StoryEditor
Splitverbalna paljba

Davor Matijević (SDP) optužio HDZ da Žnjan i dalje sliči na prašnjavu pustopoljinu, odgovorio mu Domagoj Maroević: Bit ćemo ponosni kad bude gotovo

Piše PSD
25. siječnja 2021. - 16:42

- Žnjan i dalje sliči na prašnjavu pustopoljinu nekoliko mjeseci prije kraja mandata HDZ-ove gradske vlasti, bez obzira na ranija obećanja i grandiozne najave - poruka je tajnika splitskog SDP-a Davora Matijevića nakon objave da je Vlada RH donijela odluku o skorom početku prikupljanja ponuda za koncesiju na Žnjanskom platou.

- Obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru tek je sad donijela Vlada RH, iako je to bilo najavljeno iz Grada Splita još za siječanj prošle godine. Toliko o HDZ-ovoj tzv. vertikali vlasti i ugledu koji sadašnja garnitura iz Banovine ima u Banskim dvorima.

Umjesto da Grad Split zatraži da konačno preuzme upravljanje pomorskim dobrom na svom području, gradska se vlast i dalje uzda u milost Županije i države. Sporo postupanje države zakompliciralo je ionako kompliciranu situaciju na Žnjanu mogućim pokretanjem upravnog spora, zbog toga što se Županija u međuvremenu zaplela u predradnjama postupka za dodjelu koncesije za jedan dio Žnjana na zahtjev jednog poduzetnika - kaže Matijević.

image
Davor Matijević
Nikola Vilić/Cropix

Više od svega, kaže, brine to što u aktualnom postupku davanja koncesije nije jasno na koji način će se osigurati izgradnja nekomercijalnih sadržaja i posebno izvedba zelenih površina na Žnjanu, s obzirom na vrlo široko definiranu faznu izgradnju.

- Dobro je da ova gradska vlast broji posljednje dane, s obzirom na to da bi provedba ugovora o koncesiji ukoliko Grad Split postane koncesionar, s obzirom na loša i traljava iskustva s tržnicama, bila iznimno riskantna sa sadašnjom ekipom u Banovini. Naime, koncesionar ima mogućnost sklapati ugovore o obavljanju sporednih djelatnosti - ugostiteljsko - trgovačke i sportsko - rekreacijske djelatnosti s trećim osobama, ali i prijenosa cijele koncesije na treću osobu. Najgore rješenje bilo bi da se izgrade isključivo ugostiteljski objekti, a da javni prostor ostane gotovo isti kakav je sad.

Na žalost, Žnjan se još uvijek koristi po sistemu "ošini po prašini" a poduzete radnje ne ukazuju na skori pomak nabolje, ako se bude radilo kao do sada - poručio je Matijević.

Njegovo mišljenje, očekivano, ne dijeli potpredsjednik gradskog ogranka HDZ-a Domagoj Maroević.

- Istina je, kako g. Matijević kaže, da Žnjan i danas sliči na prašnjavu pustopoljinu. Istina je također i kako smo ga kao takvog i zatekli 2017. godine nakon mandata Ive Baldasara. Nulta pozicija gradske vlasti 2017. bila je STOP privatnim interesima i bezakonju koje je vladalo na Žnjanskom platou - poručio je splitski HDZ-ovac.

Dodaje da se u mandatu HDZ nije vodio time da projekt Žnjan riješi do kraja tekućeg mandata, nego samo interesima grada Splita i njegovih građana.

- Deložirali su se i uklonili bespravno izgrađeni objekti na pomorskom dobru te se time pokazala volja za beskompromisnom borbom protiv korupcije. Pokrenuo se arhitektonski natječaj, uključilo Društvo arhitekata čiji su članovi vodili postupak odabira, po struci, najkvalitetnijeg rješenja uređenja Žnjana pa do samog postupka ishođenja lokacijske dozvole i raspisivanja obavijesti o namjeri davanja koncesije.

Namjera i želja Grada je da Žnjanskim platoom u budućnosti upravlja gradska tvrtka na dobrobit i u interesu svih građana. Upravo tim postupcima pokazali smo da vodimo računa o interesu svih građana Splita i njegovih gostiju, a ne o skupljanju jeftinih političkih poena i izbornom kalendaru.

Razvidno je kako projekt neće biti dovršen do izbora, ali kada bude, bit ćemo ponosni na sve ono što smo napravili u ovom mandatu kako bi isti realizirali. Ovim postupcima gradska vlast je pokazala da ima potrebnu građansku hrabrost koja je prethodnih godina i mandata manjkala kod većine političkih aktera ovoga grada - poručio je Maroević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 00:08