesti red na tržištu.

- Trenutačno u gradu ima oko tisuću registriranih iznajmljivača, stoga smatramo da formiranjem udruge, odnosno svojim iskustvom možemo pomoći da se gostima pruži što bolja ponuda privatnog smještaja. Cilj nam je, isto tako, zaštititi korisnika. Naime, turist koji smještaj dobije od Udruge iznajmljivača, moći će se požaliti Udruzi, zamijeniti smještaj bez naknade ili napisati pismo pohvale kako bismo na osnovi dojmova mogli rangirati različite vrste smještajnih kapaciteta - pojasnio nam je Danijell Nikolla, predsjednik novoosnovane udruge.

Cijene najma

Inače, cijene najma sobe u gradskoj jezgri nisu se, veli Nikolla, mijenjale više od pet godina. Tako soba za jednu noć košta 150 kuna, dok boravak u apartmanu stoji 250 do 350 kuna, što je znatno povoljnija ponuda u odnosu na neke druge turističke gradove.

- Sobe koje iznajmljujemo su kao hotelske - moraju imati svoju, a ne zajedničku kupaonicu, klima-uređaje i ostale sadržaje koje podrazumijeva kvalitetni privatni smještaj. Dakle, turist kod nas može proći jeftinije nego u hotelu, a usluga mu je ista. Cijene najma bi realno trebale biti veće, no ruše ih ilegalni iznajmljivači koji puno lošiji smještaj nude za manje novca. Turist kad stigne ne zna što ga čeka, ali se u pravilu odlučuje za povoljniju ponudu - veli Petar Štambuk, potpredsjednik Udruge, pozivajući sve iznajmljivače da registriraju djelatnost jer je, kaže, 1200 kuna, koliko se godišnje plaća poreza, mala svota, a značajan korak za dobrobit svih koji žive od turizma.

Sastanak

Prvi sastanak Udruge “Spalato” održat će se 7. kolovoza, u prostorijama GK Varoš, a pozvani su svi iznajmljivači koji se žele pridružiti. Udruga će od Grada u užoj jezgri tražiti lokaciju za prodaju privatnog smještaja te mjesto za kiosk u Gradskoj luci, gdje bi turisti mogli pronaći sve željene informacije.

Vrbovanje

Reklamiranjem usluga Udruge na internetu i inozemnih turističkih vodiča te dobivanjem lokacije za ponudu privatnog smještaja s vremenom će se smanjiti, a nadamo se i nestatii vrbovanje gostiju na ulici - ustvrdila je Ana Zaratin, tajnica Udruge iznajmljivača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 18:34