StoryEditorOCM
SplitKARCINOM NA PLUĆIMA GRADA

Članovi udruga: Borovi se suše jer se na Marjanu ne radi 46 godina

7. studenog 2016. - 16:39
prosvjed_slobodna5-071116

Vodstvo Društva "Marjan" u ponedjeljak je upozorilo na alarmantno stanje zbog ubrzanog sušenja borova u park-šumi, te na loše upravljanje i nebrigu gradskih vlasti, a iznijeli su i svoj stav o tematskim tekstovima u "Slobodnoj", pa su susret s novinarima održali ispred zgrade našeg lista.

Prema njihovim riječima, ubrzano sušenje i propadanja stabala posljedica je "neprovođenja triju programa gospodarenja park-šumom tijekom proteklih 46 godina", na što su više puta upozoravali gradonačelnika Ivu Baldasara i gradske službe još 2013. i 2014. prije podnošenja ostavki u Upravnom vijeću Javne ustanove za upravljanje Marjanom.

- Svaki naredni program gospodarenja od 1971. navodi da se ono predviđeno u prethodnom nije provelo, pa nije ni čudo da je šuma u svojoj biološkoj zrelosti postaje meta nametnika i raznih bolesti. Problem je što se nije napravila obnova i transformacija u mješovitu šumu gdje bi bilo 40 posto alepskog bora, 15 posto brucijskog i slično, jer tada ne bismo imali situaciju koju imamo danas - kazao je Srđan Marinić, predsjednik Društva, i zatražio hitnu reviziju Programa gospodarenja park-šumom i stručne ljude koji će ga provoditi, te radikalnu promjenu odnosa Banovine prema plućima grada.

Na zaključke Procjene stanja šuma na Marjanu, izrađenog u okviru EU-ova projekta "Odgovorno za prirodu", koji je proveo nezavisni sudski vještak, poziva se Gabrijela Medunić Orlić, izvršna direktorica Udruge "Sunce".

- Iz zaključaka je vidljivo da se Marjanom posljednjih 46 godina nije gospodarilo u skladu s pravilima struke. Terenski očevid je pokazao da je stanje alarmantno i da hitno treba krenuti u biološku obnovu - istaknula je Medunić Orlić i zatražila hitno uključivanje stručnih i nadležnih institucija, te je naglasila da je bor najprihvatljivija biljka u urbanoj sredini jer stvara najviše kisika u odnosu na svoju površinu.

Našem listu zamjerili su način izvještavanja o marjanskim aktualnostima, uzimajući za primjer naslov kojim se navodi da je 78 posto Splićana protiv bora na Marjanu prema podacima temeljenim na on-line anketi gdje je sudjelovalo nešto više od 2000 građana, što smatraju "irelevantnim uzorkom". Članica Upravnog odbora Društva "Marjan" Duška Boban rekla je da se "pokušava uvjeriti javnost da postoji biološki uzročnik tog sušenja, kao i da je bor sam po sebi jedna od najvećih marjanskih štetočina, te abolirati sve one odgovorne za dugogodišnje loše upravljanje šumom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 20:37