StoryEditorOCM
Splitdan odluke

Danas se bira prvi čovjek splitskog HDZ-a: doznajemo kakvi su se sukobi s ‘potrošenim vođama‘ vodili unutar stranke te zašto je Nenad Periš odustao od kandidature

Piše SD, I. Marković
11. prosinca 2022. - 12:09

Nakon što je Vice Mihanović sredinom srpnja dao ostavku na mjesto prvog čovjeka splitskog HDZ-a ta je gradska organizacija bila bez pravog vodstva. Povjerenik im je doduše određen, no nismo se baš “naslušali”, a ni “nagledali” Tomislava Goje. Nekad prva stranka kao da je utihnula, čak im ni vijećnici u gradskom parlamentu nisu dolazili do izražaja.

Danas se, rekli bi neki napokon, održavaju unutarstranački izbori za predsjednika Gradske organizacije. Četiri su kandidata za to mjesto, redom Jakša Balov, Andrija Čaljkušić, Enzo Kovačević i Tomislav Šuta. Svi su se članovima predstavili kroz tim, uz njih su naime i kandati za potpredsjednike GO-a.

Nakon pobjede Ivice Puljka i raspuštanja splitskog HDZ-a prilikom raspisivanja unutarstranačkih izbora prepoznati su problemi u kadroviranju i vođenju stranke na razini grada. Sjetit ćete se kako je na tim izborima najveća stranka kao svojeg kandidata istaknula dr. Zorana Đogaša, koji uopće nije njihov član.

Premda je ovo predizborno razdoblje prošlo u miru, doznajemo, kako su se ipak sudarale strane i struje. Jedno je dakle bilo prema vani, a drugo pak prema unutra. Neki “stari” lideri, kazuju nam HDZ-ovci, ne žele pustiti uzde, jer bi tako izgubili utjecaj.

Njih se naziva “potrošenim vođama”, jer je potreba za novim smjerom iznjedrila neke nove ljude, neopterećenih bivšim vremenima. A bivša vremena su dobrano označena sukobima unutar stranke na državnom nivou, kada su se stvarale grupe koje su podržavale sadašnjeg premijera Andreja Plenkovića i oni koji su zauzeli stranu bivšeg ministra vanjskih poslova Mira Kovača.

Kako bilo, povodom obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana - svi su se splitski kandidati našli na okupu.

image
HDZ Split

Današnji izbori  proći će bez Nenada Periša, dugogodišnjeg člana HDZ-a za kojeg se u javnosti vjerovalo kako će biti jedan od glavnih kandidata za mjesto prvog čovjeka splitskog HDZ-a.

– Razmišljao sam o svemu i moram istaknuti kako sam nakon razgovora sa svojom obitelji zaključio kako u ovom trenutku nikako ne bi bilo prihvatljivo, ni za mene, a ni za moju obitelj, da se kandidiram za predsjednika GO HDZ-a. Kada čovjek prihvati jednu takvu funkciju on mora biti u potpunosti njoj i posvećen.

U ovom trenutku moga života ja nisam spreman za tu funkciju, jer su još uvijek “otvorene rane” svega onoga što smo u proteklih godinu dana, moja obitelj i ja proživljavali. Još uvijek je za obnašanje jedne takve važne funkcije prerano. Mojoj obitelji i meni potreban je mir – kazuje Periš.

Uvjeren je kako će HDZ u Splitu ponovno biti na vlasti, ali da bi se to postiglo moraju se stvoriti neki preduvjeti.

– Smatram da HDZ predvođen Andrejem Plenkovićem ide u dobrom smjeru, što pokazuju i posljednji uspjesi, kao što je uvođenje eura ili ulazak RH u Schengen. Sve se to dogodilo u mandatu ove Vlade, ne umanjujući i zasluge nekih prijašnjih. Dodajmo tomu i brigu za stanovništvo, u ovim pandemijskim i kriznim vremenima za očuvanje standarda u RH, kao što je briga za kontrolu cijena energenata i biranih namirnica.

Kada je HDZ u Splitu u pitanju, mišljenja sam da se moraju učlaniti nova lica, mladi ljudi, koji će donijeti novu snagu i koji će od građana Splita biti prepoznati kao istinski “borci” za ovaj naš grad. Takvim ljudima treba otvoriti vrata i priznati da je HDZ na gradskoj razini, nažalost, dva puta izgubio, jer su nam birači, svojim izborom rekli “Niste bili dobri”. I to treba promijeniti, jer je ipak najvažnije mišljenje onih koji biraju, kao što je i najvažnije zadobiti njihovo povjerenje – zaključio je Nenad Periš. 

image
Damjan Tadić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 17:23