StoryEditor
SplitPrvi Kanađanin, drugi Slavonac

Crvenilo i usklici na "ljutom" natjecanju u Splitu: Papričice su zakon!

Piše PSD.
19. prosinca 2015. - 00:09
Ostavi to, ne pij vodu, samo će ti biti još gore! - viče domaćin otimajući mi jedini spas iz ruke. Ljuta eksplozija u ustima postalo je nepodnošljiva već pola sekunde nakon što sam progutala samo jednu polovinu kikirikija natopljenog u super ljutom umaku od paprike.

Od prijave na natjecanju u jedenju ljutih paprika tako sam, nasreću, na vrijeme odustala, no desetoricu hrabrih ni paprene grickalice nisu omele u naumu da postanu prvaci u neobičnom okršaju izdržljivosti koje je u petak navečer održano na terasi bara i restorana Libar, u samom centru Splita, svega nekoliko koraka udaljenog od Sv. Frane.

Ni hladan zrak, ni litre pića, kao ni kombinacija najdomišljatijih beštimji i čudnih grimasi nisu pomogle natjecateljima u savladavanju zahtjevnog zadatka, čišćenju pjata s ekstra ljutom hranom.

- Pravila ove ljute manifestacije su jasna. Večera mora trajati minimalno deset minuta, paprike se ne smiju samo progutati, već fino i uglađeno, kako dolikuje gospodi, sa stilom prožvakati. Poštovat ćemo dakle bon-ton, a tko preživi ujutro će se, budite sigurni, kajati - kazao je uoči samog natjecanja Branko Bočina, organizator natjecanja i vlasnik OPG-a koje se bavi uzgojom ljutih paprika.

Imaju ih, kaže Branko, desetak vrsta na više od tri i pol tisuće stabala. Sve su stopostotno kaštelanske, a želja za savladavanjem nemogućeg potaknula ga je na stvaranje brenda "Juta spiza", ali i organiziranje neobičnih natjecanja.

- Realno, večerašnji zadatak jest nemoguć, ali avanturista uvijek ima! Tako su se odazvali Splićani, jedan Slavonac, ali i Amerikanac i Kanađanin koji su me kontaktirali preko fejsa. Ne znam na što su spremni, ali igraju po mojim pravilima. Dakle, nema kao u Americi samo trpanja hrane - poručio je Branko servirajući natjecateljima pet super ljutih paprika i jedan cayenne kao sredstvo eliminacije onih koji su možda ipak pogriješili prijavljujući se na ovo natjecanje.

Crvenilo i nerazumljivi usklici već su dobrano zahvatili natjecatelje kada nam je zaljubljenik u ljuto pojasnio što razlikuje namirnice na tanjuru.

- Postoje stupnjevi, odnosno Scovile Heat Units, mjerna jedinica koja opisuje ljutinu. I dok je početnom cayennu potrebno 50 tisuća litara vode da bi se izgubio okus, kod posljednje paprike, caroline reaper, koja slovi za najljuću na svijetu, potrebno je barem dva i pol milijuna litara vode da se žestina uopće ne osjeti - priča organizator, dok se publika već naveliko uključila u sami događaj.

Savjeti i komentari pljuštali su sa svih strana, a jedan od boljih svakako je bio onaj kako se klin klinom izbija.

- Budi muško! Zatraži nešto žestoko, rakiju ili tekilu, samo ćeš tako moći naprijed - savjet je koji su natjecatelji pokušali prihvatiti, no pred tanjurom bile su samo dvije opcije. Čaša s vinom ili mlijekom. Vino, kako je pokazala večerašnja praksa, samo je pogoršavalo stvar raznoseći ljuto ulje po ustima i grlu. Mlijeko bi donekle pomoglo, no to je automatski značilo diskvalifikaciju.

- Teško je to objašnjivo, ne odustaju jer im se nakon početnog šoka luči adrenalin, koji potiče ponovnu želju za izazovom, no ne bi im bio u koži sutra ujutro - iskreno će mladi entuzijast napominjući kako su ljute paprike, u umjernim količinama, ipak izvor zdravlja!

- Nema debljanja, čira, ni raka na želucu. Čisti probavu, prirodni su izvor vitamina c, ma ljute paprike su zakon! - zaključuje sugovornik.

Prvi Kanađanin, drugi Slavonac

Svi natjecatelji na poklon su dobili specijalnu seriju FURIJE, najljućih papričica na svijetu, a Kenneth Lapenotierp, student medicine rodom iz Kanade, kući je otišao s prvim mjestom i 800 kuna nagrade. Drugo mjesto zauzeo je žestoki natjecatelj Marko Jurinak, Slavonac koji živi na Braču.

Tihana Marović
Foto: Jakov Prkić / EPH
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 07:48