StoryEditor
SplitOPREZ NA NAJJAČE

Dom Maestral i Udruga Most obustavili posjete, a 500 korisnika Pučke kuhinje ubuduće neće jesti u blagavaoni DES-a, nego će obroke nositi doma

13. ožujka 2020. - 06:58
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Prema uputama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva zabranjeni svi posjeti domovima za starije i nemoćne, djecu i mladima, te zapravo svim ustanovama socijalne skrbi. Još početkom ožujka Dom za djecu i mlade Maestral obustavio je do daljnjeg sve posjete djeci zbog prevencije mogućeg širenja koronavirusa, a slijedile su ga i druge srodne ustanove.

Iz udruge MoSt također poručuju kako su do daljnjeg otkazani dolasci grupa i pojedinaca u njihove prostore, te zahvaljuju građanima na stalnoj brizi za korisnike kojima pak u ovom trenutku ništa ne nedostaje.

- Na vrijeme smo krenuli s pripremama i u svim našim prostorima osiguran je dovoljan broj dezinfekcijskih i higijenskih sredstava. Postavljeni su i dodatni aparati za suhu dezinfekciju. Osigurali smo, uz pomoć Ljekarni Splitsko - dalmatinske županije i dovoljan broj jednokratnih zaštitnih maski. Kao licencirani pružatelji socijalnih usluga redovito zaprimamo informacije i preporuke nadležnog Ministarstva koje provodimo na terenu.

Zahvaljujući svim našim donatorima, osigurane su dovoljne količine namirnica i spremni smo i za potencijalnu potpunu karantenu, gdje će naši korisnici boraviti u prostoru cijeli dan. Nažalost, u slučaju potpune karantene, privremeno ćemo obustaviti i kuhanje večera kroz O La La, te ćemo uputiti naše kuharice i kuhare da preuzmu neki drugi termin za kuhanje - kažu iz MoSta čije mjere prevencije se odnose na Centar za beskućnice/ke i za Centar podrške za djecu i mlade.

Korisnici njihovog Centra za beskućnice/ke posebno su zbog godina života i zdravstvenog stanja ugroženi kao skupina, te su obavljeni razgovori, pripreme i planovi na vrijeme kako bi učinkovito prevenirali širenje zaraze.

Odgovorni su i u DES-u, ustanovi koja pruža usluge pučke kuhinje za socijalno ugrožene građane. Od ponedjeljka blagavaona će biti zatvorena, a obroci će se dijeliti za konzumaciju izvan DES-a.

- Prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od ponedjelja se obroci više neć moći konzumirati u prpstoru pučke kuhinje već će se dijeliti korisnicima izvan prostora i to u aluminijskim folijama, prem HACCPovim standardima, bez zadržavanja. Imamo 500 registriranih korisnika što je jako veliki broj, a riječ je o rizičnoj skupini, pa nište ne prepuštamo slučaju. Sami djelatnici nose maske i rukavice, te neprestalno provode dezinfekciju u radnim prostorima. Moramo bit krajnje ozbiljni u ovim trenucima - rekla nam je Edita Maretić Dimlić, ravanteljica DES-a.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 03:35