StoryEditorOCM
Splitopet iza rešetaka

Brzi se vraća u zatvor: nepopravljivi Splićanin u dosjeu ‘nema što nema‘, a sada je priveden zbog obiteljskog nasilja

9. ožujka 2023. - 13:47
Marko Gilić Brzi: Posljednjeg dana siječnja osuđen je na četverogodišnju robiju jer je 9. studenoga 2021. godine uhićen s 358 grama heroina i 213 grama smjese za povećanje drogeBožidar Vukičević/Cropix

Ni mjesec i pol dana na slobodi nije izdržao Marko Gilić (42), zvani Brzi, iz Splita, jer već mu se smiješi novi boravak u istražnom zatvoru.

Gilić je, kako smo doznali neslužbeno, u utorak navečer uhićen zbog prijetnji, nanošenja ozljeda i obiteljskog nasilja te će vjerojatno, s obzirom na bogat kriminalni dosje i činjenicu da je 31. siječnja osuđen nepravomoćno na četiri godine zatvora na splitskom Općinskom sudu, ako to bude tražio ODO Split, gotovo sigurno opet završiti iza rešetaka istražnog zatvora.

Posljednjeg dana siječnja osuđen je na jedinstvenu četverogodišnju robiju jer je 9. studenoga 2021. godine uhićen s 358 grama heroina i 213 grama smjese za povećanje droge, a osim toga je počinio i nekoliko krađa. Prije nego je uhićen s drogom vrijednom više od 100 tisuća kuna, u travnju iz štanda jednog obrta u "Jokeru" krade čak 81 zapakirani mobitel marke Samsung, oštetivši vlasnika za više od 206 tisuća kuna.

U svibnju s još jednom nepoznatom osobom nasilno ulazi u poslovnicu tvrtke i uzima iz blagajne oko 32 tisuće kuna pologa te razni alat, tiple, nosače, po tisuću i više komada raznih vijaka, ručkice za namještaj, ljepila, skalpele, pur pjene, čekiće, zaštitne rukavice i još puno sličnih artikala, pričinivši vlasniku štetu veću od 75 tisuća kuna.

image

Marko Gilić Brzi posljednjeg dana siječnja osuđen je na četverogodišnju robiju jer je 9. studenoga 2021. godine uhićen s 358 grama heroina i 213 grama smjese za povećanje droge

Božidar Vukičević/Cropix

Potom u rujnu iste godine iz kontejnera jedne građevinske tvrtke krade bušilicu, kutnu brusilicu, stolni cirkular, pištolj za "brokve" te više baterija i punjača oštetivši firmu za najmanje 37 tisuća kuna. Sredinom listopada 2021. godine je iz jedne agencije za nekretnine ukrao računalo s mišem i tipkovnicom oštetivši tvrtku za 14 tisuća kuna. U studenome pokušava polugom provaliti u garažu u Kupreškoj ulici, no ne uspijeva.

Brzi je široj javnosti postao poznat nakon što je pravomoćno oslobođen krivnje za sudjelovanje u razbojstvu u poslovnici banke u splitskom "City centeru" 17. lipnja 2013. godine, kada je opljačkano više od 250 tisuća kuna. Brzi je prvo bio osuđen nepravomoćno na sedam godina zatvora, no naposljetku je oslobođen krivnje te je tužio državu za naknadu štete budući da je u zatvoru nevin proveo 790 dana.

Tražio je ukupno 600 tisuća kuna, no dobio je nepravomoćnom presudom ukupno 200 tisuća kuna plus kamate, dok je za ostatak odbijen. To mu nije bilo dovoljno pa se žalio, a postupak je još u žalbi na višem sudu te pravomoćne odluke još nema, a samim time ni novca na računu Brzog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 20:46