SplitVIŠA MATEMATIKA

Država će Splitu dati 16,5 milijuna kuna kako bi ih Split mogao uplatiti - državi; U ovoj priči svi su svima dužni, a evo i na koji način će se riješiti spor između Grada i Sveučilišta

Piše Tanja Gattin
25. rujan 2019. - 16:16
Novac koji bi država dogodine trebala proslijediti u Split će se u konačnici vratiti u Zagreb

Država će podmiriti 16,5 milijuna kuna duga, koje Splitsko sveučilište ima prema Gradu za stare troškove izgradnje pješačkog mosta preko Ulice Matice hrvatske do studentskog Kampusa, koji je nastao prije devet godina!

Iako je takav sporazum i potpisan s Ministarstvom financija, upućeni kažu kako još treba pričekati da se novac za tu svrhu osigura u državnom proračunu za sljedeću godinu. Time bi se na Trgovačkom sudu mirnim putem okončao višegodišnji spor koji je bivša vlast u Banovini pokrenula protiv znanstveno-obrazovne institucije.

Nakon ročišta, više o slučaju smo pitali odvjetnika Krunu Peronju koji u ovom postupku zastupa gradsku upravu, ali on je bio bez komentara.

– Grad i Sveučilište kao stranke u sporu, te Ministarstvo financija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta su postigli sporazum o namirenju međusobnih potraživanja. Grad bi do kraja godine trebao povući tužbu, i to nakon što se novac osigura u državnom proračunu - rekao nam je ovjetnik Vinko Ljubičić koji je predstavljao Sveučilište.

Tužba je 2017. godine podnesena po punomoći tadašnjega gradonačelnika Ive Baldasara, na prijedlog Slavice Radić i Ljiljane Vučetić, tadašnjih pročelnica za pravne poslove i za financije, koje su odnedavno u mirovini. Temeljni razlog pokretanja parnice protiv akademske ustanove bila je namjera da milijunsko potraživanje ne padne u zastaru.

Grad je svoj zahtjev temeljio na zaključku tadašnjeg Poglavarstva iz 2005. godine, prema kojem se Sveučilište obvezalo financirati izgradnju mosta kao "produžetka" Ulice Ruđera Boškovića, kao i ostalu komunalnu infrastrukturu u Kampusu.

Zauzvrat, Sveučilište nije morala platiti Gradu ukupno 90 posto od 23,65 milijuna kuna na ime komunalnog doprinosa za izgradnju Sveučilišne knjižnice, dogradnje Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, te Medicinskog fakulteta.

No, budući da obrazovna ustanova nije financirala gradnju 80 metara dugog objekta koji omogućava sigurno prometovanje Ulicom Matice hrvatske i pješačku komunikaciju između Kampusa i pretežno stambenog dijela kotara Split 3, u taj pothvat je 2008. godine samostalno krenula Banovina, jer bi se u suprotnom dovela u pitanje valjanost skupe projektne dokumentacije.

Lokalna uprava je, radi izgradnje mosta, za otkupljivanje privatnih zemljišta platila 5,2 milijuna kuna. S troškovima radova, njihova nadzora i ishođenja atestne dokumentacije, ukupna "cifra" popela se na 16,5 milijuna kuna.

Tako je uz stručnost "Lavčević-Inženjeringa" kao glavnog izvođača radova, i Jure Radnića koji je projektirao konstrukciju objekta, izgrađen most popločan bijelim bračkim kamenom, koji je nekoliko desetljeća ranije osmislio poznati splitski arhitekt Ante Svarčić, projektant Boškovićeve ulice i autor robne kuće "Prima 3". U studenom 2010. godine, prvi pješaci prošetali su se novootvorenom i sigurnom komunikacijom.

No, gradski proračun u konačnici ipak neće biti "teži" za 16,5 milijuna kuna državnog novca, jer će Grad tim iznosom prebiti dug koji ima prema Ministarstvu financija. Naime, Split je državi dužan 17,7 milijuna kuna, koliko joj nije proslijedio od iznosa koji je dobio od otkupa državnih stanova, a koji su državna i gradska uprava trebali dijeliti. Upravo spomenuti "grijeh" u svakom svojem izvješću nakon "češljanja" Banovine spominju i državni revizori.

Kada se dugovi između Grada i države anuliraju, kažu upućeni, stvorit će se temelji za daljnju suradnju, jer se zbog postojanja međusobnih potraživanja sada javlja problem prilikom darovanja pojedinih nekretnina, izdavanja vlasničkih isprava i drugih pravnih poslova.

 

2005.
godine se akademska institucija obvezala da će financirati izgradnju mosta i ostalu komunalnu infrastrukturu u Kampusu

2017.
godine je Grad, u mandatu poteštata Baldasara, tužio Sveučilište kako milijunsko potraživanje ne bi palo u zastaru

 

#SVEUčILIšTE U SPLITU#GRAD SPLIT#SVEUčILIšNI MOST