SplitLIPO IH JE ČUT

Dan nakon tragedije ispred 'Slobodne', Grad najavljuje da će uvesti kamere na raskrižjima i implementirati inteligentne sustave u prometu. Doduše, tek naručuje studiju...

Piše Gordan Zubčić

Slučajno ili ne, ali dan nakon još jedne tragedije na splitskim cestama, Grad Split se oglasio priopćenjem kako će na gradska raskrižja uvesti inteligentne sustave i videonadzor.

Mladi Splićanin koji je sinoć stradao na nogostupu bori se za život, smrtno je stradala 70-godišnja žena; Policija još pokušava rasvijetliti detalje stravične nesreće, ključni detalj i dalje nije jasan...

Gradska uprava ugovorila je s Fakultetom prometnih znanosti iz Zagreba izradu idejne studije uvođenja inteligentnih transportnih sustava (ITS) koji će prijaviti na poziv namijenjen za financiranje projekata Urbane aglomeracije Split, financiranih iz ITU mehanizma.

Za taj program Grad trenutno ima na raspolaganju oko 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava. ITS podrazumijeva informatizaciju svih prometnih raskrižja u Splitu, te aktivno i pametno upravljanje prometnim tokovima u cilju smanjenja prometnih gužvi, a sve kroz kompletnu automatizaciju i brojnu dodatnu prometnu signalizaciju.

- Najvažniji element navedenog rješenja je videonadzor svih ključnih raskrižja, što će značajno pridonijeti sigurnosti u prometu zbog mogućnosti korištenja kamera radi kažnjavanja prekršitelja.

Planirano je i uvođenje gradskog prometnog nadzornog centra, koji će u budućnosti biti smješten na Dračevcu, ali će kroz aktivnu 24-satnu pokrivenost cijelog Splita imati mogućnost signaliziranja i reakcija na brojne probleme u prometu, na prekršitelje, kao i na uvođenje posebne prednosti za javni gradski prijevoz ili hitne službe - tvrde iz Banovine.

U izradu idejnog rješenja ITS-a uključene su i gradske službe i tvrtke koje se bave prometom. Uvođenje spomenutog sustava jedan je od najznačajnijih strateških projekata Grada, koji će ostvariti kroz ITU urbanu aglomeraciju, poručuju iz lokalne uprave. 

#POGINULA PJEšAKINJA#SMRT U PROMETU#RASKRIžJE KOD KROMA