StoryEditor
SplitOd kolijevke do Hajduka

Crno bijeli svijet Stanka Karamana, splitskog majstora fotografije: pogledajte mlađahnog Olivera, Mišu bez brkova, Matu Parlova u mudantama...

Piše Saša Ljubičić
14. listopada 2018. - 20:57

Stanku Karamanu pošlo je za rukom nemoguće – uspio je pola stoljeća Dalmacije "spremiti" između korica.

Nije pretjerano reći: u monumentalnoj monografiji "Od kolijevke do Hajduka", umirovljeni fotoreporter "Slobodne" i nekadašnji sportski izvjestitelj dopisništva Vjesnika u Splitu, zabilježio je sve spomena vrijedno: najveće face, najveće događaje, obišao ama baš sva obalna mjesta i gradove, Zagoru i otoke, zavirio pod svaki kamen, svjedočio tranziciji zavičaja koji je živio od mriže i motike u turističku meku.

Prošetao nas je objektivom i perom od loze i maslina do zimmer freia, pa ratnih i prvih poratnih godina - natrag, u rikverc, jer se od furešta (još) nije dalo živjeti.

Pa, onda svi ti splitski festivali na kojima je Karaman vrebao zvijezde i zvjezdice u usponu i na zalasku karijere. Mlađahni Oliver s onim svojim naočalama s "debelim lentama" u vrijeme kad je otpjevao "Galeba", Mišo Kovač i Zdenko Runjić bez svojih prepoznatljivih brkova, boem Toma Bebić - duša Dalmacije; dok "pjeva" u stari gramofon, Mate Parlov u mudantama, na vaganju pred odlučujući meč, Tina Turner na Gripama..., sve su to portreti oko kojih će se sigurno tiskati na izložbama koje će Karaman organizirati u razdoblju što je pred nama.

Mlađi će vidjeti kakvu je modu i frizuru furao legendarni Đorđe Peruzović, i kako je na početku karijere izgledala Severina. Nostalgičari će doći na svoje kad ugledaju barba Luku Kaliternu, Malog Napoleona - Tomislava Ivića, zabrađenog Iku Buljana, jednu od najvećih nogometnih ikona Hajduka i Hamburga svih vremena, šansonijera Arsena Dedića dok zavodi vrckave kandidatkinje na nekom izboru ljepote na moru.

Na krovu Europe

Svoju publiku šjor Stanko je već testirao u Fotoklubu "Split" u Marmontovoj ulici. Odjeci viđenog su sjajni, a pozivi za nove smotre crno - bijele fotografije se redaju. Fotografirao je danas umirovljeni fotoreporter i važne političke događaje, zabilježio kako se rađalo višestranačje, ali i vrijeme kad se Hrvatska srcem branila od agresora.

Ima tu i ratnika, i prognanika, i nezaboravnih novinara, poput pokojnog Predraga Lucića, koji su obilazili bojišta u ta huda vremena, pišući sjajne reportaže i svjedočeći istinu.

Naravno, kao čovjeku koji se i u privatnom životu dugo bavio sportom, glavne su mu profesionalne preokupacije vezane uz "balun"; nogometni i košarkaški. Kamerom i perom stari nas lisac vodi kroz najbolje godine Hajduka. Posebno je dobro zabilježio uspjehe zlatne Ivićeve generacije; a onda i Jugoplastike, one Maljkovićeve, Tonijeve, Rađine..., koja se slavodobitno tri puta uspela na krov Europe.

Čim se monografija "Od kolijevke do Hajduka" zaljuljala u medijskoj zipki, čim su o njoj "pritisnuta" prva slova, i to još dok su primjerci klizili s tiskarskog stroja, bilo je jasno da je napravljen velik i vrlo temeljit posao. Projekt je toliko opsežan kao da iza njega stoji institucija, državni arhiv, a ne samo autor koji je ujedno i nakladnik.

Libar s kantunala

Tiskara "Dalmacija papir", s obzirom na to da se radi isključivo o crno-bijelim slikama koje zahtijevaju posebnu pozornost kad je u pitanju nijansiranje, tonovi, odnos svjetla i tame, obavila je, zadovoljno će Karaman, vrhunski posao.

Predstavljanje monografije koja se klanja vječnosti Dalmacije i njezinih simbola – Hajduka, Smoje, Pjace i Rive – bit će organizirano diljem Hrvatske, a možda i u dijaspori, jer Karaman je na Facebooku okupio na tisuće vjernih poklonika koji se od prvih objavljenih "slika" na internetu upisuju na listu onih koji je žele imati na kantunalu, baš kao što su nekad u Dalmaciji pokraj uzglavlja držali Kačićevu "pismaricu".

Promocija monografije održat će se u ponedjeljak, 15. listopada, u palači Milesi na Marulićevu trgu (Voćnom trgu), s početkom u 18 sati. Dobrodošli!

#SPLIT#STANKO KARAMAN#OD KOLIJEVKE DO HJADUKA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 19:01