StoryEditorOCM
SplitDVAPUT JE DVAPUT

Fušerski izveli obnovu povijesne splitske zgrade, pa ih Grad opet odabrao da poprave štetu! Pogodite tko će to platiti

Piše Sandi Vidulić
7. svibnja 2023. - 09:30

Grad je odabrao tvrtku "Neir" za sanaciju radova u Staroj gradskoj vijećnici, odnosno za štetu koju je ta ista tvrtka kao izvođač prouzročila i zbog čega ovaj objekt stoji zatvoren skoro dvije godine. Platit će im za to 163.890,93 EUR (s PDV-om). Zvuči bizarno? Cijela priča je još čudnija.

Prvi put kad je "Neir" izabran, a bilo je to u vrijeme gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, procjena radova bila je 7,17 milijuna kuna, a ponuda "Neira" je glasila 9,63 milijuna kuna, što je prihvaćeno.

Radovi su bili loše izvedeni, u pitanju je bio niz pogrešaka, na što je za "Slobodnu Dalmaciju" upozorila dizajnerica Nikolina Mitrović Jelavić, koja se požalila da joj je čak bio zabranjen pristup na gradilište.

image
Joško Šupić/Cropix

Kako se iz različitih izvora može zaključiti, da se radovi što prije obave, upirao je Opara kako bi pred kraj gradonačelničkog mandata mogao otvoriti izložbu s 500 godina starim knjigama prvotiska epa "Judite" Marka Marulića koje su sramotno bile izložene u toliko vlažnim uvjetima da se iskrivio novopostavljeni parket.

Premda su iz "Neira" svojedobno tvrdili kako su oni upozoravali ondašnju gradsku vlast da uvjeti za žurno postavljanje parketa nisu bili pogodni zbog vlage, nalaz sudskog vještaka Nedžada Lugića kojeg je angažirao Grad da bi osigurao sudski dokaz (a kojeg smo dobili nakon što smo se pozvali na Zakon o pravu na pristup informacijama), ne amnestira ovu tvrtku od odgovornosti za loše izvedene radove.

Naime, sudsko vještvo zaključuje da se izvođača ne može osloboditi odgovornosti, niti ako je radio po naredbama naručitelja, jer u ovom slučaju nije poslove izradio po pravilima struke. Sudski vještak također zaključuje kako je odgovoran i nadzorni inženjer, zato jer je opasnost od mogućih deformiranja parketa trebao na vrijeme prepoznati.

image
Sandi Vidulić

Zanimljivo da je prije godinu dana Grad imao drugačiju priču oko toga kako da se otklone nedostaci. Naime, iz Banovine su u ožujku 2022. tvrdili kako se dogovaraju sa izvođačem radova "Neirom".

- Nastavno na Ugovor s Izvođačem radova na adaptaciji i unutrašnjem uređenju SGV, Grad Split je po preuzimanju i korištenju prostora primijetio nedostatke koje je Izvođač dužan otkloniti. Po završetku druge izložbe u studenom, započelo se s dogovorima vezano za otklanjanje nedostataka i pronalaženjem najboljih rješenja, uz konzultiranje s nadzornim inženjerima, Konzervatorskim odjelom i neovisnim vještakom - tako su u ožujku prošle godine odgovorili iz Ureda Grada na naše pitanje što će dalje biti sa Gradskom vijećnicom.

Međutim, uskoro nakon toga dolazi do obrata. U studenom 2022. na sjednici Gradskog vijeća Mario Negotić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti je izjavio da je naručen novi projekt sanacije i da je "Arhitektonska radionica Centar" dostavila projekt po kojem je predviđeni trošak radova 540 tisuća kuna (plus PDV).

image

Mario Negotić

Joško Šupić/Cropix

Najavio je pred gradskim vijećnicima da će vrlo skoro započeti proceduru nabave izvođača radova. Time je otpala mogućnost da "Neir" o svom trošku popravi štetu za koju je sudski vještak ustvrdio da odgovornost leži na izvođaču radova i nadzornom inženjeru.

Umjesto toga, išlo se na novu javnu nabavu. A kao jedini ponuditelj se javlja "Neir" d.o.o. i Grad prihvaća njihovu ponudu.

No, dogodio se još nešto. Na naše pitanje planira li Grad poduzeti nešto oko obeštećenja, Mario Negotić je u prosincu prošle godine odgovorio:

"Da, Grad ima zadužnicu koju će aktivirati". Ali, nakon toga Negotić više nije spominjao taj oblik naplate.

U ožujku ove godine smo Negotića pitali ima li neriješenih sporova između Grada i "Neira", ali nije nam stigao odgovor. Prije dva tjedna smo upitali Negotića na koji način će Grad (kako je bilo najavljeno) zaštiti svoja potraživanja prema "Neiru" u vezi problematično izvedenih radova koje je potrebno sanirati na Staroj gradskoj vijećnici. Ali, opet nije bilo odgovora.

No, to nije sve. Slijedi još jedan zanimljiv moment. Na Elektronskom oglasniku javne nabave Grad je stavio dvije potpuno različite procjene vrijednosti izvođenja radova. U Dokumentaciji o nabavi radova sanacije Stare gradske vijećnice procijenjena vrijednost se poklapa s onom od tvrtke "A.D. Centar" da će radovi koštati 71.670,00 eura bez PDV-a.

Taj dokument za javnu nabavu ima datum 22. veljače 2023. No, na isti datum je na EOJN-u Grad objavio drugi dokument - Obavijest o nadmetanju u kojem je iskazana znatno veća procijenjena vrijednosti radova, koja iznosi 98.733,00 eura bez PDV-a.

image
Sandi Vidulić

Štoviše, u "Zapisniku o otvaranju ponuda" uzeta je kao referentna veća vrijednost procjene radova kad se gledala pristigla ponuda od "Neira". Pa na taj način ne izgleda kao da je jedini ponuditelj sa svojom ponudom skoro dvostruko premašio iznos procijenjene vrijednosti nabave.

Postavili smo pitanje Gradu zašto je za isti predmet javne nabave u dva dokumenta sa istim datumom razlika u procijeni vrijednosti toliko značajna. I zašto je kao valjana procjena troškova za javnu nabavu uzeta ona koja je skuplja za 27.063 eura, a ne ona koja je utemeljena na procjeni radova sanacije iz projekta od tvrtke "Centar"? Ali, opet nikakav odgovor nismo dobili.

image
Ante Čizmić/Cropix

Tvrtka "Neir" inače dobro prolazi s poslovima u gradskoj jezgri. U prošlom mjesecu su tako dobili tri unosna posla. Osim što su dobili posao sanacije Stare gradske vijećnice za 163.890,93 EUR (s PDV-om), odabrani su između dvije tvrtke kao bolji za posao konstruktivne sanacije zgrade u Lukačićevoj 3 s ponudom od 385.074,81 eura s PDV-om.

Podsjetimo, prvi put je procjena Grada iznosila 1,1 mil. kuna, a javila se samo tvrtka "Polinom" čija je ponuda bila skoro dvostruko veća, nešto manje od 2 milijuna (bez PDV-a), pa je radi toga poništen natječaj. Drugi put je Grad išao s većom procjenom vrijednosti radova, od 1,7 mil. kuna, ali taj put se nije nitko javio, te je natječaj opet propao.

image
Vojko Bašić/Cropix

A, u trećem natječaju su se javili "Polinom" i "Neir" koji je imao nešto nižu cijenu, pa je dobio posao saniranja Lukačićeve 3. No, gledano u kunama, imali su dvostruko veću ponudu - od 2.32 milijuna kuna (bez PDV-a) - nego što je glasila procjena za prvi natječaj koji je propao. Za sanaciju sjevernog zida Dioklecijanove palače "Neir" je bio jedini ponuditelj pa je prošli mjesec prihvaćena njihova ponuda od 85.936,25 eura s PDV-om.

Na javnoj nabavi za hitnu sanaciju unutrašnje strane južnog pročelja Dioklecijanove palače, koja je raspisana također u travnju, jedina ponuda je došla od "Neira", procijenjenja vrijednost radova je 80.000 eura (bez PDV), a oni su ponudili 126.775 EUR bez PDV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:44