StoryEditor
SplitNAJVEĆI GUBITNICI

Deprimirajući podaci splitske Porezne uprave: turistički promet zbog korone pao 98 posto! Lani je promet u travnju bio 160 milijuna, ove godine - tri!

8. lipnja 2020. - 09:34
Prijevoznici zbog teške situacije i nedostatka posla svako malo prosvjeduju Paun Paunović/HANZA MEDIA

Pandemija koronavirusa stavila je 19. ožujka ključ u bravu svim djelatnostima i obrtnicima, osim onih nužnih za normalno funkcioniranje života, poput trgovina prehrane, benzinskih crpki, ljekarni i sličnih.
No, koliko smo zapravo potrošili te koje su djelatnosti najviše izgubile u tom razdoblju pitali smo Ivicu Kusića, čelnog čovjeka Porezne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- U prvih pet mjeseci ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je oko 4,6 milijardi kuna prometa, dok je u istom razdoblju lani ostvareno oko pet milijardi kuna što znači da je zabilježen pad od oko devet posto - objašnjava nam Kusić.
Kada analiziramo te podatke po djelatnostima, najveći gubitak u prvih pet mjeseci ostvaren je u umjetnosti, zabavi i rekreaciji gdje je u odnosu na prvih pet mjeseci lani zabilježen pad od 66 posto.

Ukupan promet pao za 31 posto

Pad prometa od preko 60 posto zabilježen je i kod administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti (64 posto) te stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (62 posto). Na razini županije u travnju je ostvaren promet od 757 milijuna kuna. Usporedbe radi, lani je u travnju ostvareno 1,1 milijardu kuna, tako da je zabilježen pad od oko 31 posto.

Kada promatramo djelatnosti, najveći pad u travnju ove godine u odnosu na lani je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Lani je promet u travnju iznosio oko 159,9 milijuna kuna, a ove godine 3,2 milijuna kuna što je pad od oko 98 posto! Veliki pad u odnosu na lani je i kod obrazovanja gdje je u travnju 2019. godine ostvareno 2,7 milijuna kuna, a u 2020. godini 116.023 kune, odnosno 96 posto manje.

Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti lani su ostvarile promet od oko 31 milijun kuna, a ove godine 1,5 milijuna kuna. Umjetnost, zabava i rekreacija bilježe pad od oko 90 posto, a ostale uslužne djelatnosti oko 87 posto. Djelatnostima prijevoza i skladištenja u travnju ove godine u odnosu na lani, promet je pao za oko 77 posto, a u građevinarstvu za oko 49 posto.
Na razini županije u mjesecu svibnju, najveći gubitak prometa u odnosu na isti mjesec lani, zabilježen je kod administrativne i uslužne djelatnosti. Lani je u svibnju ostvareno 43,8 milijuna kuna, a ove godine 4,3 milijuna kuna što je pad od oko 91 posto.

Nakon toga slijede djelatnosti umjetnosti, zabavi i rekreacije gdje pad prometa iznosi oko 85 posto. Prošle godine su u svibnju ostvarili oko 5 milijuna kuna, a ove godine malo više od 750 tisuća kuna.
Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane lani su u svibnju uprihodile 268,8 milijuna kuna, a ove godine u istom mjesecu 45 milijuna kuna što je pad od 83 posto.

Svibanj ipak bolji

Djelatnosti prijevoza i skladištenja ove godine u svibnju u odnosu na isti mjesec lani, bilježe pad od oko 78 posto. Odnosno lani su u tom mjesecu ostvarili prihode od 41 milijun kuna, a sada 9 milijuna kuna.

- Podaci za svibanj nam pokazuju kako se razina potrošnje odnosno ostvarenog prometa pomalo diže nakon ukidanja restriktivnih mjera vezanih za suzbijanje pandemije koronavirusom. U kumulativnom prikazu od siječnja do svibnja, dobre rezultate možemo vezati uz vrlo dobra prva tri mjeseca 2020. godine. Nije zahvalno davati prognoze ovih dana, ali naravno, s potpunim popuštanjem mjera rast će i ostvareni promet po svim djelatnostima - zaključuje Kusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 20:16