StoryEditorOCM
Splitspecijalni režim

Getani o tome kako je živjeti bez kanti smeća: ‘Ka luđaci ga iznosimo u sitne sate, a kad se pokaki beba u pelenu...‘

Piše Marin Prvan
26. ožujka 2023. - 13:20

Pomalo ironično, dolazak aktivista na mjesto dogradonačelnika splitske gradske uprave je bio okidač za par aktivističkih ustanaka građana Splita. Nakon spinutske bune, u obranu svojih (hiper)vrijednih kvadrata su stali i Getani.

Njihova borba, doduše, nije nikakva posebna novost. Oni su svoju (hiper)inflaciju problema već neko vrijeme komunicirali putem Facebook grupe Get Getanima. Ali sada se ta grupa prelila u stranicu putem koje će, kao kroz pirju, urgirati javnost o stvarima kao što su, recimo, uriniranje u pirju u Marmontovoj.

- Obrađivat će se teme vezane za staru gradsku jezgru koje, izgleda, bježe fokusu vlasti. Prva je problem čistoće i turističkog smeća. Jedan član grupe je napisao da ima insajderski podatak kako se, u srcu sezone, svakodnevno skupi oko 20-ak tona otpada iz Kotara Grad. Probali smo saznati od Čistoće je li to točno, ali kažu da trenutno nemaju te informacije zbog reorganizacije. Svakako, smatramo da je to urgentna tema za cijeli grad, a ne samo za gradsku jezgru - govore nam administratori stranice GetDirekt.

image
Joško Šupić/ Cropix

Komunalnih kanti za smeće u Getu de facto - nema. U stvari, ima ih za na prste jedne ruke. Ako jedeš pizzu ili šetaš psa, vjerojatnost da naiđeš na mjesto za odložiti otpad je blizu nule. I stanarske kante su uklonjene s ulice, prije nekih 15-ak godina, a ne mogu stati u portune jer tamo za njih nema mjesta. 

- Svi znamo kako izgledaju kante u Mihaljevićevoj, ali nitko ne zna koja je tipologija smeća koje se tamo nađe. To svakako nije samo karton, nego i pokvarena hrana na koju dolaze svakojake vrste životinja. Kada netko od nas građana zatraži kantu ispred kuće, one se miču. Zato, mi bacamo smeće tako šta, kako nam grad nalaže, ostavljamo kese na ulici između jedanaest navečer i šest ujutro. To ne samo da je protivno zakonu u otpadu, nego onda još pijani turisti s tin igraju nogomet. Pa onda ujutro bude iskorištenih uložaka i pelena po gradu pa onda Čistoća to mete - slikovito nam opisuju sugovornici, naglašavajući da takva praksa u potpunosti onemogućava svake pokušaje odvajanja otpada. 

image
privatni album

Međutim, Getani imaju i rješenje. Predlažu da im Grad omogući prizemni prostor u kojem će biti smješteni kontejneri pod ključem ili čak nekakav željezni kavez koji se "ušuška" u neki kantun. 

- Nas praktički u Gradu ima toliko malo da škovacini mogu na ruke svo smeće koje mi nakupimo odnit ća. Ovo šta sad imamo je potpuno neljudski. Moramo ka luđaci izlazit u sitne sate, po kiši po snigu... A kako je starin ljudima se skalavat tri kata u ponoć? Pa šta ako van se beba pokaki u pelenu, di ćete s tin? Na kraju krajeva, postoji i neka privatnost smeća, koju ne želiš da ti cili grad ima na uvid - žale se Getani.

image
Joško Šupić/ Cropix

Postavlja se i pitanje: Zašto restorani nisu u obvezi razvrstavanja otpada? Naravno, većini njih bi bio izniman logistički pothvat smjestiti par povećih spremnika u ili oko kuhinje, ali Getani kažu da ih, zapravo, za to nije briga.

- Ko nas pita di su naše kante? Na kraju krajeva, neka i oni sebi nađu neke manje atraktivne prostore di će grupno sortirat otpad. A, kad se već ugostitelji hvale da cili grad od njih živi, neka krenu kompostirati to svoje smeće pa i doslovno sprovedu te tvrdnje. Nego, ko plaća odnošenje otpada onih koji jedu u fast foodovima pa raznose svo to smeće po gradu? Svi mi, eto ko. Jel to pošteno? Ne može neki objekt koji izbacuje tone kartona i kesa ili sladoledarnica sa svojin čašicama i plastičnin žlicama imat isti status ka neko ko internalizira svoje smeće. Ti koji distribuiraju više zagađenja bi za to trebali snositi i poseban trošak - sugeriraju stanari Grada.

image
privatni album

Što se tiče trenutne pretovarne stanice kraj Đardina, nju Getani ne planiraju još dugo tamo tolerirati. Štoviše, uskoro će kontaktirati nadležna tijela i obavijestiti ih o mnoštvu točaka po kojima su takve radnje protuzakonite.

- Stavit kamion koji melje na dječje igralište... To je poražavajuće i ponižavajuće. A o vrijednosti Galerije, Cornara i Đardina ne treba ni govorit... To baš tu ne bi smilo bit. Prije na Kruševića gumnu nego tu. Pod prozor našeg dragog dogradonačenika - direktni su Getani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 00:10