StoryEditor
Splitnapuknuta dvokatnica

Cirkus u palači: zgrada je opasna za prolaznike i za stanare koji su u njoj - bespravno. Izdan je nalog za rušenje, ali ga državna tvrtka ignorira

25. siječnja 2020. - 13:45
Zgrada je jedan od rijetkih preostalih primjera tradicijske gradnje iz vremena prije nego što su jezgru i Palaču preobrazile apartmanizacijaSaša Burić/Hanza media

Kuću u Bulićevoj 6 treba sanirati ili srušiti, jer je postala opasna za korisnike i prolaznike - “presudili” su tako građevinski inspektori.

Riječ je o kamenom objektu u Dioklecijanovoj palači koji se nalazi istočno od Katedrale, nasuprot kasnoantičkog mozaika. U vlasništvu je Republike Hrvatske, a upravitelj je tvrtka “Državne nekretnine”. Zgrada je jedan od rijetkih preostalih primjera tradicijske gradnje iz vremena prije nego što su jezgru i Palaču preobrazile apartmanizacija i “ušminkana” restauracija.

No, inspekcijskim pregledom iz lipnja prošle godine, obavljenim upravo na zahtjev “Državnih nekretnina”, utvrđeno je da je zgrada u Bulićevoj 6 teško oštećena i čak opasna za život. U posjedu smo rješenja splitske Građevinske inspekcije od 3. srpnja 2019. u kojemu se navodi da je došlo do odvajanja glavnih nosivih zidova na sjevernoj i južnoj fasadi, puknuća zapadnog fasadnog nosivog zida na više mjesta, te do zakretanja, odnosno oštećenja zapadne strehe i pokrova.

- Međukatne konstrukcije su dotrajale, dijelom ojačane i poduprte, a nosivi zidovi od kamena i cigle zidani su protivno pravilima struke - napomenuli su inspektori, uz poraznu ocjenu da je “zgrada kao takva opasna za korištenje - prijeti urušavanjem, zbog čega postoji opasnost za život njezinih korisnika i prolaznika koji se kreću javnim površinama oko nje”.

Rok je odavno probijen

Državni inspektorat je naredio vlasniku, a to je, ponavljamo, Republika Hrvatska, i to zastupana po državnoj tvrtki “Državne nekretnine” u svojstvu upravitelja objekta, da u roku od 90 dana od zaprimanja rješenja izradi konzervatorski elaborat i glavni projekt otklanjanja oštećenja zgrade. Po tom projektu trebaju ishoditi potvrdu glavnog projekta od strane konzervatora i otkloniti oštećenja po pravilima struke pazeći da se ne ugrozi stabilnost okolnih objekata.

Inspektori su, dakle, u srpnju zabranili korištenje nekretnina u Bulićevoj 6, ali i na gradskoj površini oko nje, te su naložili da se zgrada označi kao opasna i zahtijevali su poduzimanje hitnih mjera za otklanjanje opasnosti u roku tri dana od zaprimanja rješenja.

image
Saša Burić/Hanza media

Ako “Državne nekretnine” ne otklone oštećenja u zadanom roku, naloženo im je da nakon osam dana od isteka roka sruše kuću, uz suglasnost konzervatora, a ako nacionalna tvrtka tako ne postupi, zgradu će se ukloniti o njezinu trošku. Međutim, “Državne nekretnine” od srpnja do danas nisu izradile projekt za spašavanje nekretnine u Bulićevoj 6, a nisu ni pristupile njezinu rušenju.
Inspektori su ustanovili i da se u zgradi proglašenoj opasnom za život nalaze tri stana. Jedan je prazan, a preostala dva, koja su također u državnom vlasništvu, koriste se bez pravne osnove. U prizemlju se nalazi poslovni prostor površine 63 četvorna metra koji koristi tvrtka “Bašić set”, u čijem je vlasništvu kavana-pizzerija “Duje”, a štekat drže na nedalekoj Poljani kraljice Jelene.

Na zgradu u Bulićevoj stavljene su oznake koje upozoravaju na opasnost od urušavanja zida i dijelova fasade. To je jedina od propisanih mjera zaštite koja je ispoštivana. Prošlo je više od pola godine otkad su inspektori naložili da se kamena dvokatnica spasi ili sruši kako više ne bi bila “opasna za život korisnika i prolaznika”.

Upravitelj: Projekt u izradi

Iz “Državnih nekretnina” nas uvjeravaju kako se oni ponašaju odgovorno, a da se korisnik ugostiteljskog prostora u prizemlju sporne zgrade nalazi bez ugovora.

- Tvrtka “Državne nekretnine” je u okviru zakonskih mogućnosti poduzela sve potrebne radnje za otklanjanje problema na nekretnini na adresi Bulićeva 6, kako prema vlasniku, tako i prema korisniku koji je bespravan. Korisnici u zgradi obaviješteni su o stanju objekta, što je propisno i označeno na pročeljima.

image
Saša Burić/Hanza media

Nekretnina je zaštićeno kulturno dobro te je pri provedbi rješenja Građevinske inspekcije potreban poseban tretman zgrade i zahtijeva određeno razdoblje za dobivanje svih nužnih suglasnosti i odobrenja. U skladu sa suglasnostima i smjernicama nadležnih tijela, izrađuje se projekt koji će podrazumijevati rješavanje stanja nekretnine u Bulićevoj 6 - navodi se u odgovoru državne tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 12:27