StoryEditorOCM
SplitODGOĐENA OBNOVA

Derutna kuća u centru Splita opasno se nakrivila i prijeti prolaznicima; potrebna joj je hitna sanacija, ali nikako da do nje dođe! Dva puta je propao natječaj, evo zašto...

Piše Sandi Vidulić
6. siječnja 2023. - 10:15

Sanacija derutne stare kuće u Dioklecijanovoj palači na adresi Lukačićeva 3 opet je odgođena. Ovaj put razlog je taj što se nitko nije odazvao na javnu nabavu.

Premda je procijenjena vrijednost nabave sada bila veća nego prošli put, kad je natječaj poništen zato jer je jedina pristigla ponuda dvostruko premašila iznos koji je Banovina bila spremna ponuditi izvođačima, opet je to bilo premalo da ih zainteresira.

image
Tom Dubravec/Cropix

Podsjetimo, na prošloj javnoj nabavi procijenjena vrijednost bila je 1,1 milijun kuna (bez PDV-a), a pristigla ponuda iznosila je oko dva milijuna. Sada je Grad podignuo letvicu na 1,7 milijuna kuna (bez PDV-a), ali to se opet pokazalo nedovoljno, toliko da se nitko nije odazvao.

Loše stanje

S planiranim radovima nije se namjeravalo dirati u njezinu unutrašnjost, već samo učvrstiti vanjski dio zgrade. Inače, ova stara zgrada je u vlasništvu Grada, a stručnim pregledom utvrđeno je kako je u vrlo lošem stanju.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kuća je nagnuta, zidovi su napukli, zbog čega je opasna za sigurnost ljudi i imovine. Stoga je zaključeno da je potrebno izvesti hitnu konstruktivnu sanaciju. No od te hitnosti još nema ništa. Izvedbeni građevinski projekt napravljen je prije nekoliko godina, no već drugi put natječaj za izvođača propada.

image
Tom Dubravec/Cropix

Prvi put je natječaj srušen zato što je zaključeno kako je jedina ponuda značajno premašila sredstva koja je Grad bio spreman dati za obnovu baštine, a drugi put nitko nije bio spreman poslovati s Gradom ni kad je podigao ulog za 600 tisuća kuna.

Inače, kuća u Lukačićevoj 3 nije jedna od najznačajnijih u Palači, ali je njezina vrijednost u dugovječnosti i slojevitosti gradnje u kojoj je upisana prošlost.

Na njoj se očituju graditeljski zahvati od početaka kad je temelje naslonila na antičke dijelove Palače pa do baroknih vremena, da ne spominjemo “intervencije” skvotera koji su u njoj.

image
Tom Dubravec/Cropix

No, kako doznajemo iz Banovine, nakon što su propala dva natječaja Grad neće na tome stati. Idući korak će najvjerojatnije biti direktan pregovarački postupak s odabranim izvođačem kako bi se izvela hitna konstruktivna sanacija ove zgrade u jugoistočnom dijelu Dioklecijanove palače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 16:30