StoryEditorOCM
Splitmladi laureat

Godišnja nagrada za znanost odlazi u ruke stručnjaka kondicijskih zahtjeva Šime Veršića

9. lipnja 2023. - 22:22

Doc. dr. sc. Šime Veršić ima tek 35 godina, a već je nanizao zavidan broj akademskih i sportskih priznanja, zbog kojih ga je žiri Slobodne Dalmacije ove godine odabrao za dobitnika Nagrade za znanost “Kruno Prijatelj”.

Ovaj mladi i nagrađivani znanstvenik i profesor na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu ujedno je i autor više od 100 znanstvenih radova, a osim u znanstvenom radu, zapažene rezulate postiže i u sportu. Bio je kondicijski trener u RNK Split, KK Split, AMNK Universitas, a trenutno radi u HNK Hajduk kao kondicijski trener seniorske momčadi.

Doc. dr. sc. Šime Veršić rođen je 1988. godine u Splitu, u kojem završava osnovnu i srednju školu te 2006. godine upisuje Kineziološki fakultet gdje diplomira 2011. s temom “Znanje o dopingu i posljedice njegova uzimanja; analiza na uzorku studenata kineziologije”. Za vrijeme studija zahvaljujući odličnim uspjesima dobiva Rektorovu i Dekanovu nagradu te nekoliko nagrada za studentske znanstvene radove.

Doktorski studij završava 2020. godine na splitskom Kineziološkom fakultetu, gdje je obranio doktorsku disertaciju pod naslovom “Čimbenici povezani s potencijalnom upotrebom dopinga u plivanju, veslanju i jedrenju”.

Na Kineziološkom fakultetu u Splitu predaje na kolegijima Teorija i metodika sportova na vodi, Osnovne kineziološke transformacije, Research methods in sport science i Conditioning in team sport games.

U fokusu njegova istraživačkog rada je upotraba supstancija te kondicijska priprema u sportu i tjelesnom vježbanju.

17 radova

Tijekom 2022. godine objavio je 17 radova u publikacijama u Wos i Scopus bazama poput Biology of Sport, Science and Medicine in Football, Biology, Healthcare i drugim prestižnim časopisima u području sportske znanosti. Najviše se bavio kondicijskim zahtjevima i izvedbom u vrhunskom sportu, te incidencijom i faktorima rizika od ozljeda.

Među najrecentnijim radovima na tu temu ističe se “Change of Direction Speed and Reactive Agility in Prediction of Injury in Football; Prospective Analysis over One Half-Season”, objavljen u časopisu Healthcare, u kojem je ustanovljena povezanost reaktivne agilnosti i mišićnih ozljeda kod seniorskih nogometaša.

Recenzent je u brojnim svjetskim znanstvenim časopisima, pozvani predavač na više konferencija te član organizacijskog odbora Međunarodne konferencije znanosti i medicine u vodenim sportovima. Dobitnik je Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu u kategoriji mladih znanstvenika za 2019. godinu te u kategoriji društvenih znanosti za 2021. godinu.

Također je aktivan u području sveučilišnog sporta, gdje obavlja funkciju predsjednika Splitskog sveučilišnog sportskog saveza.

Sam kaže da mu sve obveze nije ponekad lako uskladiti pa mu radni dan redovito traje barem 12 sati, ali i da je naviknut na takav cjelodnevni “ludi” ritam. Vjetar u leđa daju mu izvrsna radna atmosfera i suradnici, i u klubu, i na fakultetu, a također i njegova obitelj. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:18