StoryEditor
Split‘Best European City‘

Erasmus studenta pandemija je ‘zarobila‘ na Ekonomskom fakultetu: Zaljubio sam se u Split u vrijeme korone i mogao bih ostati živjeti ovdje

Piše Mila Puljiz/Universitas
19. lipnja 2020. - 09:35

Mihail Divjakoski student je iz Makedonije koji je trenutno na Erasmus razmjeni na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Za vrijeme pandemije odlučio je ostati upravo u Splitu i naposljetku ga nominirati kao “Best European City” koji je sredinom travnja pokrenuo European Movement iz Makedonije. Kako sam kaže, za nominaciju se odlučio jer se zaljubio u grad te se, unatoč nemiloj situaciji u kojoj se našao, ovdje osjeća kao kod kuće.

Rođen je u Prilepu, gdje i studira a na Erasmus se odlučio jer smatra kako studiranjem u rodnom gradu ne može toliko dobro iskusiti pravi studentski život kao što može u drugom gradu, odvojen od obitelji, kolega i prijatelja. “Za Split sam se odlučio jer mislim da je Hrvatska kao zemlja ali i Hrvati kao narod u mnogo toga slični makedonskoj kulturi i načinu života. U Split sam se također zaljubio i preko slika, njegovi otoci, zalasci sunca i prekrasna priroda su me ostavili bez daha.” kaže Mihail.

Što se tiče iskustava u Splitu, u kojem je već punih pet mjeseci, kaže da su samo pozitivna. “Zbog situacije s pandemijom nisam uspio iskusiti grad u onoj mjeri u kojoj sam planirao, ali drago mi je što se situacija polako vraća u normalu. “Oduševljen sam brojem zelenih površina u gradu, parkova, drveća. To je nešto čega u mom gradu, ali i u gradovima diljem svijeta nedostaje. Definitivno se mogu zamisliti da živim ovdje. Od samog početka ovdje se osjećam sigurno, dobrodošlo. Ne mogu ni opisati koliko sam novih prijatelja upoznao na ovome putovanju, svi su bili iznimno gostoljubivi prema meni od samoga početka.” dodaje Mihail.

Mihail nam je također kazao kako su hrvatski i makedonski obrazovni sustavi u mnogo toga slični, ali kao razliku navodi nedostatak praktičnog dijela u Makedoniji. “U Hrvatskoj profesori puno više pažnje posvećuju praktičnome dijelu nastave, kako bi studenti što bolje savladali i primjenili sva prethodno naučena teorijska znanja.” objašnjava Mihail.
“Ono što me također oduševilo nakon što je započela cijela situacija s pandemijom jest brzina kojom su se profesori ali i studenti prilagodili novome online načinu učenja. Sve je bilo organizirano i dogovoreno u jako kratkom roku, profesori su nam odmah počeli slati sve potrebne materijale za učenje kod kuće.” dodaje.

Mihailu se toliko svidio grad Split da ga je odlučio i nominirati kao “Best European City”. “Nakon što sam s prijateljima proveo cijeli dan u gradu, šetajući Rivom, starim dijelom grada, nakon što smo posjetili brojne povijesne i prirodne znamenitosti odlučio sam se za spomenutu nominaciju jer smatram kako Split uistinu i jest najbolji europski grad, grad koji je po svemu zaslužio ovu titulu.” objašnjava Mihail.

Za kraj, Mihail nam je rekao nekoliko rečenica o svojim planovima za budućnost. Kaže da je prva stvar koju će napraviti nakon što semestar završi i nakon što se vrati u rodni Prilep, pokušati motivirati što više svojih prijatelja i poznanika na Erasmus iskustvo. “Za Erasmus mogu samo reći da je to jedno predivno iskustvo koje mi ostaje za cijeli život, iskustvo koje bih bez razmišljanja preporučio svakom studentu.” za kraj dodaje Mihail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 08:01