StoryEditorOCM
Splitimplozija u banovini

Đerek: Puljak laže, pustili su na mene bijesne pse. Ne žele kazniti neradnike iz HDZ-a, a Bojan je na mene vikao...

Piše Marin Prvan
2. kolovoza 2023. - 18:21

Maja Đerek, Puljkova pročelnica na odlasku, se u intervjuu za 24 sata dotaknula mnogih točki prijepora sa splitskim gradonačelnikom, a koje su nedavno implodirale. Iako je, kaže, nastojala savjesno i predano obavljati za svoj posao, radeći po "cijeli dan", pa čak i nudeći "stručne i najbolje prijedloge", izgleda da to nije bilo dovoljno za visoke standarde donedavnog sveučilišnog profesora. 

Naglasila je i da, iako joj je bila obećana profesionalna autonomija, već je nakon dva mjeseca shvatila da je angažirana kao "P.R. lutkica" i to "da se u javnosti pokaže da se uvodi red". Ali, iznosi Đerek, ipak "nije bilo tako".

"Kad bih god upozorila na neku štetu s pravne strane, spominjali bi mi političku štetu ... Puštali bi vani ono što njima ne predstavlja političku štetu. Primjerice, kad sam ih upozorila da određeni kadrovi u Banovini ne rade svoj posao i da rade nezakonito, nisu ih htjeli sankcionirati. Tu se mahom radi o HDZ-ovim i Kerumovim kadrovima. I dalje rade u Banovini, bez sankcija ... Nakon maila kojeg sam poslala u ožujku krenula je hajka...", ispričala je Đerek za 24sata.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Donedavna Puljkova miljenica prepričava kako se kolosalni raskol među njima dogodilo oko Peškarije. Nakon što je iz medija saznala da se taj prostor ustupa na duže od 30 dana bez natječaja, pročelnica se obratila gradonačelniku, objasnivši da je takvo što protivno propisima.

Gradonačelnik Puljak stao u zaštitu Ivoševićevog oca: Nećemo ga izbaciti iz gradskog kadrovskog stana!

"Doslovno su me pitali jesam li luda i što će natječaj za jednu ribarnicu ... Shvatila sam, ukoliko se ne ide javno s tom objavom i ne reagira odmah, da se radi o pogodovanju. Na svaki način sam htjela zaštiti Grad i instituciju gradonačelnika ... Nakon toga su krenuli bijesni psi na mene ... Podsjećam da je Puljak u kampanji rekao da se zalaže za javne natječaje svugdje, pa i ondje gdje nije zakonski potrebno."

image
Tom Dubravec/Cropix

Dotaknula se i dogradonačelnika Bojana Ivoševića, za kojeg je kazala da se "učestalo petljao u nadležnost" Upravnog odjela za gradsku imovinu. Čak je, žali se, njoj kao pravnici s 15 godina iskustva nudio pravne savjete. 

"Kad ne bih prihvatila njegovo mišljenje, krenula bi galama s njegove strane. Upozoravala sam Puljka i tražila da se Ivošević makne od moje nadležnosti ... Nisam dobila nikakvu zaštitu. Puljak mi je odgovorio da je problem u meni, ne u njemu ... I", rekla je pravnica.

image
Božidar Vukičević/ Cropix

Napomenula je da je Pravilnik o davanju gradskih stanova u najam donio gradonačelnik te da je u toj radnoj skupini sudjelovao i Ivošević, koji se, po njoj, trebao izuzeti jer njegov otac je u kadrovskom stanu. Ti stanovi, podsjećamo, dani su ‘zaslužnim‘ građanima po povoljnim najamninama. 

"Nakon revizije sam shvatila da imamo veliki problem sa socijalom i da moramo naći način da ih smjestimo u stanove. Oni su prioritet. Stoga sam se očitovala i pripremila oko 24 smještajne jedinice i 10 stanova da se dodijele tim osobama. Ti planovi sada su prekinuti. Apsolutna je laž da Puljak nije znao da namjeravam staviti prijedlog da se ukinu kadrovski stanovi..."

► Cijeli veliki i ekskluzivni razgovor s Đerek pročitajte na 24sata.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Posljednja zbivanja na relaciji Puljak-Đerek su nam prokomentirali SDP-ov Davor Matijević i HGS-ov Igor Stanišić. Matijević smatra kako Puljku odgovara uvođenje reda dok se ne diraju njegovi interesi, a čim se takne neka njegova interesna sfera odmah primjenjuje metodu koju je primijenio i Mario Banožić, koji je također Đerek dao nezakoniti otkaz. Naglašava i kako je podatak koji je iznio član Predsjedništva Centra je poražavajuć jer sugerira da je odluka o otpuštanju pročelnice donesena unutar stranke, dok je Đerek pročelnica i djelatnica Grada koja je posao dobila na natječaju, a ne gradska vijećnica Centra. 

"Đerek je principijelna jer je došla u sukob sa Puljkom na priči o Peškariji kad je spriječila pogodovanje potpredsjednici Centra, a nakon toga je predložila ukidanje kadrovskih stanova u korist socijale što je od osobnog interesa Bojana Ivoševića zbog čega je i dobila ovaj nezakoniti otkaz. Mislim da bi Đerek također trebala razjasnit što je mislila pod tim da je Bojan stalno vikao jer on upravo zbog svog ponašanja već ima optužnicu. Ovo je loše za Split, a bojim se da se klupko tek počelo odmotavat i tko zna šta ćemo sve još saznati", pita se predsjednik splitskog SDP-a.

image
Vojko Basic/Cropix

Stanišić se pak "čudi Đerek što se ona čudi".

"Bračni par Puljak je na svom političkom putu svih redom iskorištavao i penjao se sve više i više na političkom položaju. Ne znam zašto je Maja Đerek mislila da će s njom biti drugačije. Vjerojatno nesvjesno, ali P.R. Ivice Puljka gospodin Galešić otkrio je da je on povezao gradonačelnika sa Đerek što ukazuje na to da ona nije dovedena da uvodi red, kako to voli umišljati, nego je dovedena zbog dojma da je borac za uvođenje reda", smatra HGS-ovac.  

Kerumov vijećnik procjenjuje i da je Đerek bila tu isključivo zbog P.R.- a bračnog para Puljak za parlamentarne izbore. Dok je gazila političke nepodobne i socijalne slučajeve Puljku nije smetao njen način komunikacije i što nastupa na svoju ruku jer je od toga imao korist, kaže Stanišić.

"Davao joj je javnu podršku za to i tada mu nije smetalo da je službenica prisutnija u medijima nego on sam. Ali kada se takla u kadrovski stan svog nadređenog, postala je i ‘socijalno neosjetljiva‘ i teret gradonačelniku. Rekla je ono što mi svi već znamo, da se red uvodi selektivno i da zamjenik Ivošević sudjeluje u pisanju pravilnika za vlastitog oca. Zamislite da je to napravio, na primjer, Nino Vela? Kakva bi bila reakcija javnosti? 

image
Vojko Basic/Cropix

Stanišić se pita i gdje je, uslijed ove napete situacije, nestao Puljkov zamjenik?

"Čovjek koji komentira sve, od kakvoće mora do igre Hajduka ili nema baš ništa reći na ovu temu ili je svjestan da bračni par Puljak ubrzano tone i da je vrijeme da se šutnjom distancira od njih što samo po sebi nije koretno. Očito je počelo prestrojavanje sada kada je postali očito da su Puljci pročitani i prezreni od građana Splita", zaključuje vijećnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:53