StoryEditor
Splitodgovorni, što radite?

Dokad će Hrvojeva ulica izgledati kao 'Arizona' kod Brčkog i dokad će se gradelevat' u srcu Dioklecijanove palače?!

21. siječnja 2017. - 13:11
20170116_110015__2_.JPG

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila da su "Tržnice-Hippos", tvrtka koja već desetljeće i pol ima koncesiju na gradskim pazari(ć)ima, izgradile bespravnu "kapunjeru" za prehranu svojih djelatnika uz unutarnju stranu istočnog zida Dioklecijanove palače, s danom zakašnjenja u odnosu na komunalce oglasili su se iz Ministarstva kulture.

"U tijeku je inspekcijski nadzor koji provode djelatnici Konzervatorskog odjela, a nakon završetka tog postupka donijet će se odluka o daljnjim aktivnostima", navodi se u odgovoru resornog ministarstva na naše pitanje namjeravaju li ukloniti ruglo iz dvorišta Nepotove ulice.

Riječ je očito o već drugom nadzoru budući da nam je Špiro Cokarić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, u srijedu kazao kako je komunalni redar poslan da utvrdi činjenično stanje u zakutku Nepotove ulice, u blizini javnog nužnika.

Dok je bio pomoćnik ministra prostornog uređenja, Zlatko Uzelac je rekao da ga stanje sa suprotne strane zida careve Palače, u Hrvojevoj ulici, podsjeća na tržnicu "Arizonu" kod Brčkog u BiH, s kabelima, šatorima, falšim torbama, naočalama, sandalama...

Sličan dojam već desetljećima stječu i naši sugrađani, kao i dobar dio turista kojima pazarski "ćumezi" ne izgledaju nimalo simpatično, čak ni balkanski egzotično, nego su oličenje nereda i konfuzije u gradskoj jezgri koja je pod UNESCO-ovom zaštitom.

Kad su konzervatori prije pet godina pokušali uvesti reda uz Hrvojevu ili oko Srebrnih vrata, iz "Tržnica-Hippos" najavljivali su nova pravila, ali od tada se ništa nije promijenilo. Kako će ta ulica i usjek pruge izgledati uredno kad koncesionar tržnice u Palači godinama koristi bespravni objekt koji ni po čemu ne odudara od "šatora" ili sklepanih kioska?

No, odgovornost je i na inspekcijskim službama. "Hipposov" direktor Ante Lasić rekao nam je da je objekt postavljen još prije 10 godina. A u međuvremenu su izrađivani projekti za sanaciju istočnog zida Palače, mudrovalo se kako tuda obnoviti šetnicu po zidinama...

Pa da nitko od nadležnih ovo nije vidio?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 12:56