StoryEditor
SplitRAVNATELJ BOLNICE

Dr. Meštrović tvrdi da je među umrlima od korone u KBC-u Split 6,6 posto cijepljenih: ‘To su pacijenti s teškim komorbiditetima‘. Otkrio i koliko je osoblja imuno na virus

Piše PSD
13. rujna 2021. - 11:24

Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović komentirao je u Novom danu N1 televizije situaciju s hospitaliziranim pacijentima zaraženim koronavirusom u toj bolnici.

Meštrović kaže da je manji broj pacijenata dobar znak, ali da treba vidjeti kakva će situacija biti sljedećih dana.

- Važan je podatak da je manje bolesnika na respiratoru. Boluju od teške upale pluća. Simptomi bolesti se razvijaju toliko brzo da bolesnik mora biti priključen na respirator, ali se oni i puno uspješnije odvajaju- kazao je Meštrović koji kaže i da su pacijenti u ovom valu u prosjeku 11 godina mlađi nego u prvom.

Meštrović se, prenosi N1, osvrnuo i na procijepljenost:

- Sličan je broj, 10 posto je cijepljenih među hospitaliziranima i 10-ak posto je među onima koji su na respiratoru. Moram reći da od 1. srpnja, otkad brojimo ovaj četvrti val, da je među umrlima 6,6 posto cijepljenih i to su pacijenti s teškim komorbiditetima. Sve su to podaci koji govore u prilog cijepljenju - kazao je dr. Meštrović i dodao:

- Kad se zbroje oni koji su stekli imunost preboljenjem i cijepljenjem, možemo reći da je njihov broj 95 posto u liječnika, a radno aktivne medicinske sestre koje su stekle imunost su na 90 posto- kaže na pitanje o cijepljenju zdravstvenih djelatnika.

Za najavu ministra Vilija Beroša da će zdravstveni djelatnici trebati covid potvrde od 1. listopada, kaže da je to “očekivana odluka” te da su u splitskoj bolnici za to spremni.

- Mi se moramo ponašati kao da očekujemo da će se broj bolesnika povećavati. Nadam se da ne, ali ako bi se to dogodilo, mi imamo prostor i opremu. Problem je uvijek osoblje, osobito oni koji su educirani skrbiti o najteže bolesnima, onima koji su ovisni o respiratoru- kazao je dr. Meštrović.

image
Jakov Prkić/Cropix

 

item - id = 1126892
related id = 0 -> 1135946
related id = 1 -> 1135705
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 19:04