StoryEditorOCM
SplitSVE SU REKLI

Ćakula u vožnji s dva taksista: ‘Nema turista, Split je poluprazan, nije istina da smo puni. A evo i koliko zaradimo‘

Piše SPLIT SD
11. srpnja 2023. - 17:44

Proteklih dana u Splitu je teško doći do Bolta ili Ubera, čeka se, gužve su velike. A vožnja iz Stobreča do Splita dođe između 70 i 100 kuna, sve ovisno o vrsti automobila i vremenu naružbe. Ako kojim slučajem tražite automobil u neku frekventnu uru, cijena se penje.

A za taksiste kažu da su pravi turistički vodiči i ambasadori grada, stoga smo upali u kratku ćakulu s dvojicom vozača Ubera/Bolta.

Prvi vozač je bio čovjek u tridesetima, jako pristojan i ugodan. Mi smo započeli razgovor.

Gužva je, je li ovo zbog turista?

- Ma kakvi, zbog vozača koji ne znaju voziti i naših cesta, svaki dan je ovako. Naši ljudi dosta koriste Uber i Bolt, jeftinije im je to nego kupiti auto, platiti parking, gorivo... 

A kakva je sezona?

- Meni loša, prošle je bilo puno više posla.

Onda nema turista?

- Ima nešto, ali meni se čini da je grad pust.

A brojke kažu da je pun?

- A ne znam odakle njima te brojke, ja kažem što vidim na poslu i na plažama. Pa plaže su poluprazne.

Je li bilo što od Ultre?

- Da, ja sam vozio ujutro kad bi partyji završili i to mi je prva ozbiljnija zarada ove godine. Iako par dana prije Ultre nije bilo onog muvinga, mislio sam da će i Ultra podbaciti, ali nije, čini se da je Park mladeži bio pun...

image

Ilustracija

Tom Dubravec/Cropix

Koje ste nacije s Ultre najviše vozili?

- Španjolce najviše, njih je bilo masu.

Je li velika konkurencija u Splitu među taksistima?

- Jest. Svatko vozi, ne znam zašto se to ne može ograničiti. Ali nema ko lani pustih vozača sa zagrebačkim tabliciama, to je malo kalalo. Prošle godine ih je bilo oko 2000, a sada slabo. Valjda su i oni čuli da nema toliko turista u Splitu, brzo se to pročuje.

Imate li problema s drugim taksistima ‘starosjediocima‘?

- To je bilo prije, iako ja nisam imao nikad problema s njima. Oni sad imaju najviše problema među sobom, sada se oni međusoibno "tuku" za vožnje. Mene je jednom neki čovjek htio potjerati s aerodroma, rekao mi je da imam minutu da se maknem. Ali nema šanse, rekao sam mu da idem kad mi dođe mušterija koja me uredno pozvala preko aplikacije.

OCJENE

Čistoća automobila 5/5

Vožnja 5/5

Atmosfera 5/5

Mini intervju 2:

Sljedeći vozač bio je isto tako ugodan, razgovorljiv i dobro društvo. Evo kako je tekao razgovor:

Ima li turista?

- Ja vam nisam od onih koji kuka, posla ima koliko ima, ali ove godine je slabo stranaca. Svi nešto govore da smo puni, ali evo ja to ne vidim.

Kakva vam je zarada?

- Meni je uvijek okej, ne žalim se, recimo za oko tri-četiri sata vožnje može se zaraditi oko 50-60 eura. U dobre dane se može računati da vam je zarada po satu oko 20 eura, eto tako ćete najračunije izračunati. Ako ćete voziti više, bit će više i posla. Inače imam posao, ovo mi je dodatni i može se sasvim pristojno zaraditi. Kad završim sa svojim poslom, odem se doma kratko odmoriti i onda se uhvatim taksija nekoliko sati, bilo preko aplikacije Bolt ili Uber.

Kad ste počeli?

- Prošlo ljeto. Polako sam se uhodavao, a u ovom poslu je najbitnije biti smiren, znati koliko možeš i ne valja trčati za novcem ako si umoran. Ipak voziš druge ljude.

Kako je bilo za Ultru?

- Jako dobro, samo ja nisam za te noćne i rane jutarnje sate. Nekad triba i znat kad stat, jer više uvik i nije bolje. Ali ove godine sam probao i isplatilo se.

Imate li problema s drugim takstistima?

- Ja nemam, ne idem gdje bi moglo biti sukoba, recimo aerodrom ili kolodvor... Nema šanse da ću ja sad sjediti u automobili i čekati da me netko pozove s ceste. A dio tih ‘starosjedilaca‘ koji imaju obrte i jesu problem jer lupaju cijene kako im padne napamet. Nema reda i onda štete svima.

OCJENE

Čistoća automobila 5/5

Vožnja 5/5

Atmosfera 5/5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:56