StoryEditor
Splitštednja ili kažnjavanje?

Društvu "Marjan" Banovina i službeno srezala 30.000 kuna

Piše PSD.
25. studenog 2014. - 23:51
Nakon što je Društvu “Marjan” još neizglasanim rebalansom proračuna smanjen novac za rad, pročelnik za kulturu Siniša Kuko požurio je objasniti kako se 111 godina stara udruga ni po čemu ne izdvaja budući da će rebalansom svim kulturnjacima i umjetnicima biti otkinuto milijun i 700 tisuća kuna.

Proračun se ni izbliza ne puni kako bi trebao pa su uštede i više nego potrebne na svim razinama, a njegov je resor prvi na udaru. Udruga “Marjan” samo je nešto prije od ostalih dobila obavijest o ukidanju 30 tisuća kuna - objašnjeno je iz Grada.

Za sada jedini


Međutim, Društvo “Marjan” za sada je jedina udruga koja je o smanjenju predviđenog novca obaviještena službenim dopisom iz Banovine na kojemu stoji i precizan iznos koji će biti umanjen nakon rebalansa proračuna. Ostale udruge kojima je dodijeljen status posebnog značenja za Grad Split o eventualnom smanjenju znaju samo iz medija.

- Književni krug i Centar Marulianum do sada iz Grada nisu primili nikakvu službenu obavijest o smanjenju novca za djelovanje. Iako smo upoznati s najavljenim smanjenjima, nitko nas iz Banovine nije obavijestio o tome, tako ni naveo eventualan iznos za koji će nam se smanjiti novac - kazala nam je Ankica Plazibat, tajnica Udruge.

U Glazbenoj mladeži uopće nisu upoznati sa smanjenjima, isto tako službeni dopis iz Banovine nisu dobili, potvrdila nam je ravnateljica Maja Krahulec. U Foto klubu Split ne samo da ne znaju za smanjenje, već su i dogovorili budući iznos.

- S Banovinom smo nedavno dogovorili sredstva za rad koja će nam biti isplaćena, tako da sumnjam da će se ona u tom smislu smanjivati. Da je tome tako, valjda bi bili obaviješteni o tome - upitao se tajnik Foto kluba Josip Ostojić.

Da se Društvo “Marjan” kažnjava zbog podizanja kaznenih prijava, smatra i više od 20 udruga diljem Hrvatske koje su otvorenim pismom upućenim splitskom gradonačelniku i vijećnicima podržale rad Društva. Udruge, među kojima su i GONG, “Srđ je naš” i Udruga za prirodu okoliš i održivi razvoj “Sunce”, pitaju se kako je moguće da se novac ne isplaćuju, a rebalans još nije potvrđen na sjednici Gradskog vijeća te zbog čega je baš Društvo “Marjan” jedina udruga u području kulture koja je ostala bez financija.

GONG: Štetna odluka

- Budući da nema nikakve argumentacije za ovo smanjenje prethodno dodijeljenog novca, niti je poštovana procedura odlučivanja o tim pitanjima, ovaj se potez nikako ne može nazvati uštedom, nego preostaje jedino zaključiti da je riječ o običnom spinu kojim se želi skriti odmazda protiv udruge koja je podigla kaznene prijave.

Ovakvo postupanje gradonačelnika ukazuje da mu nije jasna uloga organizacija civilnog društva koje ne bi smjele biti tek igračke u rukama vlasti. Stoga je ova odluka višestruko štetna jer šalje poruku ostalim udrugama da im, ako stanu na žulj pojedincima u gradskoj vlasti, slijedi oduzimanje prethodno dodijeljenog novca, pa ako treba - i na temelju nepostojećih i neusvojenih izmjena proračuna - kazao nam je Duje Prkut iz GONG-a.

KATARINA LUJAK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 10:53