StoryEditor
Splitprocvat tržišta

Cijene nekretnina u Dalmaciji lete u nebo: centar Splita kao Berlin, Beč ili München!

27. prosinca 2017. - 22:49

Godina na izmaku na hrvatskom tržištu nekretnina protekla je u znaku povećanja cijena u prosjeku za deset posto.

Procjena je da će promet u odnosu na 2016. zabilježiti porast od pet posto. U 2018. se ne očekuje veći rast cijena, osim onoga u skladu s inflacijom.

Kazao nam je to Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u, naglašavajući da je najveće zanimanje iskazano za nekretnine na Jadranu, te da se može reći kako tržište nekretnina u Slavoniji više i ne postoji.

Prema riječima našeg sugovornika, više je faktora koji su pridonijeli ovogodišnjem porastu cijena, a jedan od njih svakako je akcija provedena preko APN-a, odnosno Zakon o subvencioniranju stambenih kredita osobama mlađim od 45 godina. Geopolitička situacija također je išla naruku povećanom kretanju na tržištu. Povećanje broja turista potaknulo je, naime, razmišljanja o kupnji nekretnine radi najma.

Isplativije od štednje

– Pozitivna ekonomska klima, rast BDP-a, sve to tržište prepoznaje – naglasio je Vujović, podsjećajući i na utjecaj kretanja u bankarstvu, niže kamate na stambene kredite, s jedne, i također niže kamate na štednju, s druge strane. Pokazalo se, u konačnici, da je kupnja i davanje nekretnine u najam isplativije od štednje.

Kad se govori o kupnji nekretnine radi najma, jasno je kako je u prvom planu hrvatska obala Jadrana, gdje se pojavljuju kupci iz cijele Europe.

– U odnosu na Berlin, Beč ili München, gdje se kvadrat prodaje po 5000 eura, kod nas se dobra nekretnina može kupiti i za 2500 eura po kvadratu – navodi primjer Vujović.

S obzirom na činjenicu da Dubrovnik spada u manje, ali izrazito atraktivne gradove, i ponuda je, za razliku od potražnje, mala, ponuđene nekretnine uglavnom dođu do kupca, koji je mali stan izvan centra spreman platiti i više od 3000 eura po kvadratu.

Uspoređujući cijene po gradovima na obali, Vujović iznosi mišljenje da je u Dalmaciji Šibenik još uvijek najpodcjenjeniji, bez obzira na to što ima izbrendirane hotele, uređenu plažu i niz drugih sadržaja, pa se cijena stambenog kvadrata u prosjeku kreće od 1000 do 1500 eura.

U Zadru se, primjerice, za stan od 45 kvadrata u novogradnji traži 2200 eura po kvadratu, a za garsonijeru od 17,13 kvadrata na Poluotoku 51.000 eura.

U Splitu i na njegovu širem području, navodi Jasminka Biliškov, predsjednica strukovne grupacije posrednika u prometu nekretnina pri HGK – ŽK Split, stanje na tržištu nekretnina oslikava mali broj stanova u novogradnji.

To se posebice odnosi na sam Split, u kojemu se, primjerice, u luksuznim zgradama u blizini Rive stanovi bez problema prodaju po cijeni od 5000 eura po kvadratu. Sljedeća, niža cijena u novogradnjama je između 2600 i 2800 eura po kvadratu, a kako potražnje ima, cijene ne padaju.

 

Atraktivni otoci i Makarska

– Najjeftini kvadrati u Splitu su na području Mejaša, Ravnih njiva i Brda, s iznosom od 1500 do 2000 eura za kvadrat. Po sredini su oni u centru, s cijenom od 2500 do 3500 eura za kvadrat. U Splitu su najtraženiji stanovi površine oko 50 kvadrata s cijenom od 100.000 eura. Korišteni stanovi su jeftiniji, u prosjeku cijena im iznosi 70 posto od cijene u novogradnji, a ako su derutniji, onda i 60 posto – kazuje Jasminka Biliškov, podsjećajući da su stanovi u Splitu u prosjeku skuplji od onih u Zagrebu.

Prema podacima oglasnika Crozilla.com, u studenom je, primjerice, prosječna cijena stana u Zagrebu iznosila 1737 eura po kvadratu.

Otoci, prije svih Brač i Hvar, sve su atraktivniji i za kupnju stanova u novogradnji, naravno tamo gdje ih ima u ponudi, a ima ih, primjerice, u Sutivanu, i to po cijeni od 1600 eura po kvadratu pa naviše.

Primjer porasta prodaje stanova zahvaljujući APN-u jest Makarska, odnosno Makarska rivijera.

Potvrdio nam je to Siniša Bandur, vlasnik "Siniša nekretnina", naglašavajući da je ove godine zabilježen porast prodaje stambenih nekretnina. Kupci su, dakle, mladi korisnici subvencioniranih kredita te Hrvati koji žive u inozemstvu, a tradicionalno su prisutni i kupci iz susjedne Bosne i Hercegovine. U nešto manjem broju i oni iz zemalja članica EU-a.

Na proljeće najbolje

Najtraženiji su, očekivano, apartmani s cijenom do 100.000 eura. Cijene općenito ovise o lokaciji, godini izgradnje, opremljenosti stanova. U Makarskoj su nekretnine tražene, pa je u novogradnji kvadrat 2000 eura i više, na istoku, u centru, oko i iznad Magistrale. Međutim, na lokaciji Donja luka, kvadrat u novogradnji uobičajenog standarda prodaje se po 4000 eura.

– Najbolji intenzitet prodaje za agencije jest početak proljeća – kazuje Bandur, i malo razdoblje oko Božića.
Svojedobno je, pak, vrijeme božićnih blagdana, zbog dolaska brojnih "gastarbajtera", agencijama značio puno posla, ali su ta vremena odavno prošla.

Odnos najma i prodaje
Podaci internetskog oglasnika za nekretnine "Njuškalo" s kraja prošlog tjedna mogu barem djelomično dočarati stanje ponude na hrvatskom tržištu nekretnina, na kojemu je na nacionalnoj razini na prodaju ponuđena 42.981 kuća, a u najam 960. Stanova je ponuđeno 49.460 na prodaju, a u najam 12.585. Na prodaju se nudi i 30.017 zemljišta, a u najam njih 91. Prodaju se 6033 poslovna prostora, a u najam daje njih 5790.

Podaci o prometu
Splitsko-dalmatinska županija:
5931 oglas za prodaju stanova, od toga u Splitu 3365
Dubrovačko-neretvanska županija:
226 oglasa, od toga 94 u Dubrovniku
Šibensko-kninska županija:
889 oglasa, od toga 201 u Šibeniku
Zadarska županija
2301 oglas, od toga 1509 u Zadru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 19:14