StoryEditor
Splitbespravno reklamiranje

Glomazne kante još su na Rivi, u Marmontovoj, oko HNK..., ali aktivisti ne odustaju: Zabrinjavajuća je apsurdnost sustava koji dopušta sudski progon Splićana

22. ožujka 2019. - 21:17

Građanska inicijativa Split (GIST) javila se priopćenjem kako bi ukazala na svoju borbu protiv bespravnog reklamiranja u gradskoj jezgri. Od nadležnih, kažu, ne da nisu imali razumijevanja, nego se četiri godine moraju na sudu braniti, a ilegalne reklame su uklonjene jedino njihovom aktivnošću.

Naime, iako koncesionar, tvrtka "Akceleracija", nema odobrenja konzervatora i Odjela za staru gradsku jezgru da na stupove javne rasvjete u jezgri postavlja reklame, oni su tužili GIST nakon što su ovi u travnju 2014. izveli performans u kojem su uklonili njihove nepropisno postavljene reklamne panoe.

Vlasnik "Akceleracije" prijavio je prvo aktiviste DORH-u. Kad je Državno odvjetništvo odbacilo prijavu kao neosnovanu, 2014. tužio je GIST sudu "zbog oštećenja, uništenja i oduzimanja tuđe pokretne stvari s ciljem da je protupravno prisvoje" i zatražio nemalih 115.000 kuna za nekoliko plakata koje su ovi skinuli sa stupova javne rasvjete.

Nakon četiri godine suđenja, Općinski sud je nedavno nepravomoćnom presudom odbacio tužbu, zaključivši kako krivnje nema u onome što su činili aktivisti "s obzirom da u njihovu ponašanju ne postoji element protupravnosti".

– Štoviše, element protupravnosti nalazimo u ponašanju tužitelja uslijed protupravnog postavljanja predmetnih reklamnih panoa u staroj gradskoj jezgri Splita – stoji u presudi Općinskog suda.

– Želimo cjelokupnoj javnosti skrenuti pažnju na zabrinjavajuću apsurdnost sustava koji dopušta sudski progon građana Splita samo zato što inzistiraju na provođenju elementarnog komunalnog reda, i to u tako važnim kulturno-povijesnim cjelinama poput Povijesne jezgre Grada Splita, koja upravo ove godine slavi 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetski zaštićene kulturne baštine – napominje GIST u dopisu koji potpisuje Dalibor Popovič.

Aktivisti najavljuju kako će i dalje inzistirati na tome da se sporne reklame uklone sa stupova javne rasvjete. Štoviše, traže da se potpuno ukine takvo oglašavanje po čitavom gradu "jer je stanje brojnih stupova takvo da pod dodatnim opterećenjem reklamnih panoa u jačim naletima vjetra sve češće padaju i ugrožavaju ne samo promet nego i živote građana".

"Uz to, ni nakon pune četiri godine još uvijek ne postoji precizan popis oglasnih mjesta/stupova pa se koncesioniranje odvija izvan svake kontrole i pameti."

Iz GIST-a podsjećaju da 700 tisuća kuna prihoda od koncesije odlazi na plaće zaposlenih u gradskoj tvrtki "Spalatum DMC", koja je davatelj koncesije u ime Grada Splita te najavljuju i kaznene prijave protiv odgovornih u Gradu Splitu zbog zasnivanja ovakvih i sličnih koncesija.

Koliko je Grad bio zainteresiran da pomogne "Akceleraciji", a ne onima koji su ustali protiv ilegalnog oglašavanja, govori izjava Vjeke Santrića iz GIST-a otprije godinu dana.

– Nakon što smo pisali prigovore Gradu, ono na što smo upozoravali se legaliziralo i unijelo u aneks ugovora gradske tvrtke "Spalatum DMC" i koncesionara da se može tako raditi – napomenuo je Santrić.

Svemu gore navedenom možemo dodati kako su komunalne službe "Akceleraciji" dopustile da po gradu i povijesnoj jezgri postavi čak 474 velike ružne kante za smeće koje su javno, "od milja", prozvane "peći na drva".

Andro Krstulović Opara (povjesničar umjetnosti, arheolog i bivši konzervator) za kante je rekao da su nefunkcionalne, da služe za oglašavanje, kazao je da je "beskrajno razočaran uskogrudnošću ljudi koji su stvorili taj proizvod", te da nemaju dozvolu konzervatora. Najavio je da će "pokušati riješiti ovaj problem tako da se sporne kante uklone iz gradske jezgre". Što je bilo od svega? Ništa. Glomazne kante još su na Rivi, u Marmontovoj, oko HNK...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 15:20