StoryEditor
SplitNA KANTUNU

Eto nas u vižite kavani ‘Central‘, fini konobar nas je proveja ka po muzeju...

Piše Damir Šarac
4. svibnja 2021. - 10:41
Sandro Pogutz

Poslin pustih godin tribalo je poć u vižite kavani "Central", najstarijoj kavani na našoj obali s tradicijon dužon od dvista i pedeset godin. Velika obnova uvatila je Pjacu i polako se vraća u život, di god pogledaš, lipo je: oćeš li put Stare vijećnice, oćeš li put kuće Nakić ili na butigu "Bužančića", a "Central" je opet njezin biser. Samo je oni istočni dil, di je palača Cambj, apoteka "Ševeljević", Željezna vrata i Gradska ura, osta pod patinon. Da ne rečemo šporkicon. Isto ka i palača Karepić. Puno šoldi triba za to sredit, ali za prvu ruku mogle bi se ispjeskarit fasade. Na ovu stranu sve se zabililo, a onamo ruzina. Bar da je ispjeskarit ili vodon pod tlakon proć, pa kad dođe na red.

Koga ćeš zvat u društvo za vižite staroj kavani nego jednoga gospara ka šta je naš Maro, glumac iz kazališta. Naravno da se pojavija u bilu košuju i sako. Znaju Dubrovčani kako se izlazi u Gradsku kavanu. Čekali smo da nas uvati ona šena iz "Veloga mista" kad dotur Vice u sumrak dolazi u "Centrala", sida pod feral na kantunu, a kamarjer mu, bez naručivanja, donosi bibite i foje.

image
Duje Klarić/Cropix

Nas je dočeka jedan okrupni konobar, puno fin čovik. Malo bismo pogledali iznutra. Vodi nas ka po muzeju, unutra je jedno lipo skupo zrcalo, pogodak, jer stari je "Troccoli", odnosno "Central", ima jedno takvo iz Beča kojemu se divija cili grad.

Lusteri su "a la starinski", sve čisto i bilo, možda malo i pribilo, fali crvene, kafene, žute, nekih teških koltrini, koja slika, topline da se u kavani ćutiš ka u tinelu. Ali ajde, doće s vrimenon valjda. I valjda će negdi pisat da je stara dvista i pedeset godin. Možda neko sićanje na Stol mudraca? Na štekatu je milina sidit, osjećaš se gospojski pod onon velikon austrougarskon tendon. Samo, katrige su plastične, od ratana, opet biloga. A takvo misto pita drvene stolice, jel tako? Sve smo to proštudirali i lipo seli. Prvi red do Vijećnice, pogled od milijun dolari. Nije ni skupo. Nad Pjacu pada sumrak, a svi domaći koji navraćaju privučeni zaboravljenon romantikon pitaju ka i mi: "Može li se sest?" Izgubili su građani užancu.

image
Duje Klarić/Cropix

– A lijepo je. Ja ti u Dubrovniku samo sjedam u Gradsku kavanu i u "Lučija". A đe ćeš dovest gosta nego na ovakvo mjesto... Baš je fino. Ajde, neka i Split ima pravu kavanu... Jel da je dobro? A vidi pogled, i Pjacu ste lijepo sredili, mora se reć. A ljeti će bit odlično za popit kafu, duboka hladovina, moramo i ujutro doć – puštan gospara Mara da reda dojmove.

– A mene je zanimalo pa san iša u Veneciju u čuveni "Florian", otvoren 1720., samo trideset godin prije našega "Centrala", pa u Trst u "Caffè degli Specchi", nazvan po zrcalima, di su se skupljali triještinski Dalmatinci, onda u Padovu u "Pedrocchi", cili u mramoru, malo je ladno, pa u firentinski "Gilli", otvoren 1733., pa u bečke "Schwarzenberg" i "Central", tamo je prvi put uz kafu servirana i voda. I mogu ti reć, naš bi "Central" moga konkurirat, po godinama sigurno, a po uređenju ajde-ajde. Biće tu još posla. Za prvu ruku, dobro je.

image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 20:27