StoryEditor
KulturaHRVATSKI JEZIK

Dr. Željko Jozić: Do ulaska u EU bit će gotov novi pravopis

Piše PSD.
18. srpnja 2012. - 01:50

Novi ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. Željko Jozić izišao je s prijedlogom rješenja pravopisne zbrke, koja muči ne samo stručnu javnost, nego još više govornike koji više nisu sigurni kako zapravo pisati.

Naime, prosječan govornik hrvatskog jezika nađe se u velikoj nedoumici da li pisati “neću” ili “ne ću”, “pogreška” ili “pogrješka”, odnosno “zadaci” ili “zadatci”, što su primjeri koje je kao tri kriterija pravopisne podjele naveo i nedavno imenovani ravnatelj Instituta.

Matičin i Silićev pravopis su za prvu varijantu, dok drugu vrstu rješenja zastupa Babićev i Mogušev pravopis. No kako je pravopis i temelj jezičnog obrazovanja djece u školama, tako ljude zbunjuju dijalozi i s vlastitom djecom s kojom ne dijele ista pravopisna rješenja.

Još nema rješenja

Hrvatski pisci i novinari uglavnom pišu po različitim pravopisnim kriterijima od onih propisanih djeci, jer je u


Ravnatelj Jozić: Siguran sam da ćemo iznjedriti rješenja na zadovoljstvo
najvećeg dijela govornika hrvatskog jezika...
javnom prostoru ostavljena sloboda izbora, koja ponekad blisko dodiruje anarhiju. Rašomonski, nema što.

Postavljalo se i pitanje s kojim ćemo pravopisom u Europu i zato je inicijativa za dogovor kao temelj pravopisa, koju navodi Željko Jozić, dobra. On je predložio da brojni tim stručnjaka Instituta, nakon niza istraživanja i razgovora, napravi jedinstveni pravopis koji će biti autorsko djelo Instituta i besplatno biti ponuđen na internetu.

Ravnatelj napominje da je temelj pravopisa dogovor, a on je do sada izostao. Željko Jozić je za “Slobodnu” ukratko pojasnio svoje rješenje.

- Plan je da pravopis bude dovršen do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a termin je svima poznat: 1. srpnja sljedeće godine - kaže dr. Jozić.

- O rješenjima ne mogu govoriti jer ih još nemamo. Tek smo u početnoj fazi rada na pravopisu pa je sasvim razumljivo da u ovom trenutku nemam odgovor o karakteru rješenja.. No, siguran sam da ćemo iznjedriti takva rješenja koja će biti prema pravilima struke, znanstveno utemeljena i na zadovoljstvo najvećeg dijela govornika hrvatskoga jezika - kaže ravnatelj Instituta za hrvatski jezik.

On je dodao da mu nije poznato je li još netko u Europi rješavao pitanje pravopisa na način kako mi to činimo.

- Mislim da je hrvatska pravopisna situacija doista jedinstvena, ne samo u europskim, nego i u svjetskim okvirima, pa onda zahtijeva i jedinstvena rješenja. U strategiji izrade hrvatskoga pravopisa nismo se ugledali ni u čiju praksu. Vodili smo se zdravom logikom, svjesni u kakvom vremenu i društvu živimo. I mislimo da je to jedino dobro rješenje - zaključio je ravnatelj Jozić.

Njegova teza o pravopisu kao dogovoru na papiru se može činiti logičnom, ali samo onaj tko je pregovarao na ovim prostorima zna da je dokazivanje i dogovaranje mukotrpan posao. To o dogovoru misli i jezikoslovac dr. Josip Silić.

- Teza o pravopisu kao dogovoru postavlja pitanja što je dogovor i kako je do njega došlo - kaže taj ugledni jezikoslovac, koji dodaje da bi se na okruglom stolu mogla prodiskutirati i sama ova ideja.

Institut, dakle, ima točno godinu dana da dovrši jedinstveni pravopis. Gledajući broj i strukturu zaposlenih, kadra za dovršetak pravopisa ima. Bilo bi dobro da se sve odvija u duhu suradnje, dijaloga i znanstvenih rješenja, a ne uz politički diktat i blagoslov, koji je kratkoga daha.

No vrlo brzo pokazat će se kolika je spremnost određenih stručnjaka i jezikoslovnih struja za dijalog, baš kao što će se vidjeti način rada na projektu jer je u pitanju jedinstven spoj mitova, ideologija, znanosti i politika, ali i taština i autorskih honorara.

Silić: Nije loša ideja, ali...

- Ideja ravnatelja Instituta nije loša - kaže Josip Silić, i sam autor jednog pravopisa. - No ima tu još dosta pitanja osim njegova tri argumenta, nije samo riječ o tome. Smatram i da rješenje ne bi trebalo biti samo na internetu, nego da budu zastupljeni i tradicionalni pristupi jer ima dosta ljudi koji se ne snalaze u tome mediju. Nije loše porazgovarati o tom problemu i na taj razgovor pozvati odgovarajuće stručnjake. I ti stručnjaci ne bi trebali biti samo autori pravopisa, već i lingvisti i drugih profila, i to ne samo iz Zagreba, već i iz Splita i cijele Hrvatske - zaključio je dr. Silić. Kontaktirali smo i predsjednika Matice hrvatske kao nakladnika jednog pravopisa, Igora Zidića, no on nam je samo kazao da se “moraju konzultirati na Predsjedništvu i s autorima Pravopisa pa ćemo se očitovati o toj ideji”.

Ministarstvo zadovoljno

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kao nadležno za problematiku pravopisa, jasno izražava zadovoljstvo Jozićevom inicijativom.  - Podržavamo svaku inicijativu koja vodi k rješavanju pravopisnog pitanja, pa tako i inicijativu novog ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Mišljenja smo da je upravo ta institucija jedna od najpozvanijih kada je riječ o rješavanju nesređene pravopisne prakse u Hrvatskoj. Poznat je stav ministra Željka Jovanovića i suradnika da se pitanjem jezika ne treba baviti politika, nego struka. Ministar je razgovarao s novim ravnateljem Instituta i dao punu podršku inicijativi za izradu novog, jedinstvenog pravopisa utemeljenog na znanstvenim načelima. Posebno nas veseli najava da će novi pravopis biti postavljen na internetske stranice Instituta kako bi bio svima dostupan i besplatan - priopćili su iz Ministarstva znanosti.

PIŠE: SINIŠA KEKEZ

#PRAVOPIS#HRVATSKIJEZIK

Izdvojeno

05. srpanj 2020 22:23