StoryEditor
Split(NE)KULTURA

Gdje im je obraz? Jedu, piju i onda boce, ambalažu i vrećice pune smeća ostavljaju na splitskim plažama i u moru! Šokirat će vas što je napravila jedna domaća obitelj

Piše R. N.
19. kolovoza 2019. - 23:00

Žnjan su lijepo očistili, pokupilo se smeće, ali ne može toliko Čistoća pokupiti koliko kupači ostave iza sebe. I na plažama, ali i u moru.

Napravili smo đir po Žnjanu, napose dijelu gdje je stjenovita obala i gdje se mahom kupa domaći svit. I umjesto da čuvamo ovaj lijepi komad zemlje ispod neba, pojedinci čine sve kako bi ga nagrdili.

Umjesto da smeće, dakle kutije od cigareta, boce od piva, limenke, vrećice od čipsa, kore od lubenice, omot sladoleda ponesu sa sobom kupači sve ostave iza sebe, bace odmah uz more ili zavuku duboko u stijene.

Jer ako zavuku među stijene, računaju oni u svojim nekulturnim glavama, neće nitko ni vidjeti.

Neka obitelj je probušila zračni madrac (dušek) i umjesto da ga ponesu sa sobom i bace u obližnji kontejner, oni su ga samo ostavili iza sebe. Neka tu ostane i trune, ili neka ga vjetar otpuše u more... Sramota! 

Druga obitelj je pak fino marendala: sendviči, sokovi, a svu ambalažu su potrpali u jednu vrećicu i samo ostavili. Neka i to vjetar baci u more. A kontejner je, napomenimo, samo par desetaka metara od njih!

Vidjeli smo da je netko bacio i kućno smeće, primjerice ambalažu u kojoj je bila pasirana rajčica. Pretpostavljamo da je neka domaća obitelj sebi lijepo spremila ručak, manistru na suvo, i onda su skupa složno krenuli na plažu, a smeće iz vlastite kuće su samo bacili uz more?! 

Bilo je tu i ambalaže iz obližnjih fastfoodova, kutija keksa, bombona, a da opuške i ne spominjemo. Naravno, smeća ima i u moru, jer čim zapuše vjetar nosi ga svugdje okolo. A nebi se čudili ni da je netko namjerno omot od sendviča ili vrećicu čipsa bacio u Jadran.

I što reći tim ljudima nego ih upitati gdje im je obraz, kultura...? U zapadnim zemljama se velikim novčanim kaznama kažnjava ako papirić bacite na cestu, a ako prekršaj ponovite možete i u zatvor.

Jer zamislite da svi svoje smeće bacamo kroz prozor ili ga ostavljamo gdje nam padne na pamet. I sada da je komunalni redar po novčaniku opalio onoga tipa ili ženu s pasiranom rajčicom, e ne bi mu više palo na pamet da truje okoliš.

I sad kad dođe stranac, plati lijepu sumu novca u obližnjem hotelu, a na plaži - smetlište! Sigurno će se upitati je li došao u neku sređenu ili divlju sredinu? 

A vi pak drugi koji kupite iza sebe i čuvate okoliš, ne ustručavajte se, recite prljavcima da smeće ostavljaju u svome, a ne u našem, zajedničkom dnevnom boravku.  

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 14:25