StoryEditor
Splitpluća grada

Ekobombe na Marjanu: fekalije cure u more iz "divljih" ispusta

Piše PSD.
14. kolovoza 2014. - 00:27
Park/šuma Marjan nema riješen kanalizacijski sustav; s njegove južne strane cijevi “Vodovoda i kanalizacije” provedene su do “Vile Dalmacije”, dok sa sjeverne strane sustav završava negdje kraj Spinutskih vrata.

Svi objekti koji se protežu na tom zelenom i ekološki zaštićenom pojasu, a prema grubim procjenama riječ je o sedamdesetak objekata, komunalni problem rješavaju ili preko crnih jama ili samostojećih, “divljih” kanalizacijskih cijevi koje fekalije izbacuju ravno u – more. Na to poražavajuće stanje upozorili su nas naši čitatelji, stanovnici koji imaju (ne)sreću da žive na području park-šume.

Smrad i nečistoća

Kod stare zgrade Instituta dočekao nas je Vlaho Primorac. Pokazuje nam tamošnji “starosjedilac” dotrajale cijevi, izgrađene još tridesetih godina prošlog stoljeća, koje posljednjih pet godina brutalno popuštaju. Imamo što i vidjeti. Kroz propukle cijevi na pravcu koji od stare zgrade Instituta vodi do nove stvorila se smrdljiva i vlažna “žabokrečina” koja se proteže na desetak metara četvornih.

– Pa pogledajte vi što je ovo. Ovo je smrad i strahovita nečistoća. Ovo je izvor zaraze pokraj kojeg živimo već duže vrijeme, i to sve u zaštićenom ekološkom pojasu. Od tih dotrajalih cijevi i njihova propuštanja uništena nam je i cesta. Već godinama se borimo s ovim problemom koji je sve veći i veći, ali ništa se ne događa. Ne razumijemo zašto nitko ništa nije poduzeo, a nema koga nismo obavijestili – kaže nam Primorac, koja nas potom uznemireno vodi nekoliko metara dalje.

ViK: Nužno je širenje mreže

Pokazuje nam cijevi koje se ružno isprepleću s gustim marjanskim borovima i tamošnjim morskim plavetnilom. Sve što kroz njih prođe ide izravno u more. A samo nekoliko metara dalje kupaju se na stijenama nudisti, vjerojatno nesvjesni gdje su došli potražiti osvježenje.

Kako riješiti ovaj ekološki problem na Marjanu, pokušali smo doznati od zamjenika direktora “Vodovoda i kanalizacije” Antonija Karduma, od kojeg smo čuli da ViK – nije nadležan.

– Ni stara, ni nova zgrada Instituta, kao i okolne kuće, nisu priključene na sustav “Vodovoda i kanalizacije”, tako da, tehnički gledano, taj problem nije u našoj nadležnosti jer naš sustav ide do “Vile Dalmacije”. Što se tiče sjeverne strane, upravo smo ovih dana u sustav pustili sve objekte u špinutskim lučicama. I područje oko Instituta bi se kvalitetno moglo riješiti jedino širenjem kanalizacijskog sustava. On će se svakako povećavati, a hoće li obuhvatiti i ovo područje, sada ne znam. Kako je riječ o teritoriju park-šume Marjan, ne vjerujem da će širenje kanalizacijskig sustava, što podrazumijeva i prekopavanje po Marjanu, ići glatko. Pretpostavljam da će biti dosta protivnika te ideje – kazao nam je Kardum.

Društvo ‘Marjan’ za pitoma rješenja

I Kardumove pretpostavke pokazale su se točnima. Jer članovi Društva “Marjan”, na čelu s predsjednikom Srđanom Marinićem, groze se takve solucije, premda su svjesni da otpadne vode stvaraju probleme na tom području. Kažu i da teritorij oko Instituta nije jedina marjanska “crna” točka. Fekalije, tvrdi Marinić, znaju plivati i oko Bena, ovisno o tome koji vjetar puše.

– Mi znamo što se događa na području Instituta i zalagali smo se da problem uklonimo na što bezbolniji način. Odmah smo obavijestili i Javnu ustanovu za upravljanje park-šumom Marjan, koja bi, prema našemu mišljenju, trebala iznaći najbezbolniji postupak kojim bi se situacija držala pod kontrolom. Kada govorimo o dijelu oko Instituta, mislimo da bi se trebalo produžiti cijevi kako bi otpadni materijal išao dublje u more, tada bi šteta bila zanemariva. A što se tiče Bena, crne jame su tu u razini mora i vjerojatno katkad popuste. Trebale bi biti vrlo dobro izolirane da se takvo što ne dogodi, no čini se da to nije baš tako jer smo svjedočili svojevrsnim ekoispadima na tom području – kaže nam on.

Marinić ističe kako se postojanje crnih jama i “divljih” odvodnih cijevi nipošto ne smije iskoristiti za izgradnju kanalizacijskog sustava kroz park-šumu.

– To bi onda definitivno značilo urbanizaciju Marjana, a to bi bilo nečuveno. Pedeset i devet kuća na Marjanu je uputilo zahtjev za legalizaciju objekata. Umjesto da se sankcionira bespravne graditelje, sada bi ih još trebalo “nagraditi” kanalizacijskim sustavom. Kanalizacijski sustav značio bi prekopavanje pola Marjana i betonizaciju. Ovo je osjetljiva situacija, ali nipošto ne želimo da pojedini iskoriste aktualni trenutak da svoje probleme riješe na, za Marjan, najgori način. U svakom slučaju, Društvo “Marjan” je oštro protiv izgradnje kanalizacijskog sustava preko park-šume, a podržavamo sva, uvjetno rečeno, pitoma rješenja, koja možda nisu najsuvremenija, ali uz brigu i zalaganje neće voditi do onečišćenja – kategoričan je Marinić.

anita matić
snimio Ante Čizmić/CROPIX

‘EKO Kaštelanski zaljev’: I marjanski objekti u planu

Kanalizacija na Marjanu ili ne – pitanje je koje smo postavili i Danijelu Kukoču, izvršnom direktoru Agencije EKO Kaštelanski zaljev. Ni njemu nije nepoznanica kanalizacijska i “crnojamaška” situacija na Marjanu, no on rješenje vidi u širenju sustava koji će, po njegovu mišljenju, profunkcionirati do 2018. godine.

– Mi u Agenciji trenutno radimo na projektiranju uređaja drugog stupnja pročišćavanja (biološki pročišćivač). Nakon toga radimo studiju utjecaja na okoliš i izvedivosti ovog velikog projekta, čijom bi realizacijom bio dovršen kanalizacijski sustav Split – Solin – Dugopolje – Klis – Podstrana. Kada projekt bude gotov, a vjerujem da će to biti 2015. godine, aplicirat ćemo s njim na EU fondove. Sredstva za projekt, po mojemu mišljenju, neupitna su, a projektom bi se uključili i sporni marjanski objekti.


Na Benama je sve u redu

Situacija na Institutu ista je kao i prije godinu dana, kada smo također izišli na teren. Ni bolje, ni gore. Tada smo zvali i sanitarnu inspekciju, no rekli su nam da to nije u njihovoj sferi djelovanja, nego da se obratimo vodoprivrednoj inspekciji – kazao nam je Robert Koharević, prvi čovjek Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, koji je demantirao onečišćenja na Benama, tvrdeći kako je sve u najboljem redu s tamošnjom septičkom jamom.


Grad izdvaja 7 milijuna kn za projekte ViK-a

Obveza “Vodovoda i kanalizacije” je da, prema Zakonu o vodama, gradi i održava vodovod i kanalizaciju. Godišnje se donosi plan gradnje komunalnih vodnih građevina, koji usvaja Skupština “Vodovoda i kanalizacije”. Sve se to financira iz namjenskog dijela jedinične cijene vode. Na godišnjoj razini za područje Grada Splita to je iznos od otprilike sedam milijuna kuna. Taj novac se obično rasporedi prema projektima koje predloži “Vodovod i kanalizacija”. Ako ovo poduzeće uvrsti u svoj plan spomenuto područje, Grad će to podržati – kazao nam je Ante Krželj, pročelnik Službe za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju.


#MARJAN

Izdvojeno

04. lipanj 2020 20:09