StoryEditorOCM
Splitpa šta je ovo?!

Teška blamaža. Puljak dignuo plaće radnicima Čistoće, a sad im je firma u minusu. SDP-ovac otkrio frapantne podatke

Piše Tanja Gattin
19. listopada 2023. - 13:26
Travanjski štrajk radnika Čistoće za njihove je džepove super prošao. Ovo su s njima snimljeni gradonačelnik Ivica Puljak, Ivica Karoglan direktor Čistoće i dogradonačelnik Bojan IvoševićDuje Klarić/Cropix

Direktor Ivica Karoglan je izvijestio Nadzorni odbor da prvi put u povijesti Čistoća Split posluje u minusu za prvih šest mjeseci u 2023., iako je dva puta podizala cijene građanima - kazao je Davor Matijević (SDP) na 22. sjednici Gradskog vijeća i pitao gradonačelnika kako to komentira, te otkrio ogromne propuste u radu te gradske tvrtke.

- Čistoća ove godine puno ulaže u odvajanje i oporabu otpada. Rezultati su bolji nego ikad prije. To ima svoju cijenu. Za svaku tonu koji se odvoji, a plastika je, plaćamo 209 eura. Znači, što više odvajamo plastike to je skuplje za građane Splita. Pored toga se ulagalo u polupodzemne kontejnere, kamione, nove ljude koje je trebalo zaposliti da bi se grad bolje čistio - kazao je gradonačelnik Puljak i dodao kako je ovo ljeto 20-30 posto djelatnika Čistoće bio na bolovanju, zbog čega je trebalo zaposliti nove radnike da se grad može čistiti na vrijeme.

- Isto tako su podignute plaće radnicima. To je sve bilo u dogovoru sa Skupštinom. Svim gradskim firmama, kao Prometu, na kraju godine nadoknadimo sve što nisu uspjeli uprihoditi od građana. Ovakav model s ovakvim cijenama ne može isposlovati sve i neodrživ je. To znači da su cijene za odvoz otpada u Splitu najniže u Hrvatskoj, što znači da će trebati korigirati te cijene u budućnosti, ali za vrlo mali iznos, manje od jednog eura po građaninu mjesečno - kazao je Ivica Puljak i dodao da ulaganje u razvijanje sustava za gospodarenje otpadom ima svoju cijenu, a koji u konačnici nema nitko drugi platiti nego građani.

Puljak: Malo se plaća za odvoz...

Dodao je da građani Splita plaćaju jako mali iznos za odvoz otpada i da je to zato što imamo Karepovac.

- Jednog dana kada Karepovac više ne bude u funkciji, to će se značajno promijeniti i reflektiriat u povećanoj cijeni za odvoz otpada građanima - rekao je gradonačelnik Puljak.

Matijević je na rečeno istaknuo da postoje podaci koje gradonačelnik nije rekao:

- Čistoća se dva puta nije prijavila na javni natječaj jednog od najvećih kupaca - Jadrolinije. Naime, na redovnom tenderu te pozivu za prikupljanje otpada s brodova i katamarana Jadrolinije, Čistoće

ase nije javila, da bi na zahtjev Čistoće, Jadrolinija ponovila natječaj na koji se ponovo Čistoća nije javila.

image
Nikola Vilic/Cropix

- Imamo i probleme jer se dovoz zemlje na Karepovac već godinu dana ne naplaćuje nekim tvrtkama.

- Također, za vrijeme mandata Karoglana, Čistoća je prvi put izgubila koncesiju za odvoz otpada iz gradske luke, u kojoj je do sada poslovala kao monopolist, jer se zaboravila prijaviti za dobivanje koncesije - kazao je Matijević.

Istaknuo je kako vjeruje da su to pravi razlozi zašto Čistoća posluje s gubitkom.

- Vjerujem da niste imali ove podatke stoga ću vam ih poslati pisanim putem pa ćemo to moći prokomentirati na idućoj sjednici - zaključio je Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:32