StoryEditor
Splitprva matura

Država ispitala četvrtašiće

Piše PSD.
3. travnja 2008. - 16:04
Učenike očekuje kontrolni iz matematike, prirode i stranog jezika, a potom će zapečaćene kutije s ispitima poštom otputovati ovlaštenim ocjenjivačima

Nikola Vilić / CROPIX
Splitski su četvrtašići više-manje motivirano, ali bez puno treme, pristupili jučerašnjem nacionalnom ispitu iz hrvatskog jezika. Kao da ih nije previše zamarala činjenica što su pripreme za ovaj ispit, kojemu je jučer u Hrvatskoj pristupilo ukupno 48 252 njihova vršnjaka, bile iznimno opsežne, jer je ovo prvi put da se na ovakav način testiraju učenici četvrtih razreda, te što je sam tijek ispita bio isplaniran do u najmanje detalje.

Počevši od toga da su voditelj ispitivanja i njegov pomoćnik morali doći u školu najkasnije u osam sati i promptno se javiti ravnatelju, pa do, primjerice, instrukcije kako je ispitna prostorija morala biti zaključana do trenutka dolaska Ispitnog povjerenstva. Učenici su u učionicu ulazili točno u 8.45 prema popisu, a sjedili su jedan iza drugoga, svaki u svojoj klupi.

Sve to ih, međutim, i nije pretjerano prepalo, jer kako nam govori Mirjana Jerčić, ravnateljica OŠ Mejaši, bili su dobro pripremljeni za ispit, a što im je vjerojatno još važnije, iz ovoga ispita neće dobiti nikakvu ocjenu. Već sutra ih očekuje kontrolni iz matematike, prirode i stranog jezika, a potom će zapečaćene kutije s ispitima poštom otputovati u Tuheljske i Krapinske toplice gdje će ih pregledavati ovlašteni ocjenjivači.

- Sve je prošlo u potpunom redu. Nikakvih primjedbi na ispite nije bilo, a čak je po nekim subjektivnim procjenama đaka ispit bio lagan. Sam ispit je trajao ukupno 75 minuta, sastojao se iz dva dijela s desetominutnom pauzom - rekao nam je Nenad Marković, voditelj iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanje.

Istaknuo je kako su ocjenjivači sve redom vrsni profesori koji će od 6. do 12. travnja ocjenjivati ispite, a Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, koje je i naručilo ovaj posao od Nacionalnog centra, rezultate će dobiti za otprilike mjesec dana. Tad će se saznati i ono što je svrha ovoga ispita: kakvo je stanje na terenu i provodi li se propisani školski plan i program u svim školama po zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 14:37