StoryEditor
SplitISPRID NOSA...

I dalje djelo pokojnog ‘škverskog kipara‘ leži porušeno, na stotinjak metara od Banovine. A iz Banovine ni glasa ni traga, nitko ništa...

30. siječnja 2022. - 14:31

Kad staneš na ACY- ijev lukobran, leđima okrenut moru, gledaš pravo u prozore Banovine. Tu na sikama gdje ribari vole zauzeti mjesta i bacit tunju u more, srušena je skulptura Galebova u letu a željezo joj kako prolazi vrijeme sve više hvata rđa i polako počinje ličiti na željezni otpad.

Devastirano djelo pokojnog "škverskog kipara" Stanislava Bavčevića poniženo je da ne može ružnije, a time i njegov autor. Evo što je dočekao od grada kojemu je posvećivao svoja djela!

Prije dva tjedna uputili smo pitanje u Gradsku upravu, vrlo jednostavno: tko brine o ovoj javnoj skulpturi? I – odgovor nismo dobili.

image
Evo što je Stanislav Bavčević dočekao od grada kojemu je posvećivao svoja djela!
Duje Klarić/Cropix

Nije navodno Odjel za komunalno gospodarstvo i redarstvo.

Nije Odsjek za kulturu Službe za društvene djelatnosti.

Nije Služba za gospodarenje gradskom imovinom, kako bi pomislili.

Nije ni Odsjek za staru gradsku jezgru, oni brinu o onome, što im naziv govori, što je na području stare gradske jezgre.

Pa tko je?! – ne zna se.

Iza prozora te Banovine sjede činovnici svih mogućih zaduženja – njih oko 450 – i nitko ne zna da im je stotinjak metara od zgrade srušena javna skulptura? Već skoro dva mjeseca...

image
Duje Klarić/Cropix

Da bude interesantnije između čak stotinu i deset zaposlenih u Odsjeku za "komunalu" na gradskoj web stranici našli smo i jednog - referenta za izvide! Koji valjda nešto izviđa, nije vrag da smo pogrešno shvatili njegovu obavezu za koju prima plaću? Izlazi iz kancelarije?

U Službi za društvene djelatnosti, gdje ih je dvadest i dvoje na platnom spisku, valjda u Odsjeku za kulturu znaju tko je bio Stanislav Bavčević? Ne?

I nisu samo problem ovom gradu Bavčevićevi Galebi, jer da se oguli boja, primjerice, na Lipovčevu Plavom stablu ili da ga netko sruši – tko brine o tome da se popravi? Isto, tko skrbi o Mirkovićevom spomeniku Josipu Hatzeu na Bačvicama?

I to smo pitanje dodali na službenu adresu press službe Gradske uprave.

Čekamo glas iz Banovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 04:43