StoryEditorOCM
SplitODLIČAN TREND

Broj izdanih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u studenom premašio je isti mjesec rekordne 2019. godine! Jedna djelatnost doživjela je neviđeni skok

Piše Split SD
2. prosinca 2022. - 23:26

HGK – Županijska komora Split, na temelju podataka i u suradnji s Poreznom upravom Područnog ureda Split, izradila je analizu broja i vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u studenom i prvih jedanaest mjeseci ove godine. Trend iz prethodnih mjeseci - povećanje vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na ista razdoblja prošle, kao i predpandemijske 2019. godine, uz veći rast iznosa fiskaliziranih računa u odnosu na broj računa, vidljiv je i u analizi za studeni.

image
Neja Markičević/Ilustracija/Cropix

- U studenom je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo milijardu i 460 milijuna kuna, odnosno 193,7 milijuna eura, što je 30,4 posto više nego u studenom 2021. godine, uz istovremeni rast broja fiskaliziranih računa za 11,6 posto. U usporedbi sa studenim 2019. godine, u prošlom je mjesecu iznos fiskaliziranih računa veći za 46,6 posto, a broj izdanih računa za 8,5 posto - rekao je komentirajući podatke za studeni Joze Tomaš, predsjednik HGK – Županijske komore Split.

image

Joze Tomaš

Tom Dubravec/Cropix

Gledano po djelatnostima, najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa u studenom ove godine u odnosu na prošlogodišnji ostvaren je u građevinarstvu (porast od 130,1 posto), javnoj upravi i obrani; obveznom socijalnom osiguranju (+48,6 posto) te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (+44,7 posto).

Od ukupne vrijednosti fiskaliziranih računa u županiji 70 posto u prošlom mjesecu ostvareno je u trgovini na veliko i malo, kao najvažnijoj u sustavu fiskalizacije, a 92,1 posto u trima djelatnostima - trgovini na veliko i malo, prerađivačkoj industriji te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.

Kako bi pridonijela što većoj zastupljenosti hrvatskih proizvoda u potrošačkoj, a posebno božićnoj košarici, a time i njihovom što većem udjelu u fiskaliziranim računima, HGK – Županijska komora Split je tradicionalno koncem studenoga, ususret blagdanskom razdoblju povećane kupovine i potrošnje, održala prodajno-promotivnu akciju ‘‘Darujmo hrvatsko‘‘, kojom se promoviraju izvorni i kvalitetni hrvatski proizvodi i potiče njihova kupnja, čime se pridonosi očuvanju radnih mjesta i domaće proizvodnje.

Kumulativne podatke za razdoblje siječanj-studeni komentirao je i Ivica Kusić, pročelnik Porezne uprave - Područnog ureda Split.

image

Ivica Kusić

Vojko Bašić/Cropix

- U prvih jedanaest mjeseci ove godine vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosila je nešto više od 22 milijarde i 436 milijuna kuna, odnosno gotovo 2 milijarde i 978 milijuna eura, te je za 32 posto veća u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Broj izdanih računa u istom je periodu porastao za skoro 16 posto - rekao je Kusić.

Kada je riječ o djelatnostima, najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa u prethodnih jedanaest mjeseci, u odnosu na isti prošlogodišnji period, ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (porast od 96 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (+87,7 posto) te građevinarstvu (+86 posto). Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane je na četvrtom mjestu, s rastom od gotovo 60 posto u odnosu na siječanj-studeni prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 04:07