StoryEditor
SplitZagonetni ‘kusur’

Cijena ulične umjetnosti: za dva grafita na ulazu u Split dat ćemo 50 tisuća kuna, a 'writeru' iz Los Angelesa plaćamo i avionske karte

Piše Gabrijela Radanović
29. kolovoza 2018. - 14:57

- Ideja je bila na prikazati motive bliske Dalmaciji - kazao je Pero Rančić, umjetnički voditelj xSTAticJAM - Graffiti okupljanja, najavljujući dva grafita koji će se naći na zidovima na ulazu grad.

Jedan će kreirati umjetnik iz Los Angelesa Robert George Thompson, a drugi sam Rančić. Iznos koji će se iz gradske blagajne odvojiti za oslikavanje dvaju zidova je 55.200 kuna, a honorar umjetniku za jedan zid je 15.000, dok se drugom “writeru” isplaćuje iznos od 30.000 kuna. Ostatak odlazi na troškove materijala te hrane i pića.

Doznali smo to iz “Okvirne procjene troškova za 2018.” koju smo uspjeli dobiti nakon više od tjedan dana. Ne, međutim, iz Ureda Grada, na čiju smo adresu već nekoliko puta ponovili upit o troškovima “platforme” i iznosu od 250.000 kuna, koliko je Grad iz proračuna odvojio za ovogodišnju organizaciju xSTatica. No, srećom, Savjet mladih Grada Splita dobio je procjenu troškova prije nas i “bratski” nam proslijedio brojke.

Najskuplje stavke

Tako smo doznali da je za školu grafita, predviđenu za četrnaestero djece, koja je započela prije dva dana, u ponedjeljak 27. ožujka, a traje do nedjelje 1. rujna, voditeljima i predavačima Peri Rančiću i Ivanu Svaguši osiguran iznos honorara od sedam tisuća kuna za tjedan dana škole ili tisuću kuna po danu. To je ujedno i najskuplja stavka u troškovniku škole.

Cijena koja je plaćena za putovanje 16 stranih i domaćih “writera” iznosi 41.850 kuna, dok cijena “smještaja” nije upisana.

Očekivano, iznos materijala je među skupljim troškovima. Tako je za 20 samostojećih drvenih panela ili ploča za crtanje izdvojeno 25.000 kuna, a isto toliko za 2000 sprejeva, kapica i markera. Treća najskuplja stavka prikazana u troškovniku za kreativno-zabavni dio okupljanja na Turskoj kuli 8. i 9. rujna jest honorar za četiri osobe u iznosu od 17.000 kuna, a za dva DJ-a će se izdvojiti 5000 kuna.

No, činjenica je da građane taj vikend očekuje odlična manifestacija na Turskoj kuli. Cijelo to vrijeme, zainteresirani posjetitelji moći će pratiti proces nastajanja crteža i uživati u druženju uz glazbu, hranu i piće, ali i u besplatnom koncertu Vojka Vrućine i Mikri Mausa. Isti ti izvođači su, uz još neke, prije dvije godine nastupili u sklopu xSTatica održanog na školskom igralištu u Spinutu. No, iz nama nepoznatog razloga, okupljanje 2016. godine uopće se ne spominje kao dio povijesti xSTatica, bez obzira na činjenicu da je nosilo taj naziv i da je, osim “šaranja” zidova, u skate-park klubu “Urban Element” bilo organizirano i natjecanje skatera, popraćeno splitskom plesnom hip-hop scenom.

Zagonetni ‘kusur’

Kada smo voditelja projekta Peru Rančića upitali zašto u ovogodišnju manifestaciju nisu uključeni i skateri, odgovorio je:
- Trebali bi se organizirati ljudi iz Zagreba da bi se realizirao skate i bmx dio natjecanja, dakle možda i tu leži dio odgovora - zaključio je.

Ali, zato nam ove godine s velikim gradskim sredstvima stiže veći broj domaćih i inozemnih grafitera, od SAD-a do Australije preko Španjolske i Italije do Njemačke te zemalja iz regije i svih većih hrvatskih gradova. S druge strane, najskuplji putni troškovi, 14.000 kuna, plaćeni su dvojici autora iz Los Angelesa, odnosno svakome od njih avionska karta košta 7000 kuna.
Ukupni iznos svih poznatih troškova je 192.460 kuna, a za “kusur” od 57.540 tek nakon završetka okupljanja možemo doznati na što je potrošen.

Može i bez gradskog novca
Od Grada još uvijek nismo dobili odgovor na pitanje zašto nisu stupili u kontakt sa Sarom Pavić, organizatoricom festivala Freestyle On The Block, koji zadnjih pet godina, bez gradskog novca, njeguje iste subkulture kao i xSTatic. Inače, u ožujku je 'Slobodna' objavila priču o Sari, koja je ovogodišnje izdanje festivala realizirala iz Dublina, gdje je 'pobjegla' u potrazi za poslom.

#SPLIT#GRAFITI#XSTATICJAM

Izdvojeno

04. lipanj 2020 14:36