Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Splitvirus prijeti

Doznali smo kakvo je stanje sa zaštitnom opremom i sredstvima u KBC-u Split: ‘Svega ima, ali pod ključem. Nosilo se kući, nekontrolirano trošilo...‘

Piše Ivica Marković
20. ožujka 2020. - 20:42
Boris Kovačev/Ilustracija/HANZA MEDIA

Troje djelatnika KBC Split protekla dva dana su me nazvala i kao mantru ponavljala jednu te istu rečenicu: "Nemamo zaštitnih maski, rukavica, dezificijensa i zaštitnih odjela".

S obzirom da se radi "uznemirujućoj" informaciji onih koji bi trebali i morali biti najbolje zaštićeni, od moguće zaraze koronavirusom, kako bi mogli skrbiti o onima kojima je pomoć najpotrebnija, malo smo se raspitali je li to istina i kako zaista stvari stoje.

Službenu informaciju iz bolnice nismo mogli dobiti, jer od medija svi bježe "ka vrag od tamjana", ali smo ipak saznali kako uistinu stoje stvari.

Informacije su neslužbene, ali su iz pouzdanih izvora, kako to mi novinari volimo napisati, a čitatelji ne vole pročitati.

Dakle, kratko i jasno, izvor iz bolnice kaže da svega ima. Ali, je "pod ključem".

- Naime, zaštitne maske, dezficijensi, rukavice su "pod ključem" i svaka glavna medicinska sestra, bilo odjela, klinike ili zavoda u KBC-u Split, dobila je naređenje da ih "pod ključem" čuva kao zjenicu oka svoga, kazuje bolnički izvor.

I tako svakog dana, svi zaposlenici KBC-a Split koji trebaju dobiti zaštitnu masku ili rukavice, te iste dobiju od glavne sestre sa svog odjela.

- Ne moraju svi nositi zaštitne maske. Njih moraju nositi samo oni bolnički djelatnici koji su u direktnom kontaktu sa pacijentom, kako bi se zaštitili. Postoje jasne upute o tome tko mora, a tko ne mora nositi zaštitnu masku. Kada bi svi u bolnici nosili zaštitnu masku, tada KBC-u Split, ne bi bila dovoljna čitava proizvodnja jedne tvornice maski, za sve bolničke potrebe, kazuje naš izvor.

Zanimalo nas je, da nam naš "neimenovani" sugovornik kaže, zbog čega su zaštitne maske, rukavice i dezificijensi "pod ključem".

- Iz prostog razloga jer su ih mnogi djelatnici bolnice prije nosili kući, odnosno nekontrolirano su se trošili. Tako bi netko tijekom jednog radnog dana od osam sati promijenio tko zna koliko maski. Ljudi jednostavno nisu vodili računa i da bi se tome stalo na kraj sve je "pod ključem", zaključuje naš sugovornik.

#KORONAVIRUS#KBC SPLIT

Izdvojeno