StoryEditorOCM
SplitPlod suradnje

Donacija Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj dvjema splitskim gimnazijama: ugrađen je 256 tisuća eura vrijedan sustav

Piše Split SD
17. siječnja 2024. - 17:53

U Srijedu su u jutarnjim satima, u zgradi IV. I V. gimnazije u Splitu (Zagrebačka 2) splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i vojni izaslanik SAD-a brigadir Scott McLearn obišli učionice i druge prostore u koje je ugrađen klimatsko-toplinski sustav, doniran od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

- Posebno zadovoljstvo predstavlja nama iz Splitsko-dalmatinske županije biti danas ovdje u elitnim gimnazijama, Četvrtoj i Petoj, nakon što smo ugostili donatore ove iznimne donacije koja omogućuje hlađenje, odnosno potpunu klimatizaciju svih prostora u ova dva objekta – kazao je župan te dodao:

image

Splitsko-dalmatinska županija

- Imamo inače izvrstan odnos s veleposlanstvom USA u RH. Plod takve suradnje je i ova donacija ukupne vrijednosti oko 319 tisuća eura. Naime, potpune informacije radi, Veleposlanstvo US u RH je doniralo 256 tisuća dok je Županija je na sebe preuzela razliku, odnosno PDV na donirana sredstva i nadzor radova. Usput, želim izvijestiti vojnog izaslanika Veleposlanstva US u RH, brigadira Scott McLearna, da je ovu školu pohađao i naš proslavljeni košarkaš Toni Kukoč. Gimnazija nosi ime Marka Marulića. U godini smo kada obilježavamo pet stoljeća od smrti toga našega velikana. Puno je simbolike danas. Stoga, želim samo kratko zahvaliti našim prijateljima i kazati kako će se naš uistinu prijateljski odnos s američkim veleposlanstvom  nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

image

Splitsko-dalmatinska županija

Vojni ataše, brigadir Scott McLearn je u ime US veleposlanstva kazao:

- Danas, prigodno uz donaciju koja nas je ovdje okupila, želim reći da čvrsto vjerujemo u Hrvatsku, u suradnju s nama tako bliskim partnerom, s našim prijateljima te stoga želimo ulagati u njihovu budućnost.  Za takvo ulaganje u budućnost nema boljeg načina od pomoći učenicima. Zato se nadamo kako će naša današnja donacija pomoći im da uče, rastu u znanju i spremnosti na prihvaćanje izazova. Naš zajednički cilj s partnerima, kamen temeljac naše uspješne suradnje jest čuvanje sigurnosti ovdje i zemljama u okruženju – kazao je brigadir McLearn u ime Veleposlanstva USA.

Ankica Kovač, ravnateljica V. Gimnazije „Vladimir Nazor“ u Splitu je odgovarajući na upit novinara kazala:

image
Splitsko-dalmatinska županija

- Hlađenje objekata je nama, kao i drugim školama u Splitu, bio najveći problem kojega dugo nismo uspijevali riješiti. Ovom značajnom donacijom smo na neki način spasili naše učenike i nas djelatnike za vrijeme redovne nastave, navlastito dok traju ispiti državne mature.

Ninočka Knežević, ravnateljica IV. gimnazije „Marko Marulić“ u Splitu nam je kazala da je ovom donacijom riješeno hlađenje u 32 učionice plus više od deset prostorija koji služe za druge svrhe, ukupno oko 55 te dvoranu za tjelesno, što će učenicima i svim djelatnicima škole uistinu puno značiti.

Sa županom su ove dvije splitske gimnazije danas posjetili i zamjenik župana Stipe Čogelja i pročelnik U.O. za prosvjetu, Tomislav Đonlić.

image
Splitsko-dalmatinska županija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:39